Οι αποκλίνουσες προσωπικές στρατηγικές πολλών μελών της Κ.Ο. του κόμματος που διχάζονται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και τα αδιέξοδα και οι παλινωδίες, που χρεώνουν συχνά πυκνά στη στρατηγική της ηγεσίας, υποχρεώνουν τον Πάνο Καμμένο να υποδύεται σε πολλές περιπτώσεις το ρόλο του διαιτητή, όχι πάντα με επιτυχία, όπως απεδείχθη κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Το σοβαρό πρόβλημα συνοχής του κόμματος αναμένεται, μάλιστα, να επιδεινώσει η συζήτηση περί πολιτικών συνεργασιών εν όψει των διπλών τουλάχιστον εκλογικών αναμετρήσεων του προσεχούς Μαίου.
Ενδεικτικό του αλαλούμ, ήταν η απουσία του προέδρου του κόμματος, Πάνου Καμμένου, από τη ψηφοφορία για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, “κλείνοντας” το μάτι προς την εκλογική πελατεία της Χρυσής Αυγής. ενώ νωρίτερα εισπράττοντας το κλίμα “¨διάλυσης” στην Κ.Ο. του είχε υποχρεωθεί να συναινέσει σε ψήφο κατά συνείδηση για να προλάβει τα χειρότερα.
Ακόμη 10 βουλευτές ψήφισαν κατά της αναστολής της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, 5 επέλεξαν το “στρίβειν δια του αρραβώνος” ψηφίζοντας “παρών” και μόνον 2, οι Νότης Μαριάς και Γαβριήλ Αβραμίδης τάχθηκαν υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης του κόμματος του προφυλακισθέντος, Νίκου Μιχαλολιάκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Χρυσούλα Γιαταγάνα, επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας, τόνισε στην Ολομέλεια ότι η Βουλή δεν πρέπει να τιμωρεί ένα κόμμα, για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη καταδικαστική απόφαση της Δικαιοσύνης, προκαλώντας τα χειροκροτήματα από την πτέρυγα, που βρίσκονταν βουλευτές της Χ.Α.
Έντονες, πάντως, είναι οι πιέσεις, που δέχεται το κόμμα και από τα δεξιά αλλά και από τα αριστερά του. Δεν είναι τυχαίο ότι βουλευτές, όπως ο Νότης Μαριάς δεν κρύβουν την προτίμηση τους προς την πολιτική και εκλογική σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός για το οποίο έχει αποδοκιμαστεί σε πολλές περιπτώσεις, από βουλευτές, όπως ο Τέρενς Κουίκ, ο Παύλος Χαικάλης και η Μαρία Κόλλια Τσαρούχα, που βρίσκονται εγγύτερα με τη Νέα Δημοκρατία, επικροτώντας συχνά πυκνά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι ο Παύλος Χαικάλης είχε ακολουθήσει τον Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική του αναζήτηση στην Πολιτική Άνοιξη το 1993.
Διαβάστε επίσης
Συναγερμός στην κυβέρνηση για τις ψηφοφορίες για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και πλειστηριασμούς
Ραντεβού Σαμαρά – Μέρκελ στις Βρυξέλλες
Σαμαράς – Τσίπρας: Κοινοί πονοκέφαλοι και “μέτρα”
Ο Βενιζέλος ή ο Τσίπρας “κέρδισε” από τη “ναυμαχία” για τα υποβρύχια;