Σάββατο, 6 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Σάλος με τη βία κατά διαδηλωτών στην Ουκρανία – ΦΩΤΟ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η αστυνομία κατά των διαδηλώσεων στην Ουκρανία τραυμάτισε δεκάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την άρνηση του Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατά των διαδηλώσεων διέλυσαν βίαια σήμερα περίπου 1000 διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την Πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τη στροφή 180 μοιρών του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αρνήθηκε την Παρασκευή κατά τη σύνοδο στο Βίλνιους, να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, που ετοιμαζόταν εδώ και μήνες, και τον οποίο κατηγορούν ότι ρίχνει ξανά τη χώρα στην αγκαλιά της Ρωσίας.

ΦΩΤΟ REUTERS

Ακόμη και ο ίδιος ο ουκρανός πρόεδρος δήλωε οργισμένος

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς καταδίκασε σήμερα τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που είχαν συγκεντρωθεί στο Κίεβο, δεκάδες από τους οποίους τραυματίστηκαν. “Είμαι πολύ οργισμένος από τα γεγονότα που συνέβησαν τη νύχτα στην πλατεία Ανεξαρτησίας” στο Κίεβο, ανέφερε ο Γιανουκόβιτς σε μια δήλωση που δημοσιοποιήθηκε απόψε. “Καταδικάζω τις ενέργειες που οδήγησαν σε μια αντιπαράθεση σε βάσανα στο λαό”, πρόσθεσε, δηλώνοντας έτσι ότι εκείνοι που κατέφυγαν στη βία θα τιμωρηθούν. “Απαιτώ από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας να μου αναφέρει επειγόντως και να αναφέρει στην ουκρανική κοινωνία τα αποτελέσματα μιας έρευνας άμεσης και αντικειμενικής (για ό,τι συνέβη) ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όπως πρέπει”, υπογράμμισε. “Το επιβεβαιώνω: είμαστε όλοι ενωμένοι στην επιλογή του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντός μας”, είπε ακόμη ο πρόεδρος.

Η ανακοίνωση της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, “καταδικάζει σθεναρά” τις αστυνομικές βιαιότητες κατά των διαδηλωτών που τάσσονται υπέρ της ΕΕ στην Ουκρανία και καλεί τη χώρα να “σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης και των συγκεντρώσεων”. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά την υπερβολική χρήση βίας την περασμένη νύχτα εκ μέρους της αστυνομίας του Κιέβου προκειμένου να διαλύσει ειρηνικούς διαδηλωτές”, γράφουν σε κοινή δήλωσή τους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε.

Οι διαδηλωτές “εξέφρασαν τις τελευταίες ημέρες με ισχυρό τρόπο και χωρίς προηγούμενο την υποστήριξή τους στην πολιτική ένωση και στην οικονομική ολοκλήρωση της Ουκρανίας με την ΕΕ”, υπογραμμίζουν, και “η υποστήριξη αυτή χαιρετίστηκε από όσους συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους για την Ανατολική Εταιρική Σχέση”, υπενθυμίζουν. “Η αδικαιολόγητη χρήση βίας είναι αντίθετη με τις αρχές στις οποίες όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους, περιλαμβανομένου και του ουκρανού προέδρου”, προσθέτουν.

ΦΩΤΟ REUTERS

“Καλούμε την Ουκρανία, και ως ασκούσα την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), η υπουργική σύνοδος του οποίου θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στο Κίεβο, να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και των συγκεντρώσεων”, συνεχίζουν οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Καλούν τέλος τις ουκρανικές αρχές “να ερευνήσουν τα γεγονότα της περασμένης νύχτας και να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όσους ενήργησαν κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας των συγκεντρώσεων και της έκφρασης”. Νωρίτερα σήμερα, η λιθουανική προεδρία της ΕΕ είχε διαμαρτυρηθεί, χαρακτηρίζοντας “καταδικαστέα” τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη βία εναντίον των διαδηλωτών στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “καταδίκασαν” σήμερα “τη βία” των αρχών στην Ουκρανία εναντίον των διαδηλωτών που τάσσονται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσαν τη χώρα να σεβαστεί “την ελευθερία της έκφρασης και των συγκεντρώσεων”. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη βία των κυβερνητικών αρχών εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών στο Κίεβο σήμερα”, αναφέρει μια δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι. “Η βία και ο εκφοβισμός δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στην Ουκρανία τού σήμερα”, προσθέτει, καλώντας τους ουκρανούς ηγέτες να “σεβαστούν το δικαίωμα του λαού τους στην ελευθερία της έκφρασης και των συγκεντρώσεων”.

ΦΩΤΟ REUTERS

Τα δικαιώματα αυτά είναι “θεμελιώδη για την υγεία της δημοκρατίας και το σεβασμό των παγκόσμιων αξιών από τις οποίες εξαρτάται η εταιρική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ουκρανία”, υπογραμμίζει η Ψάκι. “Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον πόθο του ουκρανικού λαού να γίνει μια ευημερούσα ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ουκρανία”, αναφέρει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Χιλιάδες διαδηλωτές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα προς την Ευρώπη

Σαμαράς: Η πόρτα της ΕΕ πρέπει να μείνει ανοικτή για μελλοντική συμφωνία με την Ουκρανία

Ουκρανία: Ο πρωθυπουργός υπέρ της αναστολής της προετοιμασίας για τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε