Οι υπουργοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ έδωσαν ραντεβού με ειδικούς, επιστήμονες και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την άνοια, μια πάθηση που υπολογίζεται ότι πλήττει σήμερα 44 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι ο αριθμός των ασθενών θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, φτάνοντας τα 135 εκατομμύρια.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει θέσει ως προτεραιότητα της G8 το πρόβλημα αυτό, χαρακτηρίζοντάς το “μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα” και επισημαίνοντας ότι δεν έχει ερευνηθεί τόσο όσο άλλες βαριές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. “Για να νικήσουμε την άνοια πρέπει να εργαστούμε ομαδικά, με τις χώρες, τις εταιρείες και τους επιστήμονες όλου του κόσμου, όπως κάναμε με τον καρκίνο και με το AIDS”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός πριν από την έναρξη της συνόδου.
Στόχος της σημερινής συνόδου είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη διεθνή συνεργασία στην έρευνα για την καταπολέμηση της άνοιας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι λόγω της γήρανσης του πληθυσμού ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια θα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια. Μια έκθεση της Διεθνούς Εταιρείας για το Αλτσχάιμερ (ADI), της ένωσης των συλλόγων που μάχονται την ασθένεια σε όλο τον κόσμο, έδειξε πρόσφατα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια αυξήθηκε κατά 22% τα τρία τελευταία χρόνια. Το 60-70% των ασθενών με άνοια πάσχει από Αλτσχάιμερ.
Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών —62% σύμφωνα με την ADI— ζει σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πρόσβαση στις κοινωνικές δομές και σε θεραπευτικές μεθόδους είναι πολύ περιορισμένη.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να ασθενήσουν αν υιοθετήσουν μια πιο υγιεινή δίαιτα, αν ασκηθούν και κόψουν το κάπνισμα. Αυτό που χρειάζεται όμως κυρίως είναι αποτελεσματικά φάρμακα. Έχει περάσει ήδη μία δεκαετία αφότου εγκρίθηκε το πιο πρόσφατο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου. Τα φάρμακα σήμερα απλώς ανακουφίζουν ορισμένα από τα συμπτώματα αλλά δεν θεραπεύουν, ούτε αντιστρέφουν την πορεία της ασθένειας. Την τελευταία 15ετία δοκιμάστηκαν —και απέτυχαν— περισσότερα από 100 πειραματικά φάρμακα.
Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι οι χώρες μπορούν να εξάγουν πολλά μαθήματα από τον αγώνα για την αντιμετώπιση του AIDS, στο οποίο ήταν αφιερωμένη η σύνοδος της G8 το 2005. “Αντιστρέψαμε την τάση στον αγώνα μας κατά του AIDS. Τώρα πρέπει να το ξανακάνουμε γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα συστήματα υγείας μας θα χρεοκοπήσουν”, είπε χαρακτηριστικά.
“Η άνοια είναι μια κοστοβόρα ασθένεια”, παραδέχτηκε η διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν. “Και όχι μόνο κοστίζει, αλλά είναι και μια σπαραχτική ασθένεια”, κατέληξε.