Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

ΔΗΜΑΡ: Δυαρχία ή διάσπαση;

ΔΗΜΑΡ: Δυαρχία ή διάσπαση;

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την εκλογή προέδρου της ΔΗΜΑΡ και μελών της Κεντρικής Επιτροπής ανέδειξαν το νέο συσχετισμό δυνάμεων και τη διαμόρφωση νέων δεδομένων σε πρόσωπα και θέσεις.

Τα αποτελέσματα ωστόσο αποτυπώνουν ένα νέο ιδιότυπο καθεστώς δυαρχίας, με τον Φώτη Κουβέλη να κυριαρχεί σε επίπεδο θέσεων και επιρροής μεταξύ των 1064 συνέδρων καθώς συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 80% για τη θέση του προέδρου, αλλά έχοντας απέναντι του τον Σπύρο Λυκούδη ο οποίος ηγείται πλέον της «μειοψηφίας» όντας πρώτος σε σταυρούς στο σύνολο των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ μπορεί να ισχυροποίησαν τη θέση του Φώτη Κουβέλη, παράλληλα όμως «τραυμάτισαν» την εικόνα του από τη στιγμή που οι μέχρι πρότινος στενοί συνεργάτες του, Σπύρος Λυκούδης και Ανδρέας Παπαδόπουλος, είναι πια από την πλευρά της μειοψηφίας.

Ταυτόχρονα όμως διαμόρφωσαν μια νέα ηγετική ομάδα στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν ο Σάκης Παπαθανασίου, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επιλογές του Φώτη Κουβέλη για τις θέσεις του Γραμματέα της ΚΕ και του εκπροσώπου Τύπου, θέσεις που κατείχαν ο Σπύρος Λυκούδης και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος αντίστοιχα.

Το ζητούμενο και το μεγάλο στοίχημα για τον Φώτη Κουβέλη έχοντας στα χέρια του τις πολιτικές αποφάσεις του Συνεδρίου για αυτόνομη πορεία προς τις εκλογές και τη διαμόρφωση του «τρίτου πόλου» μακριά από το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και τους «58» είναι αν θα καταφέρει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο.

Ή ο Σπύρος Λυκούδης και οι συν αυτώ που «φλερτάρουν» με την σύμπραξη των «58» θα προχωρήσουν στην έξοδο τους από την Αγίου Κωνσταντίνου.

Με τα δεδομένα αυτά η ΔΗΜΑΡ οδεύει στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2014, ισορροπώντας στον άξονα Κουβέλη-Λυκούδη και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την ενωτική της πορεία και τις συμμαχίες της, και σε μια ύστατη προσπάθεια να διαψεύσει τις αρνητικές δημοσκοπήσεις.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΗΜΑΡ: Επανεκλογή Κουβέλη στην προεδρία με 81,21%

Κουβέλης: “Όχι” στο ΠΑΣΟΚ και στους 58

Συνέδριο ΔΗΜΑΡ: Κρίνεται η κυριαρχία Κουβέλη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε