Τετάρτη, 2 Οκτ.
20oC Αθήνα

Στόχος του υπ. Δικαιοσύνης οι καλύτερες συνθήκες κράτησης στις φυλακές

Στόχος του υπ. Δικαιοσύνης οι καλύτερες συνθήκες κράτησης στις φυλακές

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρουσίασε σήμερα και έδωσε προς διαβούλευση, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γεώργιος Σούρλας, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, γενικών γραμματέων και παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων.

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «ένας χάρτης με τον οποίο δίνεται έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρέχεται ένα σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης».

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ομιλία του τόνισε ότι το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο δράσεων που πρέπει να ακολουθούν οι φορείς του Δημόσιου, λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαιτερότητες των ελληνικών δεδομένων.

Επιπλέον, ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι επιδίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές, οι οποίες «φιλοξενούν» 38% περισσότερο του προβλεπόμενου αριθμού τους και εξ αυτών 65% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί. Στο πλαίσιο αυτό της βελτίωσης των όρων κράτησης στις αρχές του ερχόμενου έτους θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας.

Ωστόσο, ο υπουργός, εξέφρασε προβληματισμό για τον τρόπο, με τον οποίο οι δικαστές πρέπει να αναπτύξουν αντανακλαστικά στα θέματα ρατσισμού και αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενημέρωσης που είχε κάνει για το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μιχαήλ Θεοχαρίδης, όταν ήταν διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.
Ακόμη, ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε ότι από το 1979 υπάρχει στην Ελλάδα αντιρατσιστικός νόμος, παρά τα περί αντιθέτου που καταγγέλλει «φίλος» -όπως τον χαρακτήρισε- Ευρωπαίος επίτροπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με βαριές ποινές και χρηματικά πρόστιμα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε