Τρίτη, 23 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Χάος με τις γεννήσεις και τους τσιγγάνους στη Θεσσαλονίκη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την ανάγκη δημιουργίας ειδικής δημόσιας υπηρεσίας σε κάθε κοινότητα τσιγγάνων, όπου θα γίνεται η καταγραφή και παρακολούθηση του πληθυσμού, τονίζει ο υπεύθυνος του γραφείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Άρσις”, στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Γαβαλάς, με αφορμή την αποκάλυψη ενός νέου περιστατικού, στα Διαβατά, που παρουσιάζει ομοιότητες με αυτό της μικρής Μαρίας στα Φάρσαλα.

Η έρευνα της αστυνομίας για την υπόθεση των Διαβατών έγινε κατόπιν εντολής της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία, διασταυρώνοντας ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών που συντάχθηκαν την τελευταία πενταετία, διαπίστωσε ότι ζευγάρι τσιγγάνων, υπέβαλε δήλωση γέννησης παιδιού, μόλις λίγους μήνες ύστερα από προηγούμενη δηλωθείσα γέννα.

“Εκτιμώ ότι θα αποκαλυφθούν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του γραφείου της “Αρσις” στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κάνει λόγο για ένα “σκοτεινό πεδίο όσον αφορά την αστικοδημογραφική κατάσταση πολλών Ρομά”.

“Δεν εγγράφουν τα παιδιά τους”

Όπως υπογραμμίζει, με βάση την εμπειρία πολλών χρόνων από παρεμβάσεις σε κοινότητες των τσιγγάνων στη Θεσσαλονίκη, πολλοί απ’ αυτούς δεν εγγράφουν τα παιδιά τους στα δημοτολόγια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια συγκεχυμένη κατάσταση.

“Επαφίεται μετά στις οργανώσεις να παρέμβουν για να λύσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη εγγραφή των παιδιών στα δημοτολόγια καθώς είναι αδύνατο, στη συνέχεια, να εγγραφούν στα σχολεία” λέει ο κ. Γαβαλάς.

Το πρόβλημα για τον ίδιο έγκειται στο γεγονός ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν ασχολείται με την υποστήριξη και παρακολούθηση των τσιγγανοπαίδων.”
Δεν είναι δυνατόν”, τόνισε, “να μην πηγαίνει κάποιο παιδί στο σχολείο και να μη γίνεται τίποτα και, επιπλέον, να μην υπάρχει καμιά μέριμνα για την υποδοχή των μικρών ρομά στην εκπαίδευση”.
“Δυστυχώς, η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει τους ανθρώπους αυτούς ως ισότιμους πολίτες όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της” υποστηρίζει.

Μιλώντας, πάντως, για την περίπτωση της μικρής Μαρίας, τόνισε ότι στην κουλτούρα των Ελλήνων και των Βουλγάρων τσιγγάνων είναι σύνηθες σε μια οικογένεια να μεγαλώνουν τα παιδιά άλλων συγγενών τους.

Διαβάστε ακόμα:

Νέα υπόθεση “μικρής Μαρίας” στη Θεσσαλονίκη! Τo DNA ξεσκέπασε τσιγγάνους που είχαν… ξένο παιδί! – Σε ίδρυμα το 4χρονο

Βρέθηκε νεαρός που μοιάζει στον Μπεν σε οικισμό τσιγγάνων στον Τύρναβο!

Θα διεκδικήσουν τη μικρή Μαρία οι τσιγγάνοι από τα Φάρσαλα – Προσέφυγαν κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησής τους

«Οι Ρούσεφ είχαν λεφτά για να φάνε 3-4 βδομάδες όταν γύρισαν από την Ελλάδα!» – Ρούσεβα: Δεν πούλησα το παιδί μου – Το θέλω πίσω!

Σε ίδρυμα η μικρή Μαρία αν επιστρέψει στη Βουλγαρία; Θέλει να την πάρει η 17χρονη έγκυος αδερφή της που έχει ήδη 2 παιδιά

Άγνωστο το μέλλον της μικρής Μαρίας – Θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία;

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις Βουλγάρες που γεννούν στη Λαμία και δίνουν τα παιδιά τους – Αναλυτικός πίνακας – Τι λέει ο αντιδήμαρχος

Τέλος στο μυστήριο με τη μικρή Μαρία – Το DNA έδειξε ότι η 35χρονη βουλγάρα είναι η βιολογική της μητέρα

Θέατρο του παραλόγου με τη μικρή Μαρία – «Μπορεί και να μην είναι η κόρη μου» λέει τώρα η Βουλγάρα Σάσα Ρούσεβα

Daily Mail: Ο πατέρας της Μαρίας έχει γονίδιο αλμπίνου – Ρούσεβα: Γιατί την άφησα στην Ελλάδα

Θρίλερ στη Βουλγαρία για τη μητέρα της μικρής Μαρίας – Άλλη γυναίκα ψάχνουν και άλλη εμφανίστηκε ως βιολογική μητέρα της – Όλο το παρασκήνιο!

Επιθέσεις ακροδεξιών σε καταυλισμούς Ρομά σε όλη την Ευρώπη, με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε