Τετάρτη, 3 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Η τρόικα (ξανά)έρχεται… – Τα πέντε «αγκάθια»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FOSPHOTOS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FOSPHOTOS

Η κυβέρνηση Σαμαρά τελικά είχε δίκιο. Η τρόικα τελικά έρχεται με μια μικρή λεπτομέρεια όμως. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν πείστηκε να έρθει μετά από…“σημαντικές πληροφορίες” προφανώς πειστικές που του έδωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ίσως είναι οι πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις καθώς η τελική έκβασή τους μπορεί να δείξει φως στην άκρη του τούνελ ή θα εγκλωβίσει ακόμη περισσότερο τη χώρα για τα επόμενα χρόνια σε πολιτικές λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας.

Ως εκ τούτου οι απαιτήσεις των δανειστών θα είναι υψηλές με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη για μια σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζοντας ότι τελικά η τρόικα θα κατανοήσει την κατάσταση και θα αμβλύνει τις πιέσεις της για νέα μέτρα που θα πλήξου εκ νέου τους…συνήθεις αιμοδότες του ελληνικού προγράμματος εξόδου από την κρίση.

Πάντως μέχρι στιγμής τα αγκάθια είναι συγκεκριμένα και αφορούν:

1. Τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, αν και το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι δεν ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ

2. Το λουκέτο κατά πάσα πιθανότητα σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και την μετατροπή τους σε βιομηχανίες που θα καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες του ελληνικού στρατού

3. Την ολοκλήρωση του προγράμματος κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων για το 2013 με τον αρμόδιο υπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να έχει ζητήσει παράταση μέχρι τον Μάρτιο χωρίς να πείθεται μέχρι στιγμής η τρόικα, αλλά και ακόμη 1.300 απολύσεις από τον δημόσιο τομέα προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους

4. Την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων από 1/1/2014

5. Την νομοθέτηση ενός αξιόπιστο σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση ακινήτων (ΕΝΦΑ) που θα βεβαιώνει έσοδα τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ και θα φέρει ετήσια έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, με γνωστές τις έντονες ενστάσεις από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Λέγεται ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο για τις διαπραγματεύσεις και ότι οι τελικές αποφάσεις θα υπάρξουν προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου, οι οποίες με τη σειρά τους θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της συζήτησης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αν και η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών δεν θέλει να ανοίξει ένα τέτοιο μέτωπο πριν από τις ευρωεκλογές ειδικά μάλιστα αν υπάρξει τρίτο μνημόνιο και άρα τρίτο δάνειο προς τη χώρα μας λόγω του ευρωσκεπτικισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στουρνάρας: Ανεβήκαμε στο Κιλιμάτζαρο, μην πέσουμε 100 μέτρα πριν την κορυφή

Τα “αγκάθια” στις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα που αρχίζουν από Τρίτη

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων – “Όχι” από την τρόικα για τα ΕΑΣ

Ο Κ. Σημίτης “καρφώνει” την κυβέρνηση για την κόντρα της με την τρόικα

Φώτης Κουβέλης: Μην δεχθείτε τις απαιτήσεις της τρόικας

Έρχεται η τρόικα τελικά μετά από τις “πληροφορίες” της κυβέρνησης

Σουλτς: Δεν αρκεί πια μια συγγνώμη – Ας αναλάβει κάποιος την ευθύνη για το δράμα της Ελλάδας!

Βενιζέλος – Στουρνάρας: Η τρόικα θα έρθει!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε