Λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να μην ακούγονται και γράφονται σενάρια…. Eurovision-ικής φαντασίας.
Δικαίωμα μετάδοσης του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού έχουν μόνο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί της κάθε χώρας. Αυτός είναι κανόνας και δεν αλλάζει με τίποτα και για καμία χώρα. Άλλωστε οι δημόσιοι, κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είναι τα μέλη της EBU που είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση της Eurovision. Αυτά για να σταματήσουν όλα αυτά τα σενάρια που λένε για «νομικά τερτίπια» και μετάδοση από άλλον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό.
Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η παράλληλη μετάδοση. Τι εννοώ; Ότι μπορεί η δημόσια τηλεόραση κάποιας χώρας να δεχτεί έναντι κάποιας αμοιβής να μεταδώσει παράλληλα με ιδιωτικό σταθμό τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό του φεστιβάλ, είτε μέρος αυτών, ανάλογα με τη συμφωνία.
Προς το παρόν, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει όχι μόνο τέτοια συμφωνία, αλλά ούτε και κάποια όπως αυτή που έγινε πέρυσι από την ΕΡΤ και αφορούσε τη συνεργασία με το MAD. Αλλά όπως φαίνεται προς τα εκεί οδεύουμε, καθώς αποφασίστηκε η συμμετοχή της χώρας μας στον επόμενο διαγωνισμό.
Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες μου, πριν από λίγες μέρες η διοίκηση της «Δημόσιας Τηλεόρασης» αποφάσισε να συμμετέχει η χώρα μας στον επόμενο διαγωνισμό της Eurovision και για το λόγο αυτό και ξεκίνησαν οι επαφές για να δουν πώς θα βγάλουν κέρδος, όπως έγινε και πέρυσι. Η απόφαση δεν είναι οριστική, αλλά όπως και πέρυσι τέτοιο καιρό έγραφα μέσα από το Newsit ότι το θέμα Eurovision είναι κερδοφόρο, όταν τα στελέχη της λάβουν τις σωστές αποφάσεις και κάνουν τις ανάλογες συμφωνίες! Έτσι λοιπόν και φέτος τα στελέχη της ΔΤ που ως μεταβατικός φορέας για την ΝΕΡΙΤ, αναγνωρίστηκε ως μέλος της EBU είδαν ότι μπορεί να κερδίσουν χρήματα.
Να σημειώσω δε ότι η ΕΡΤ από τον περυσινό διαγωνισμό έβαλε αρκετές χιλιάδες ευρώ στο ταμείο της. Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες μου, στελέχη της ΔΤ έκαναν επαφή με στελέχη του MAD ώστε το μουσικό νεανικό κανάλι να αναλάβει και πάλι τη μετάδοση του ελληνικού τραγουδιού, ενώ θα αναλάβει και τα έξοδα της ελληνικής αποστολής στη Δανία.
Για τη συμμετοχή της Ελλάδας πρέπει έως τις 10 Δεκεμβρίου να καταβάλει η ΔΤ το ποσό των 120 χιλιάδων ευρώ στην EBU, ποσό το οποίο να σημειωθεί ότι είναι πολύ μικρότερο από τα κέρδη των τηλεφωνημάτων και SMS που λαμβάνει. Και αν μάλιστα προσθέσουμε σε αυτό και το κέρδος από τις διαφημίσεις επιβεβαιώνεται ότι η Eurovision είναι ένα επικερδές προϊόν για τη Δημόσια Τηλεόραση.
Αν οι συναντήσεις με το MAD δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα τότε μπορεί τα στελέχη της ΔΤ να στραφούν και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Αλλά, έστω και αν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, θεωρείται σίγουρο ότι η διοίκηση της ΕΡΤ θα καταβάλλει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό στην EBU δηλώνοντας επίσημα τη συμμετοχή της Ελλάδας στον επόμενο διαγωνισμό της Eurovision.
Γρηγόρης Μελάς