Κυριακή, 28 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Οι Τράπεζες πρέπει να διασφαλίσουν πως πιστοληπτικά αξιόπιστοι πελάτες δεν θα αποκλειστούν από χρηματοδότηση

Οι Τράπεζες πρέπει να διασφαλίσουν πως πιστοληπτικά αξιόπιστοι πελάτες δεν θα αποκλειστούν από χρηματοδότηση

Οι Τράπεζες πρέπει να επαναπροσδιορίσουν θέματα πιστωτικής πολιτικής με στόχο να διασφαλίσουν πως πιστοληπτικά αξιόπιστοι πελάτες δεν θα αποκλεισθούν από χρηματοδότηση λόγω δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης, σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα Συνεδρίου με θέμα διαχείριση κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Professional Risk Managers International Association (PRMIA).

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και η ενίσχυση της αξίας του θα είναι οι περισσότερο ζωτικές περιοχές για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της αναδιοργάνωσης των Τραπεζικών Οργανισμών (2013- 2017).

Επίσης, η βελτίωση των τεχνικών και μεθοδολογιών στη διαχείριση των απαιτήσεων θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα που θα δημιουργήσει αξία στους μετόχους των Τραπεζών.

Η ευθύνη των τραπεζών, ως κινητήρια δύναμη της αγοράς, είναι μεγαλύτερη από ποτέ και πρέπει να αναδεικνύεται μέσα από προσεκτική αξιολόγηση και ουσιαστική υποστήριξη για τις αξιόπιστες και παραγωγικές επιχειρήσεις, με στόχο τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα στην πραγματική οικονομία, τονίστηκε στο Συνέδριο.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι η κρίση των τελευταίων ετών απαιτεί να γίνουν προσαρμογές στον παραδοσιακό πιστωτικό κύκλο, που αφορούν κυρίως την απομόχλευση και στρατηγικές ρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων, με στόχο έναν νέο τρόπο διαχείρισης οφειλών που θα οδηγήσει αφενός στην αποκατάσταση και αφετέρου σε νέες πιστωτικές πολιτικές.

Όπως αναφέρθηκε η υλοποίηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης απαιτήσεων, σε συνδυασμό με την απομόχλευση στοιχείων του ενεργητικού και τη βελτιστοποίηση στοιχείων του ισολογισμού, αποτελούν στρατηγικές κατευθύνσεις διαχείρισης των κινδύνων στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Η οικονομική κρίση έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο και συντέλεσε στο να γίνει η διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας ένα σημαντικό στρατηγικό και καθημερινό θέμα για τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές, τονίστηκε επίσης από τους ομιλητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μειώσεις 8% στις συντάξεις ΔΕΚΟ, ΤΕΒΕ και Τραπεζών

Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων με εντολή στις τράπεζες

Όλι Ρεν: Οι έλεγχοι αντοχής στις τράπεζες της ευρωζώνης θα ξεκαθαρίσει τα “σκουπίδια”

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε