Δευτέρα, 29 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Αίγυπτος: Η ανατροπή του Μόρσι τα αντικρουόμενα συμφέροντα και ο εμφύλιος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο, όπου ο προ ενός έτους εκλεγείς Πρόεδρος Mohamed Morsi ανετράπη (3/7/2013) από τις Ένοπλες Δυνάμεις ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες/διαδηλώσεις των αντιπολιτευόμενων λαϊκών μαζών, επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις ότι ο δρόμος προς τον πραγματικό εκδημοκρατισμό και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, θα είναι μακρύς και επίπονος.

Κι’ αυτό γιατί μια βασική ιδιομορφία των χωρών αυτών είναι ότι οι λαοί τους αποτελούν ένα πολύμορφο εθνοθρησκευτικό και φυλετικό μωσαϊκό.

Περαιτέρω, οι τρέχουσες εξελίξεις φανερώνουν ότι πίσω από τις εξεγέρσεις για ανατροπή των εκάστοτε απολυταρχικών καθεστώτων, υποβόσκει η πάλη των διαφορετικών, αντικρουόμενων και καταπιεσμένων, επί δεκαετιών, εθνοθρησκευτικών και φυλετικών μαζών για ανάληψη της εξουσίας, με τις όποιες συνέπειες για τους υπόλοιπους.

Βέβαια, τα τεκταινόμενα εντός των χωρών της “Αραβικής Άνοιξης” δεν είναι τελείως ανεξάρτητα του ανταγωνισμού και των επιδιώξεων πανίσχυρων περιφερειακών, ακόμη και παγκόσμιων κέντρων εξουσίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε