Σάββατο, 20 Ιουλ.
37oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η μαύρη τρύπα στα έσοδα και η αύξηση του χρέους αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ: Η μαύρη τρύπα στα έσοδα και η αύξηση του χρέους αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης

«Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2013 αναδεικνύουν με τον πλέον εμφανή τρόπο την αποτυχία της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής», αναφέρει, σε δήλωσή του, ο βουλευτής και υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως υποστηρίζει, «το μεγαλύτερο πρόβλημα, εμφανίζεται, όπως ήταν αναμενόμενο, στα κρατικά έσοδα,

Χαμηλότερα κατά 1,6 δισ. έναντι του στόχου τα κρατικά έσοδα

τα οποία είναι χαμηλότερα κατά 1,6 δισ. έναντι του στόχου», και σημειώνει πως «για να αμβλύνει την κατάσταση, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να μην προχωρά σε επιστροφές φόρων, έχοντας δώσει λιγότερο από το 50% του στόχου».

Όσον αφορά τη διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ότι το αποτέλεσμα είναι συγκυριακό (εξαιτίας των παρατάσεων στις φορολογικές δηλώσεις), ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει πως αυτό «δεν ισχύει στο βαθμό που και στα έσοδα από έμμεσους φόρους παρατηρείται σημαντική υστέρηση», και επισημαίνει ότι «η ευθύνη, μάλιστα, της κυβέρνησης είναι μεγάλη αν ληφθεί υπόψη ότι έχει συλλέξει μόλις το 25% των εσόδων από το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών -117 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο για 479 εκατ. ευρώ».

Η κυβέρνηση δεν εκτελεί τις δαπάνες για να παρουσιάσει όπως επιθυεί το έλλειμμα

Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι «η κυβέρνηση για να παρουσιάσει όπως επιθυμεί το έλλειμμα, δεν εκτελεί τις δαπάνες, φέρνοντας σε οριακό σημείο την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», ενώ παράλληλα «οι επενδυτικές δαπάνες του κράτους όχι μόνο υπολείπονται του στόχου κατά 1,1 δισ. ευρώ, αλλά είναι και χαμηλότερες κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι».

«Η αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής αποδεικνύεται και από την πορεία του δημοσίου χρέους, το οποίο συνεχίζει να είναι μη βιώσιμο», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, καθώς «σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα όχι μόνο είχε το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην ΕΕ των 27, το οποίο ανέρχεται σε 160,5%, αλλά παρουσίασε και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο πριν».

«Εδώ και ένα χρόνο, σε κάθε ομιλία και παρέμβασή του ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει το ρεφρέν “δεν ακούω καμία λύση από τον ΣΥΡΙΖΑ”. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει καμία λύση. Ακόμα δεν έχει καταλάβει τη δυναμική της “παγίδας χρέους”. Ακόμα δεν φαίνεται να κατανοεί ότι ούτε οι αγορές από μόνες τους ούτε οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αποτελέσουν λύση στο φαύλο κύκλο όπου βρισκόμαστε», καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γεωργιάδης προχωρά στη διάλυση του συστήματος υγείας

Μαύρη τρύπα 1,5 δισ. στα έσοδα φέρνει νέα μέτρα

Χαμηλότερο του στόχου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το εξάμηνο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε