“Ελπίζω η Αρετή Τσοχατζοπούλου να μην έχει την τύχη συγγενών πολιτικών ταγών του Ιράν, του Ιράκ και της Αιγύπτου, που εξοντώνονται όταν οι ηγέτες σωριάζονται”, είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ εξαπέλυσε βέλη κατά της εισαγγελικής έδρας για “λαϊκισμό” , καθώς -σύμφωνα με τον συνήγορο- συνέδεσε την οικονομική περιπέτεια του ελληνικού λαού, χρέους 350 δισ. ευρώ, με τις μίζες κυβερνητικών αξιωματούχων, εν προκειμένω 60 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Δημητρακόπουλος εξέφρασε προς το δικαστήριο την ελπίδα ότι δεν θα ακολουθήσει “τις εσφαλμένες προτροπές των εισαγγελέων”, και η απόφαση “δεν θα έχει ως πρόσημο το να ικανοποιηθεί ο ελληνικός λαός”. “Ο ρόλος του είναι να αφουγκράζεται τη δικαστική του συνείδηση”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η υπεράσπιση όχι μόνον διαχώρισε τη θέση της Αρετής, αλλά και τόνισε ότι οι σχέσεις με τον πατέρα της είχαν προ πολλού κλονιστεί. Επικαλούμενος μάλιστα τα σημειώματα Τσοχατζόπουλου, υπογράμμισε ότι ο πρώην υπουργός δεχόταν την κόρη του με ραντεβού.
“Η αθωότητα της κυρίας Τσοχατζοπούλου δεν θα ενοχλήσει τον ελληνικό λαό. Τα έχει δώσει εξάλλου τα επίμαχα ακίνητα στο Δημόσιο”, πρόσθεσε, παροτρύνοντας το δικαστήριο να συνυπολογίσει ότι η κατηγορούμενη είναι μάνα τριών παιδιών.
Ο κ. Δημητρακόπουλος παραλλήλισε την Αρετή Τσοχατζοπούλου με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, δίδοντας διάσταση τραγωδίας στην προσωπική ιστορία της κόρης του πρώην υπουργού. “Δεν θα μπορούσε να γίνει κατήγορος του πατέρα της. Γεννήθηκε για να αγαπάει”, είπε, ζητώντας να κηρυχθεί αθώα.
Στην προσπάθεια του να δώσει το στίγμα της προσωπικότητας της (κυρίαρχο στοιχείο για μια δίκη ποινική), ο κ. Δημητρακόπουλος κατέφυγε μεταξύ άλλων στο 1983, όταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν πανίσχυρος, με το ΠαΣοΚ στην εξουσία. “Η Αρετή δεν κάθεται να απολαύσει τις ευκολίες που θα της έδινε μια τέτοια κατάσταση, φεύγει για σπουδές στη Γερμανία». Και δείχνοντας την, στο εδώλιο, πρόσθεσε λίγο αργότερα (σε σχέση και με το χαμηλό προφίλ της): «τη βλέπετε. Μπείτε στο Internet να τη δείτε και πριν από τη φάση αυτή”.
Με πυρήνα το 1998, και το ακίνητο της Δεινοκράτους, ο συνήγορος τόνισε ότι την περίοδο εκείνη η Τσοχατζοπούλου ήταν Θεσσαλονίκη και Βρυξέλλες. “Είναι θέσφατο σε αυτή τη δίκη ό,τι λέει ο Ζήγρας;”, διερωτήθηκε η υπεράσπιση. “Δεν θα πρέπει να διυλίσετε τα λόγια του; Η Αρετή δεν είχε καμία σχέση με την Αθηνα την τριετία εκείνη. Η Bluebell (μέσω της οποίας άλλαξε χέρια το ακίνητο) ιδρύθηκε το 1996. Ο πατέρας της δεν ήταν καν υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ηξερε τι θα συμβεί χρόνια αργότερα;”.
“Πού είναι το βρώμικο χρήμα, της Ferrostaal και της Antey, που πρέπει να ξεπλυθεί, την 1η Ιουνίου 1998, οπότε και γίνεται η πρώτη πράξη της Bluebell; Ο Ζήγρας εφηύρε τη βαλίτσα με τα 80 εκατομμύρια και τον Ντίνο Μιχαηλίδη. Θα κηρύξετε αρχάγγελο της αξιοπιστίας τον κ. Ζήγρα; Θα ξεπεράσετε τα έγγραφα; Υπάρχει κενό στο κατηγορητήριο. Το συμβόλαιο λέει καθαρά ότι υπήρχε δραχμοποίηση συναλλάγματος για τη Δεινοκρατους. Μπορεί να πάει κανείς σε σακκουλα 80 εκατομμύρια, και να πει δραχμοποιήστε τα; Και το ’98, έννομη τάξη υπήρχε. Είναι προφανές, δεν υπάρχει εγκληματική περιουσία στην περίπτωση αυτή”.
“Όλες οι φορολογικές δηλώσεις της είναι καθρέφτης των εισοδημάτων της”, επιχειρηματολόγησε ο κ. Δημητρακόπουλος, και με αναφορά στην αιχμή του ΣΔΟΕ ότι για την αγορά της Δεινοκράτους δεν υπάρχει ανάληψη κάποιου ποσού, επεσήμανε: “Όταν δεν υπάρχει ανάληψη, είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται χρήματα από μίζες; Δεν μπορεί η Αρετή Τσοχατζοπουλου να είχε και χρήματα εκτός καταθέσεων στις τράπεζες; Είναι παράνομο;”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνήγοροι Σαχπατζίδη: “Ο Τσοχατζόπουλος τον εξαπάτησε”
Συνελήφθη ο Κάντας στενός συνεργάτης του Άκη για δωροδοκία στο πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ
Δικηγόρος Ζήγρα: Να τον κρίνετε με επιείκεια, δεν τήρησε την ομερτά
Προφυλακιστέος ο πρώην υπουργός Ντίνος Μιχαηλίδης για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου