Ανάμικτα ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά το 16λεπτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό για το θέμα της Συρίας.
Η διπλωματική ντρίπλα της Ρωσίας που πρότεινε στη Συρία να δεχτεί έλεγχο στο οπλοστάσιό της και η απόφαση της Δαμασκό να αποδεχτεί την πρόταση αρχικά έφεραν τον Αμερικανό πρόεδρο σε δύσκολη θέση. Με τη Συρία να δέχεται να ελεγχθεί, η Ουάσινγκτον βρέθηκε με τα χέρια δεμένα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως ζήτησε από το Κογκρέσο να αναβάλει τη συζήτηση για το αν θα ληφθεί στρατιωτική επέμβαση ή όχι. Τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε διπλωματικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι πολύ νωρίς για εξακριβωθεί εάν μια διπλωματική προσπάθεια ώστε να παραδώσει ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον έλεγχο των χημικών όπλων της χώρας, θα είναι επιτυχής.
«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφερόμενος στην πρόταση της Ρωσίας. «Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
Οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς της Δαμασκού έχουν αλλάξει σημαντικά την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα επεσήμανε ο Ομπάμα.
«Έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική επέμβαση, επειδή δεν μπορούμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», είπε. «Η κατάσταση όμως άλλαξε ριζικά στις 21 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση Άσαντ δηλητηρίασε με χημικά πάνω από χίλια άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών».
Εξηγώντας τα σχέδιά του να διατάξει μια στοχευμένη αεροπορική επέμβαση ως απάντηση στο καθεστώς Άσαντ, ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως κατά τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, ενώ έδωσε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι για αυτές ευθύνεται η κυβέρνηση της Δαμασκού. «Τα γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν», δήλωσε ο Ομπάμα.
Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα η πρωτοβουλία της Ρωσίας για έλεγχο στα χημικά της Δαμασκού είναι ενθαρρυντική, «Μπορεί να επιτρέψει μακροπρόθεσμα την εξουδετέρωση της απειλής των χημικών όπλων, χωρίς την προσφυγή στη στρατιωτική βία, ιδιαίτερα διότι η Ρωσία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Ασαντ”, είπε.
Αν και ζήτησε από το Κονγκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία για την έγκριση ή μη της προσφυγής στη στρατιωτική βία, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι επιλογή αυτή παραμένει στο τραπέζι.
“Έδωσα διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις μας να διατηρήσουν τις θέσεις τους, για να διατηρηθεί η πίεση επί του Ασαντ και για να είναι έτοιμες να αντιδράσουν, εάν αποτύχει η διπλωματία”, προειδοποίησε.
“Ακόμη και ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα θα έδινε στον Ασαντ ένα μήνυμα τόσο ισχυρό, όσο καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να στείλει”, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και απορρίπτοντας τη σύγκριση με την εισβολή στο Ιράκ το 2003.
Παρόλα αυτά, για την ώρα, «παγώνει» κάθε συζήτηση για στρατιωτική επέμβαση. Και μετά το φιάσκο στον ΟΗΕ και την αναβολή της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας όλα τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν αύριο στη Γενεύη οι υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΟΜΠΑΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Ναι” της Συρίας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιό της
Η διαδικασία ελέγχου και καταστροφής του χημικού οπλοστασίου στη Συρία
Human Rights Watch: Ο Άσαντ πίσω από την επίθεση με χημικά
Όλα τα σενάρια για τη Συρία σ΄ένα διάγραμμα
Η γκάφα του Κέρι, η (νέα) διπλωματική ήττα Ομπάμα και η… ειρήνη στη Συρία