Οι κινεζικές αρχές σημείωσαν ότι αισθάνονται «ενθαρρυμένες» από την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία αναγκάζει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να καταστρέψει το σύνολο του χημικού του οπλοστασίου, όπως δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.
«Όσον αφορά το συριακό ζήτημα, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να διατηρήσει το πνεύμα των στόχων και των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να δράσει υπεύθυνα απέναντι στους Σύρους, τον κόσμο και την Ιστορία και να διασφαλίσει ότι αυτή η απόφαση (…) θα μπορέσει να αντέξει στις δοκιμασίες της πραγματικότητας», πρόσθεσε ο Ουάνγκ.
Στο μεταξύ αντίπαλοι του Άσαντ δήλωσαν απογοητευμένοι από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπεύθυνων για τις επιθέσεις με χημικά όπλα.
«Τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του συριακού λαού και ο δράστης πρέπει να τιμωρηθεί για αυτό», δήλωσε ο Ριάντ Νάσαν Άγα πρώην υπουργός Πολιτισμού της Συρίας.
«Η απόφαση αναφέρεται αόριστα στην απόδοση ευθυνών και δεν ζητεί τη διεξαγωγή δίκης. Η απόφαση μοιάζει να έχει δώσει τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ στη δολοφονία των Σύρων από όλα τα όπλα εκτός των χημικών και των πυρηνικών», πρόσθεσε ο ίδιος, όπως μετέδωσε ο ανεξάρτητος ιστότοπος all4syria.
Σύμφωνα με τον Ραντουάν Ζιάντα, μια προσωπικότητα της συριακής αντιπολίτευσης που ζει στην Κωνσταντινούπολη, η απόφαση «είναι απογοητευτική για τους Σύρους».
«Δεν προσφέρει έναν ξεκάθαρο μηχανισμό ώστε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι εγκληματίες του καθεστώτος που ευθύνονται για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον πολιτών στην Ανατολική Γούτα», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό για την οποία η συριακή αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση.
Εξάλλου και η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επέκρινε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σημειώνοντας ότι αυτή δεν προσφέρει δικαιοσύνη στα θύματα της σύρραξης.
«Αυτή η απόφαση δεν πέτυχε να προσφέρει δικαιοσύνη για τον θάνατο από αέρια εκατοντάδων παιδιών και για πολλά άλλα σοβαρά εγκλήματα», κατήγγειλε ο Φιλίπ Μπολοπιόν, εκπρόσωπος στον ΟΗΕ της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα, που έχει επανειλημμένα διατυπώσει η HRW, «να απευθυνθούμε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την κατάσταση στη Συρία και να υιοθετήσουμε στοχευμένες κυρώσεις εναντίον των υπεύθυνων για τις μαζικές δολοφονίες».
«Οι προσπάθειες για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου είναι απαραίτητες, όμως δεν λύνουν το πρόβλημα των συμβατικών όπλων που έχουν προκαλέσει τον θάνατο των περισσότερων από τους περίπου 100.000 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στη σύρραξη», υπογράμμισε ο Μπολοπιόν.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες την απόφαση 2118, την πρώτη που αφορά την κρίση στη Συρία, η οποία δεσμεύει το καθεστώς Άσαντ να καταστρέψει το σύνολο των χημικών του όπλων. Βάσει της απόφασης, οποιαδήποτε πλευρά της συριακής σύρραξης δεν συμμορφωθεί με το χρονοδιάγραμμα για την εξακρίβωση και την καταστροφή των όπλων αυτών θα υποστεί τις συνέπειες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επτά περιοχές της Συρίας θα ερευνήσει ο ΟΗΕ για επιθέσεις με χημικά όπλα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Κέρι συναντήθηκε με τον Νταβούτογλου
Ισπανός δημοσιογράφος απήχθη στη Συρία
Ο “χάρτης” των χημικών της Συρίας (VIDEO)