Προς αυτή την κατεύθυνση ο Φάιμαν θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μόνον μαζί του, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι στη σύσκεψη του προεδρείου των Σοσιαλδημοκρατών.
Παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις με τον μέχρι τώρα κυβερνητικό εταίρο του θα αποδειχθούν δύσκολες έως και «σκληρές», καθώς το Λαϊκό Κόμμα αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα προφανώς για να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερα «ανταλλάγματα», ο Βέρνερ Φάιμαν τάχθηκε ταυτόχρονα κατά ενός τριμερούς συνασπισμού και απέρριψε εκ νέου κατηγορηματικά την οποιαδήποτε συνεργασία με το τρίτο σε δύναμη κόμμα, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν πρόκειται να έλθει σε διαπραγματεύσεις με το Κόμμα των Ελευθέρων, διαμήνυσε ο απερχόμενος καγκελάριος, έστω και αν αυτό, όπως είπε, συνεπάγεται μειονεκτήματα από πλευράς διαπραγματευτικής τακτικής, ενώ απορρίπτοντας τη συμμετοχή ενός τρίτου κόμματος σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, «η οποία μόνον καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων θα προκαλούσε», τόνισε πως σε έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα, θα πρέπει να υπάρχει κοινή δράση και θα είναι απαραίτητη μια υψηλότερη κοινή πειθαρχία.
Μερίδα του Λαϊκού Κόμματος φέρεται να υποστηρίζει το σχηματισμό ενός τρικομματικού συνασπισμού υπό τη ηγεσία του, με τους Ελευθέρους και την Ομάδα Στρόναχ, ωστόσο ο θεωρούμενος ως ισχυρός άνδρας των Συντηρητικών, τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Ερβνιν Πρελ, τοποθετήθηκε ήδη χθες βράδυ υπέρ της συνέχισης του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες του Βέρνερ Φάιμαν, ενώ για τον κίνδυνο νέων πειραματισμών με την Ακροδεξιά προειδοποιούν και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Ως μια πρώτη «παραχώρηση» των Σοσιαλδημοκρατών —ενόψει διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης— απέναντι στο Λαϊκό Κόμμα, αναλυτές στη Βιέννη σχολιάζουν την σημερινή ανακοίνωση της παραίτησης της Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κλαούντια Σμιντ, την οποία οι Συντηρητικοί ζητούσαν εμμέσως πλην σαφώς εδώ και καιρό.
Στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στις οποίες σχεδόν 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν για μια πενταετή θητεία τα 183 μέλη της νέας Βουλής από εννέα υποψήφια κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες, παρά τις απώλειες τους σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2008, αναδείχθηκαν νικητές συγκεντρώνοντας ποσοστό 27,1% (έναντι 29,3%), με δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα και ποσοστό 23,8% (26%).
Τρίτο με αυξημένη τη δύναμή του είναι το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με 21,4% (17,5%) και τέταρτο το Κόμμα των Πρασίνων με ελαφρά βελτιωμένο το ποσοστό του στο 11,5% (από το 10,4%), ενώ στη νέα Βουλή θα εκπροσωπούνται τα πρωτοεμφανιζόμενα σε εκλογές κόμματα Ομάδα Στρόναχ , που απέσπασε ποσοστό 5,8% όσο και το ΝΕΟΣ με 4,8% που αποτελεί την «έκπληξη» των εκλογών.
Εκτός Βουλής βρίσκεται πλέον το μικρότερο ακροδεξιό κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, που με 3,6% (10,07%) δεν συγκέντρωσε το όριο του 4%, ενώ με ποσοστό γύρω στο 1% «Πειρατές» και Κομμουνιστικό Κόμμα επίσης δεν θα εκπροσωπούνται στη Βουλή.
Αθροιστικά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι, για πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Αυστρία, οριακά στο 50%, διατηρούν όμως πλειοψηφία 99 εδρών (απαραίτητες είναι 92 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής).
Αύριο Τρίτη η απερχόμενη κυβέρνηση θα υποβάλει τυπικά την παραίτησή της στον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ ο οποίος θα ζητήσει να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι το σχηματισμό και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, μετά και την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, θα γίνει η ανακοίνωση του επίσημου τελικού αποτελέσματος που δεν αναμένεται να φέρει αισθητές μεταβολές στο προσωρινό τελικό αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ, με εξαίρεση το ποσοστό συμμετοχής που δεν αποκλείεται να υπερβεί αρκετά το 70%, έναντι του 66% του προσωρινού τελικού αποτελέσματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρίτο κόμμα οι ακροδεξιοί στην Αυστρία
“Βολές” Φάιμαν εναντίον Μέρκελ – “Να ιδρυθεί ταμείο παραγραφής χρέους στην ΕΕ”
Εντυπωσιακή η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που φθάνουν στην Αυστρία για εργασία ή για σπουδές