Παρασκευή, 5 Ιουλ.
22oC Αθήνα

Ραχόι για το σκάνδαλο εκατομμυρίων: Δεν παραιτούμαι και δεν προκηρύσσω εκλογές

Ραχόι για το σκάνδαλο εκατομμυρίων: Δεν παραιτούμαι και δεν προκηρύσσω εκλογές

Εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο της Ισπανίας έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι για το μεγάλο σκάνδαλο με το “μαύρο ταμείο”.

Εξηγήσεις ενώπιον του κοινοβουλίου έδωσε ο Ραχόι

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δίνοντας εξηγήσεις σήμερα στο κοινοβούλιο για το σκάνδαλο Μπάρθενας δήλωσε ότι το κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα, είχε πληρώσει “πρόσθετους μισθούς” σε ηγετικά του στελέχη αλλά αυτά ανταποκρίνονταν σε “εργασία” που είχαν προσφέρει.

Τα ποσά “πληρώθηκαν για μια εργασία και συμπεριελήφθησαν στο λογιστήριο”, υποστήριξαν. “Η δήλωση των εσόδων αυτών στην εφορία είναι μια ατομική ευθύνη”, πρόσθεσε ο Ραχόι σε παρέμβασή του ενώπιον των βουλευτών. Στην παρέμβασή του που διήρκησε μια ώρα, ο Ραχόι απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο ίδιος και άλλα στελέχη του κόμματος λάμβαναν χρήματα από ένα μαύρο ταμείο.

Ο πρώην ταμίας του κόμματος, ο Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος ισχυρίζεται την ύπαρξη ενός τέτοιου μαύρου ταμείου, δεν λέει την αλήθεια, πρόσθεσε ο Ραχόι. “Έκανα το λάθος να δείξω εμπιστοσύνη σε κάποιον που δεν το άξιζε”, τόνισε ο ισπανός πρωθυπουργός.

“Δεν θα δηλώσω ένοχος, επειδή δεν είμαι. Ούτε θα παραιτηθώ, ούτε θα προκηρύξω εκλογές”

“Ορισμένοι ηγέτες ζήτησαν την παραίτησή μου. Τους απαντάω ‘όχι'”, δήλωσε μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. “Δεν θα δηλώσω ένοχος, επειδή δεν είμαι. Ούτε θα παραιτηθώ, ούτε θα προκηρύξω εκλογές”, σημείωσε, απαντώντας στις επικρίσεις αυτές της αντιπολίτευσης, οι οποίες ακολούθησαν των εξηγήσεων που έδωσε για την “υπόθεση Μπάρθενας”, η οποία πήρε το όνομά της από αυτό του πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος (PP), ο οποίος βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση.

“Δεν έχω κανένα τεκμήριο κανενός είδους που να επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι το κόμμα μου χρηματοδοτήθηκε παράνομα”, σημείωσε ο Ραχόι. “Δεν είμαι η προσωποποίηση της αρετής, αλλά είμαι ένας δίκαιος και έντιμος άνθρωπος”, πρόσθεσε.

Ο Ραχόι επί μήνες αρνείτο να ενημερώσει το κοινοβούλιο για το σκάνδαλο αυτό που ξέσπασε στα τέλη Ιανουαρίου. Τελικά, ύστερα από τις έντονες πιέσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο απείλησε να καταθέσει πρόταση μομφής, ο Ραχόι εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο για να δώσει εξηγήσεις.

Ο Μπάρθενας παρέδωσε στον δικαστή που διεξάγει την έρευνα χαρτιά που δείχνουν ότι περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από τον ιδιωτικό τομέα έρεαν στο ταμείο του Λαϊκού Κόμματος και στα χέρια στελεχών του επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Στα στελέχη αυτά περιλαμβάνονταν ο Ραχόι, πριν γίνει πρωθυπουργός το 2011, όπως και η γενική γραμματέας του κόμματος Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ.

Ο ίδιος ο Μπάρθενας, σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, συγκέντρωσε ποσό 48 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται στη φυλακή, στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος του όχι μόνο για το φερόμενο ταμείο με το μαύρο χρήμα αλλά και για ένα σχετιζόμενο με το ταμείο αυτό δίκτυο διαφθοράς στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται δεκάδες μεσαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος και επιχειρηματίες.

Η εφημερίδα El Mundo δημοσίευσε μηνύματα που είχαν ανταλλάξει ο Ραχόι και ο Μπάρθενας που έδειχναν ότι ο πρώτος ενθάρρυνε τον πρώην ταμία να “φανεί δυνατός”.

Ο Ραχόι είπε στο κοινοβούλιο ότι υποστήριζε τον Μπάρθενας μόνο όσο δεν γνώριζε για τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Την παραίτησή του ζήτησε εκ νέου η αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της ισπανικής αντιπολίτευσης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ζήτησε σήμερα εκ νέου την παραίτηση του ισπανού πρωθυπουργού αμέσως μετά την παραδοχή του Μαριάνο Ραχόι ενώπιον των βουλευτών, ότι εξαπατήθηκε δείχνοντας εμπιστοσύνη στον πρώην ταμία του κόμματός του, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας υπόθεσης διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται το όνομα του Ραχόι.

“Κύριε Ραχόι, δεν είπατε την αλήθεια στους Ισπανούς. Βλάπτετε τη χώρα. Για το λόγο αυτό, σήμερα σας ζητώ να παραιτηθείτε. Σας ζητώ μια κίνηση αλληλεγγύης απέναντι σε μια χώρα που δεν μπορεί να υποφέρει έχοντας στην ηγεσία της έναν αρχηγό της κυβέρνησης όπως εσείς”, δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος απαντώντας στον ισπανό πρωθυπουργό.

“Δεν είπατε την αλήθεια, όταν λέγατε ότι όλα ήταν ψεύδη, γιατί η ύπαρξη του ‘μυστικού ταμείου’ (του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος) έχει αποδειχθεί”, δήλωσε ο Ρουμπαλκάμπα εξηγώντας πως επί μήνες ο Ραχόι υποστήριζε τον πρώην ταμία Λουίς Μπάρθενας πριν τον εγκαταλείψει σήμερα κατά την παρέμβασή του στο κοινοβούλιο.

Κατά τον ίδιο, το Λαϊκό Κόμμα “μεγάλωσε, έζησε και κέρδισε τις εκλογές μέσω ενός συστήματος παράνομης χρηματοδότησης επί τουλάχιστον 20 χρόνια”. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα “δεν παραιτείται από την επιλογή της πρότασης μομφής”, πρόσθεσε ο Ρουμπαλκάμπα.

Παράλληλα ο Κάγιο Λάρα, ο επικεφαλής του μικρού οικολογικού κομμουνιστικού κόμματος Ενωμένη Αριστερά που απέσπασε 11 έδρες στο σύνολο των 350 στις εκλογές του 2011, δήλωσε ότι ο Ραχόι δεν είναι “σήμερα αξιόπιστος” και δεν προσφέρει “εγγύηση σταθερότητας”.

“Αναλάβετε τις ευθύνες σας, κάντε το σας παρακαλώ για την Ισπανία, παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές”, τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τεράστια γκάφα του Ραχόι ύστερα από τη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία

Εξηγήσεις για το σκάνδαλο διαφθοράς θα δώσει ο Ραχόι την 1η Αυγούστου

Χάος στην Ισπανία σε διαδήλωση κατά του Ραχόι – ΦΩΤΟ

Στη φυλακή ο ζάμπλουτος ταμίας του Ραχόι – Σκάνδαλα εκατομμυρίων απειλούν την κυβέρνηση της Ισπανίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε