Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

«Ο Σόιμπλε παραδέχτηκε το αναπόφευκτο: η Ελλάδα θέλει νέα βοήθεια»

«Ο Σόιμπλε παραδέχτηκε το αναπόφευκτο: η Ελλάδα θέλει νέα βοήθεια»

Όλοι συζητούν, όλοι «ξέρουν» για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Το γαϊτανάκι δημοσιευμάτων για το μέλλον της χώρας μας ξεκίνησε με τις δηλώσεις Σόιμπλε και συνεχίζεται αφού όλοι έχουν κάτι να πουν.

Εκτός από την Ελλάδα. Άλλωστε, ο ενδιαφέροντος τα μαθαίνει τελευταίος…

Ο γερμανικός Τύπος έχει και σήμερα σαν ένα από τα βασικά του θέματά την Ελλάδα. Κυρίως εξαιτίας των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τις οποίες χαρακτηρίζουν πολιτική στροφή.

Click4more: Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ξέρει πως θα είναι και με ποιους όρους θα δοθεί στην Ελλάδα το τρίτο πακέτο στήριξης…

«Λίγη αλήθεια» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Η καλή είδηση είναι ότι ο Σόιμπλε παραδέχεται την ανάγκη νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα τεσσερισήμισι εβδομάδες πριν και όχι μετά από τις εκλογές. Οπότε κανείς δεν θα μπορεί να τον κατηγορήσει για προεκλογική απάτη, όταν, στις αρχές του 2014, αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο η καλή εντύπωση μετριάζεται από τον ισχυρισμό του υπουργού Οικονομικών, ότι ποτέ δεν είχε πει κάτι διαφορετικό. Δυστυχώς αυτή η διασταλτική αντίληψη της αλήθειας αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτικής του Σόιμπλε».

Συμφωνεί η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποδέχεται το αναπόφευκτο και παραδέχεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια, για τρίτη φορά. Το αξιοπρόσεκτο στη δήλωσή του δεν είναι το περιεχόμενό της, αλλά η χρονική συγκυρία, ένα μήνα πριν από τις εκλογές.

Επί της ουσίας η κατάσταση είναι σαφής: Οι Έλληνες έχουν κάνει σκληρές οικονομίες, αρχίζουν μάλιστα να υλοποιούν και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, αλλά τα προγράμματα βοήθειας που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής βασίζονται σε εντελώς αναληθείς υποθέσεις εργασίας σχετικά με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών και την απομείωση του χρέους».

Η Tagesspiegel του Βερολίνου σχολιάζει: «Με δεδομένη τη δραματική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει άλλο η κακή είδηση, την οποία ο Σόιμπλε θα προτιμούσε να ανακοινώσει μετά τις εκλογές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Σόιμπλε έχει προσεγγίσει την πραγματικότητα. Γιατί παραμένει άδηλο, εάν οι υπόλοιποι χρηματοδότες της Ελλάδας θα ήταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών ήδη έδωσε αρνητική απάντηση, ενώ το ΔΝΤ, εδώ και πολύ καιρό, προτείνει κούρεμα του χρέους».

Η Γερμανία δεν γνωρίζει να διεξάγονται οποιεσδήποτε συζητήσεις για το πώς θα διαρθρωθεί ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας – Εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Μισή αλήθεια» χαρακτηρίζεται η εξαγγελία Σόιμπλε στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine: «Παραδεχόμενος επιτέλους αυτό που όλοι γνώριζαν ούτως ή άλλως, ο Σόιμπλε προφανώς προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά. Υπολογίζει δηλαδή ότι αν σκάσει τώρα η βόμβα, λίγο-πολύ προλαβαίνει να μαζέψει τα θραύσματα μέχρι τις εκλογές».

«Η Μέρκελ εξακολουθεί να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της» σημειώνει πάντως στο σχόλιό της η εφημερίδα Berliner Zeitung. Γιατί όμως η εξαγγελία Σόιμπλε έρχεται μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές; Η εφημερίδα δίνει την εξής εξήγηση: «Το κυβερνών κόμμα είναι πλέον τόσο σίγουρο (ότι θα κερδίσει) ώστε έχει την πολυτέλεια να είναι ειλικρινές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βερολίνο διαψεύδει… Βερολίνο: Κανείς δε συζητά για νέο πακέτο στήριξης…

Κομισιον: Δεν συζητήσαμε στο Eurogroup τρίτο πακέτο για την Ελλάδα

Στην Αθήνα σήμερα ο ισχυρός της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουνσεν – Θα δει Σαμαρά, Στουρνάρα, Ζανιά και Προβόπουλο

Όλι Ρέν: Στην γραμμή Σόϊμπλε για τρίτο πακέτο στήριξης

Στην υγεία των κορόιδων! Μετά το Νταχάου, η Μέρκελ ήπιε (πολλή) μπύρα (ΦΩΤΟ)

Καρέ καρέ η ιστορική επίσκεψη Μέρκελ στο Νταχάου (ΦΩΤΟ)

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε