Την ώρα που το θερμόμετρο στο χώρο της Παιδείας «χτυπάει κόκκινο» και οι εκπαιδευτικοί απειλούν να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου, χιλιάδες περιμένουν με αγωνία να μάθουν σε ποιο σχολείο και σε ποια περιοχή θα διδάσκουν τη νέα σχολική χρονιά.
Η αγωνία τους θα τελειώσει μέσα στις επόμενες ώρες, αφού σύμφωνα με το Βήμα, είναι θέμα ωρών να ανακοινωθούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις των 4.600 δασκάλων και καθηγητών.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αν και οι θέσεις για τις υποχρεωτικές μετατάξεις από τα γυμνάσια και τα λύκεια στα δημοτικά είναι 4.600, αλλά έχουν κατατεθεί 5.750 αιτήσεις.
Αφού τελειώσει το θέμα των μετατάξεων από γυμνάσια και λύκεια στα δημοτικά, θα ακολουθήσουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Αυτές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1000 άτομα, από 12.000 σχετικές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Πάντως, η ΟΛΜΕ συνεχίζει να αμφισβητεί τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και επιμένει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις 11 Σεπτεμβρίου, ακόμα κι αν γίνει επιστράτευση.
Αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν οι ΕΛΜΕ για να αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις τους και αν τελικά μαζί με τον αγιασμό θα γίνει και… απεργία.
Η ένταση στην Παιδεία δεν περιορίζεται στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει επεκταθεί και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, με βάσει τις αποφάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου, θα ανακοινωθούν από το υπουργείο οι λίστες με τους 1700 διοικητικούς υπάλληλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Η διαθεσιμότητα θα είναι το κύριο ζήτημα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο των Πρυτάνεων που αρχίσει την στις 30 Αυγούστου, στην Κέρκυρα.
Στο μεταξύ, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εξουσιοδότησε τον πρύτανή του Σίμο Σιμόπουλο σε «οποιαδήποτε περίπτωση εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, να καταθέσει αίτηση ακύρωσής της ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, καθώς και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για ενδεχόμενη εφαρμογή της στο Ε.Μ.Π., διότι παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο που εφαρμόστηκε με το Π.Δ. 164/2004 και το άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος περί ισότητας των υπαλλήλων».
Στην απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος αναφέρεται ότι «οποιαδήποτε απομάκρυνση, μέσω διαθεσιμότητας, των διοικητικών υπαλλήλων (Μονίμων ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου), θα έχει ανεπίστρεπτα αρνητικές συνέπειες για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πολυτεχνείου, το οποίο οδηγηθεί πρακτικά σε αδυναμία λειτουργίας».
Για το ίδιο θέμα αύριο συνεδριάζει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ήδη την ανησυχία των μελών της για το φαινόμενο που παρατηρείται στα ΑΕΙ με την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων έχει εκφράσει και η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
‘Έπρεπε να σας απολύσουμε για να δείτε τι εστί βερύκοκο”
Αδιέξοδο! Με απεργίες θα ανοίξουν τα σχολεία
Έτοιμοι για απεργία διαρκείας οι καθηγητές
Υποχρεωτικό φύλλο πορείας για περισσότερους από 6.000 εκπαιδευτικούς! Οι υπουργικές αποφάσεις