Κυριακή, 24 Νοε.
12oC Αθήνα

Γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

Γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

Ο υπουργοί Εργασίας της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μισέλ Σαπέν και Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, παρουσίασαν σήμερα στο Παρίσι τις γενικές γραμμές της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

“Θα πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως αφού έξι εκατομμύρια νέοι (ηλικίας 15-24 ετών) είναι άνεργοι στην Ευρώπη” και “περίπου 14 εκατομμύρια δεν έχουν δουλειά, δεν φοιτούν σε κάποια σχολή, ούτε είναι μαθητευόμενοι πουθενά”, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

“Σήμερα ξεκινά η εκστρατεία για την απασχόληση των νέων”, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι έχει συμφωνήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, να καταρτιστεί “ένα πραγματικό σχέδιο για την ανεργία των νέων από φέτος”.

Η καγκελάριος αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη το Παρίσι για συνομιλίες με τον Ολάντ. Στο συνέδριο που οργανώθηκε σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα παρόντες ήταν επίσης, εκτός των υπουργών Εργασίας Γαλλίας και Γερμανίας, ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας, Ενρίκο Τζοβάνι, και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Σαπέν και η φαν ντερ Λέγεν παρουσίασαν το γενικό πλαίσιο του γαλλογερμανικού σχεδίου που τιτλοφορείται “Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και την απασχόληση”. Το σχέδιο αυτό θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την χρήση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και θα βασίζεται σε τρεις άξονες: στην πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δάνεια, στην ανάπτυξη της κατάρτισης και τη γεωγραφική κινητικότητα.

“Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις μικρομεσαίες βιομηχανίες δημιουργούνται οι περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους, αυτές θα πρέπει να στηρίξουμε”, εκτίμησε ο Σαπέν. “Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, είναι έτοιμες για παραγωγή αλλά χρειάζονται κεφάλαιο. Όμως τους παρέχονται πιστώσεις με υπερβολικά επιτόκια. Αυτόν το φαύλο κύκλο ελπίζουμε να σπάσουμε, κυρίως χάρη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων”, είπε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός.

“Ο δεύτερος άξονας είναι η κατάρτιση: υστερούμε σημαντικά σε σχέση με τη Γερμανία και προφανώς για αυτόν το λόγο η ανεργία εκεί είναι μικρότερη”, συνέχισε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι “ο τρίτος άξονας είναι η κινητικότητας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Βασική ιδέα είναι να διασφαλιστεί ότι στην Ευρώπη κανένας νέος δεν θα μένει για διάστημα μεγαλύτερο των 4-6 μηνών χωρίς απασχόληση, εκπαίδευση ή μαθητεία.

Ο Σόιμπλε από την πλευρά του προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να δίνονται υποσχέσεις στους νέους που δεν πρόκειται να τηρηθούν μακροπρόθεσμα, επιμένοντας ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Υποστήριξε ότι μια αποτυχία στον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη, ενώ η εγκατάλειψη του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας υπέρ ενός μοντέλου όπως αυτό που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ θα πυροδοτούσε “επανάσταση”.

“Είναι ανάγκη να πετύχουμε στον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων, διαφορετικά θα χάσουμε τη μάχη για την ενότητα της Ευρώπης”, είπε. Εάν εισαγόταν στην Ευρώπη το μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας που υπάρχει στις ΗΠΑ “θα είχαμε επανάσταση, όχι αύριο, αλλά την ίδια ημέρα”, πρόσθεσε.

“Πρέπει να σώσουμε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που φοβούνται. Έχουμε την καλύτερα εκπαιδευμένη γενιά και την βάζουμε στην αναμονή. Αυτό είναι απαράδεκτο”, τόνισε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εργασίας Ενρίκο Τζοβανίνι.

Το θέμα της ανεργίας των νέων θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει η Μέρκελ την Πέμπτη στο Παρίσι. Θα είναι επίσης ένα από τα βασικά θέματα των συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 27 και 28 Ιουνίου.

Τον Μάρτιο, Γερμανία και Αυστρία είχαν το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους, με 8% στο σύνολο του ενεργού εργατικού δυναμικού τους. Στη Γαλλία ένας στους τέσσερις νέους (ποσοστό 25%) είναι άνεργος, στην Ιταλία και την Πορτογαλία το ποσοστό ανεβαίνει στο 38% και στην Ελλάδα και την Ισπανία εκτοξεύεται πάνω από το 55%.

Στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επταετία 2014-20, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπονται 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους και ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν “πολύ γρήγορα”. Ο Ολάντ επανέλαβε επίσης την ιδέα για ένα “πρόγραμμα Erasmus για την κατάρτιση”, όπως αυτό που υπάρχει για τους Ευρωπαίους φοιτητές. “Τα κεφάλαια υπάρχουν, ας τα κινητοποιήσουμε”, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δισεκατομμύρια για επενδύσεις σε χώρες με υψηλή ανεργία στους νέους

Ανακοίνωσε 75.000 νέες θέσεις εργασίας αλλά από το 2014

Κάλεσμα του Όλι Ρεν για μέτρα κατά της ανεργίας

Σόιμπλε: “Η Ευρώπη δεν αντέχει τόσο μεγάλη ανεργία για πολύ ακόμη”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε