Σάββατο, 23 Νοε.
14oC Αθήνα

Το μεγάλο σύνθημα της Κομισιόν: ΤΕΛΟΣ στη σκληρή λιτότητα

Το μεγάλο σύνθημα της Κομισιόν: ΤΕΛΟΣ στη σκληρή λιτότητα

Με την ατάκα ”Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να καταφέρει η λιτότητα’‘ η Κομισιόν θα δώσει σήμερα το μεγάλο «σύνθημα» απομάκρυνσης από την πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης με λιτότητα, επιτρέποντας στις τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. να παραβιάσουν τα όρια για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, με αντάλλαγμα ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, όπως εκτιμούν οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο: Τέλος στην σκληρή γραμμή της λιτότητας

”Οι Βρυξέλλες θα δώσουν σήμερα το μεγάλο «σύνθημα» απομάκρυνσης από την πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης με λιτότητα, επιτρέποντας στις τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. να παραβιάσουν τα όρια για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, με αντάλλαγμα ευρύτερες μεταρρυθμίσεις.

Στην ετήσια ετυμηγορία για τους εθνικούς προϋπολογισμούς όλων των 27 μελών της Ε.Ε., η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία θα εξαιρεθούν από το όριο του 3% για το έλλειμμα. Οι Βρυξέλλες θα απελευθερώσουν επίσης την Ιταλία από την εντατική δημοσιονομική παρακολούθηση, παρά την απόφαση του νέου πρωθυπουργού να ανατρέψει σειρά από φορολογικές αυξήσεις που είχε επιβάλλει ο προκάτοχός του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει αυτές τις κινήσεις με την προϋπόθεση ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που έχουν μείνει στάσιμες. Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή τους έχει συμβάλλει στην κρίση ανεργίας που πλήττει την ήπειρο. «Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να καταφέρει η λιτότητα», σχολίασε ο Maarten Verway, κορυφαίος οικονομολόγος της Κομισιόν.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν επιμένουν ότι δεν εγκαταλείπουν εντελώς την «δημοσιονομική πειθαρχία», υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και η Γαλλία και η Ισπανία, που θα λάβουν παράταση δύο ετών για την συμμόρφωση στα όρια του ελλείμματος, θα πρέπει αντί αυτού να επιβάλλουν αυστηρά μέτρα για να επαναφέρουν υπό έλεγχο τους διογκούμενους προϋπολογισμούς τους.

Προσθέτως, οι Βρυξέλλες αναμένεται να επικρίνουν πολλές κυβερνήσεις για τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και θα απαιτήσουν άμεση δράση από αρκετές χώρες που πιστεύουν ότι κινδυνεύουν από παρατεταμένη οικονομική στασιμότητα. Σε αυτές περιλαμβάνεται η Γαλλία, όπου κορυφαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο πιστεύουν ότι «μένει από χρόνο» στην επιβολή επαρκώς οικονομικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande, προσπάθησε να δείξει ότι θεωρεί προτεραιότητα την ανεργία στην Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλώνοντας σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας στο Παρίσι, ότι πρέπει να δράσουν «άμεσα» για να βοηθήσουν τους 6 εκατομμύρια άνεργους νέους.Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy, ζήτησε από την Ε.Ε. να αλλάξει την διαδικασία του ελλείμματος, ώστε οι χώρες να μην τιμωρούνται όταν δαπανούν χρήματα για να πολεμήσουν την ανεργία των νέων.

«Πρέπει να σώσουμε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που είναι τρομοκρατημένοι. Έχουμε την καλύτερα εκπαιδευμένη γενιά, και την κρατάμε στον πάγο. Είναι απαράδεκτο,» σχολίασε ο Ιταλός υπουργός Εργασίας Enrico Giovannini.

Γερμανοί αξιωματούχοι πάντως, παρακολουθούν στενά τις συστάσεις του οικονομικού επιτρόπου Olli Rehn για το Παρίσι. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ατζέντα του κ. Rehn για τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι πολύ «βαριά» για να την αντέξει ο κ. Hollande.

Ο κ. Hollande αντιμετωπίζει παραπλήσιες πιέσεις στην πατρίδα του. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Christian Noyer δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει παραπάνω με τις συνταξιοδοτικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ότι το Παρίσι δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στους αυξημένους φόρους και πρέπει να μειώσει τις δαπάνες για να κλείσει την δημοσιονομική τρύπα.

«Πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο η χώρα μας έχει προφανώς ξεπεράσει, οποιαδήποτε αύξηση στις δημόσιες δαπάνες και το χρέος, έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κ. Noyer, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την γαλλική οικονομία στον κ. Hollande. “Το παλιό μοντέλο δεν δουλεύει πια” είπε, αναφερόμενος στις παραδοσιακές προσπάθειες βελτίωσης της ζήτησης με ενθάρρυνση των δαπανών.

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία πρέπει να απομακρυνθεί από κοινωνικές πολιτικές «υπερβολικά ανήσυχες σε ότι αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας του παρελθόντος» και να επιτρέψει την απελευθέρωση που θα βοηθήσει την μελλοντική δημιουργία θέσεων εργασίας”.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε