Πολιτική

Σκουρλέτης: “Κούρεμα” του χρέους και αντίθετη οικονομική πολιτική

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολίασε την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την ανάγκη "κουρέματος" του ελληνικού δημοσίου χρέους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "ένα νέο "κούρεμα" του χρέους είναι σκόπιμο, αλλά πρέπει να ενταχθεί σε ένα άλλο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, η οποία θα βρίσκεται στον αντίποδα των σημερινών ακραίων και αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνει ότι αυτό είναι που δεν έχουν καταλάβει τόσο οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη, όσο και το ΔΝΤ είναι ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές λιτότητας, που οδηγούν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση.
 
Αναφερόμενος στις πληροφορίες για απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του Μαΐου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ουσιαστικά δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση να υπάρχει δημόσιος τομέας. «Αδιαφορούν για την έννοια του κοινωνικού κράτους και απλά και μόνο υλοποιούν με έναν χωρίς προηγούμενο δογματισμό τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Αυτό θα μεταφραστεί πολύ σύντομα σε τεράστιες ελλείψεις σε σχέση με τη δυνατότητα πρόσβασης ενός μεγάλου ποσοστού του λαού στα δημόσια αγαθά».
 
Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο Π. Σκουρλέτης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κοιτάξει αναλυτικά και λεπτομερώς όλους τους όρους με τους οποίους έγιναν οι ιδιωτικοποιήσεις. Και εκεί που θα βρούμε νομικές παρατυπίες να είστε βέβαιοι ότι θα εφαρμόσουμε το υπάρχον νομικό πλαίσιο μέχρι το τέλος. Αλλά υπάρχει και η πολιτική βούληση σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, που καλύπτουν βασικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε και να αποκαταστήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων».
 
Ολόκληρη η συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη:
 
Κύριε Σκουρλέτη, στις τελευταίες εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ υπογραμμίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της σταδιακής βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών, με εξαίρεση την ανεργία. Πως το σχολιάζετε;
 Την πρόοδο πρέπει να την εντοπίζουμε ανάλογα με τα πραγματικά αποτελέσματα στην κοινωνία, στην οικονομία. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι θα είχανε πιάσει τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία τρία χρόνια αν πραγματικά βλέπαμε στον ορίζοντα κάποια στοιχεία επανεκκίνησης. Φοβάμαι όμως ότι τα τρία αυτά χρόνια πήγαν χαμένα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούμε να μιλάμε για φως στο βάθος του τούνελ από τη στιγμή που όχι μόνο δεν έχει ανακοπεί η ανεργία, αλλά σταθερά η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια εξελίσσεται σε πρωταθλήτρια της ανεργίας, ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων. Κατά συνέπεια θα είχε σημασία αν το ΔΝΤ ξεκινούσε μια έρευνα για την ελληνική οικονομία που θα αναγνώριζε αυτό που κάποια στιγμή είχε βγει ως διαρροή για το λάθος…
 
Τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή..
Θα έλεγα ότι δεν πρόκειται απλά για έναν εσφαλμένο πολλαπλασιαστή, αλλά για λάθος συνταγή..
 
Το ΔΝΤ κάνει έκκληση για νέο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Όπως τονίζεται στην έκθεσή του, το ελληνικό χρέος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η Γερμανία αντιδρά βέβαια σε κούρεμα του ελληνικού χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές.
 Το θέμα του κουρέματος του ελληνικού δημοσίου χρέους είχε εντοπιστεί από την αρχή της κρίσης χρέους, με δεδομένο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Με αυτή την έννοια έχει αξία αυτή η έκκληση. Το σημαντικό είναι όμως σε ποιο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής είναι ενταγμένη. Η πρώτη εμπειρία από το κούρεμα του χρέους ουσιαστικά οδήγησε στη χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων, στο να πάθουν μεγάλη ζημιά τα αποθεματικά των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων και δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βελτίωση στο μέγεθος του χρέους αυτό καθαυτό. Είχαμε δηλαδή μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Είχαμε ένα κούρεμα και από αυτό το χρέος βγήκε σχεδόν το ίδιο και συνέχισε την αυξητική του πορεία. Άρα λοιπόν ένα νέο κούρεμα του χρέους είναι σκόπιμο, αλλά από τη στιγμή που θα είναι σε ένα άλλο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, η οποία θα βρίσκεται στον αντίποδα των σημερινών ακραίων και αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας. Αυτό είναι που δεν έχουν καταλάβει τόσο οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη όσο και το ΔΝΤ: Να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές λιτότητας, που οδηγούν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση.
 
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων στο σύνολο του ευρωπαϊκού νότου λόγω της ανεργίας. Πιστεύετε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στην Ελλάδα;
 Αυτή είναι μια πραγματική επισήμανση. Αυτό θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία αν κανείς μπορούσε να το συνδέσει με την ασκούμενη πολιτική γιατί η ανεργία δεν είναι κάτι που προέκυψε από τον ουρανό. Είναι το αποτέλεσμα των κυρίαρχων στρατηγικών και επιλογών. Άρα δεν αρκεί να το λέμε εν είδει εξορκισμού για το κακό που μας βρήκε, αλλά θα έχει αξία αν εγκαταλειφθεί η δογματική προσήλωση στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό που ισοπεδώνει και τις ευρωπαϊκές οικονομίες και αποδομεί και την Ευρώπη.
 
Το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με απολύσεις που θα επιτρέψουν προσλήψεις νέων με προσόντα. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα αναμένεται να απολυθούν 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι εντός του Μαΐου. Θα αντιδράσετε σε αυτό;
Η ερώτηση αυτή συνδέεται και με τα λεγόμενα «θετικά» στοιχεία που αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ ότι έχουν γίνει στην Ελλάδα και ένα από αυτά είναι το «σπάσιμο» του ταμπού-όπως λέγεται για τις απολύσεις στο δημόσιο. Είμαστε μπροστά σε μια λογική να μειωθεί πάση θυσία το δημόσιο, αδιαφορώντας για την ουσία των παρεχόμενων πολιτικών προς τον πολίτη. αδιαφορώντας για τον αναγκαίο ρόλο που πρέπει να παίξει ένα σύγχρονος και ριζικά, εκ θεμελίων συγκροτημένος δημόσιος τομέας. Ουσιαστικά δεν τους ενδιαφέρει το να υπάρχει δημόσιος τομέας. Για αυτό ακολουθούν και μια πολιτική άρον-άρον εκποίησης, δηλαδή ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Αδιαφορούν για την έννοια του κοινωνικού κράτους και απλά και μόνο υλοποιούν με έναν χωρίς προηγούμενο δογματισμό τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Αυτό θα μεταφραστεί πολύ σύντομα σε τεράστιες ελλείψεις σε σχέση με τη δυνατότητα πρόσβασης ενός μεγάλου ποσοστού του λαού στα δημόσια αγαθά. Θα έχουμε μια ολοκληρωτική κατάρρευση της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, Έτσι κι αλλιώς και σήμερα η κατάσταση είναι οριακή στους τομείς κι αυτούς..
 
Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η γερμανική Χόφτιφ πωλεί το μερίδιό της στο «Ελ. Βενιζέλος». Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αποκρατικοποιήσεις;
Στην περίπτωση της Χόχτιφ έχουμε την υποκατάσταση μιας ιδιωτικής εταιρίας από μία άλλη, δεν έχουμε μια νέα επένδυση. Όπως δεν είναι επένδυση το να περνάει ο ΟΠΑΠ από το δημόσιο σε ιδιωτικά χέρια. Αυτές οι «επενδύσεις» δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, δεν φέρνουν νέα κεφάλαια στη χώρα και σε πολλές περιπτώσεις –όπως στον ΟΠΑΠ –έχουμε και την απώλεια σταθερών εσόδων για το δημόσιο.
 
 Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα επιστρέψουν στο δημόσιο οι αποκρατικοποιημένες επιχειρήσεις;
Εμείς θα κοιτάξουμε αναλυτικά και λεπτομερώς όλους τους όρους με τους οποίους έγιναν οι ιδιωτικοποιήσεις. Και εκεί που θα βρούμε νομικές παρατυπίες να είστε βέβαιοι ότι θα εφαρμόσουμε το υπάρχον νομικό πλαίσιο μέχρι το τέλος. Αλλά υπάρχει και η πολιτική βούληση σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, που καλύπτουν βασικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε και να αποκαταστήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων.
 
Και μια τελευταία ερώτηση κ. Σκουρλέτη. Το Σαββατοκύριακο έχετε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ..
Μεταφέρθηκε το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο..
 
Ούτως ή άλλως η συνεδρίαση αυτή θα είναι καθοριστική γιατί θα συζητηθούν τα προσυνεδριακά κείμενα. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για το ευρώ, τις συμμαχίες, το ενδεχόμενο διάλυσης των συνιστωσών..
Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα του δικομματισμού κυρίως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις διαφορετικές στο εσωτερικό του προσεγγίσεις τις βγάζει δημόσια. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι μια αδυναμία μας. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένας αναγκαίος δημοκρατικός διάλογος και προβληματισμός που μας οδηγεί σε συνθέσεις και σε νέες προωθητικές προσεγγίσεις απέναντι στα προβλήματα. Όλα αυτά τα οποία λέγονται κυρίως από τους αντιπάλους μας για βαθύτατους διχασμούς και διαμετρικά αντίθετες θέσεις είναι τα ίδια που λέγονταν στις προηγούμενες εκλογές τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο. Παρ` όλα αυτά βλέπετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι εκείνη η δυναμική πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα φάρο ελπίδας μπροστά στην μνημονιακή λαίλαπα που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία τρία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκουρλέτης: Καταστροφικά τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου και δεν θα είναι τα τελευταία

ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα δεν έχουν αποφασίσει: ευρώ ή δραχμή;

Με ειρωνεία απαντά η ΝΔ στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Σκουρλέτης: Δεν λέμε πάση θυσία να μείνουμε στο ευρώ

Σκουρλέτης: Αντιμνημονιακή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

Σκουρλέτης: Ο Σαμαράς βαφτίζει το κρέας, ψάρι

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα