Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Νέες μαχαιριές Βενιζέλου σε Παπανδρέου

Νέες μαχαιριές Βενιζέλου σε Παπανδρέου

Ο Βενιζέλος κατηγορεί εμμέσως τον Παπανδρέου για ψέμματα και αδιαφάνεια σχετικά με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποδομεί τη Σοσιαλιστική Διεθνή στην οποία είναι πρόεδρος ο Παπανδρέου.

Σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής ο Βενιζέλος ρίχνει τις μπηχτές του, απαντώντας στην ερώτηση για τη σύγκρουση του με τον Παπανδρέου για τα άδεια ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
”Το ΠΑΣΟΚ τολμά την αυτοκριτική και θέλει να εγκαθιδρύσει μια έντιμη σχέση ειλικρίνειας με την κοινή γνώμη. Άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι αυτές που νομίζουν ότι θα κρυφτούν και πάλι πίσω από το ΠΑΣΟΚ”.

Ταυτόχρονα ο Βενιζέλος μιλάει απαξιωτικά για την Σοσιαλιστική Διεθνή, στην οποία πρόεδρος είναι ο Παπανδρέου, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της αποχώρησης.
”Έχει διατυπωθεί πολύ έντονος προβληματισμός για τη Σοσιαλιστική Διεθνή και το ρόλο της. Στο εθνικό και ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο ο ρόλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένος”.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Βενιζέλου στο Έθνος της Κυριακής.

Κύριε Πρόεδρε, με το πρόσφατο άρθρο σας θίξατε πολλά ζέοντα ζητήματα που αφορούν στις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα. Κάνατε λόγο για την συγκρότηση ενός ισχυρού «πολιτικού» Νότου, αλλά και για τη νέα ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ισορροπία σημαίνει και συνεργασία;

Στην Ευρώπη οι συσχετισμοί δεν είναι μόνο ιδεολογικοπολιτικοί, αλλά είναι και διακρατικοί. Υπάρχουν πάγια εθνικά συμφέροντα και ισχυροί οικονομικοί εθνικισμοί. Επίσης, διαχρονικά στην Ευρώπη και σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνυπάρχουν οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναπτυχθεί η σύγκρουση και να προβληθούν νέες ιδέες και νέες προτάσεις προοδευτικού χαρακτήρα για να σπάσει το κέλυφος της μονοδιάστατης σκέψης που κυριαρχεί στην Ευρώπη και είναι συντηρητική πολιτικά και νεοφιλελεύθερη οικονομικά. Αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποφευχθεί η συνεργασία, προκειμένου να λειτουργήσει αυτός ο πολύπλοκος μηχανισμός. Αρκεί στη συνεργασία η θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να είναι η ισχυρότερη δυνατή.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει παρεμβατικό λόγο σήμερα; Αν όχι, γιατί το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει;

Ίσως πρέπει να θυμηθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ άργησε πάρα πολύ να γίνει μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, πολλά χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία και ενώ είχε διατυπωθεί πολύ έντονος προβληματισμός για τη Σοσιαλιστική Διεθνή και το ρόλο της. Στο εθνικό και ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο ο ρόλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένος. Χρειάζεται πράγματι ένα παγκόσμιο προοδευτικό πρόταγμα, που δεν μπορεί να είναι άλλο από την εγκαθίδρυση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού συστήματος παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.

Με το άρθρο σας, επίσης, επαναφέρατε την πρότασή σας για κοινή κάθοδο της ευρύτερης δυνατής Κεντροαριστεράς. Εννοείτε συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την ΔΗΜΑΡ η οποία όμως επιμένει στην αυτόνομη πορεία της; Θα επιμείνετε στο φλερτ;

Πουθενά δεν αναφέρθηκα στο άρθρο μου στη ΔΗΜΑΡ ή άλλο συγκεκριμένο κόμμα ή κίνηση. Αναφέρομαι στην Κεντροαριστερά ως δέσμη ιδεών, ως κοινωνικό ρεύμα, που κατά τη γνώμη μου είναι και το πλειοψηφικό, το σχετικά τουλάχιστον πλειοψηφικό. Η αντίδραση που προκλήθηκε από την ΔΗΜΑΡ στο άρθρο μου ήταν αυτόκλητη και αδικαιολόγητη.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει μειωμένη εκλογική δύναμη τώρα, αλλά έχει πάντα αντανακλαστικά και κριτήρια μεγάλης παράταξης. Δεν αρκούμαστε σε ένα δεύτερο ή τρίτο ρόλο ή σε μικρά ποσοστά. Ίσως κάποιοι άλλοι να αρκούνται σε μια μικρή κομματική οντότητα που παίζει κάποιο ρόλο σε κυβερνητικά σχήματα. Ίσως αυτή η νέα εμπειρία να σημαίνει για κάποιους κάτι. Δεν είναι αυτό που δίνει προοπτική σε εμάς. Εμείς απευθυνόμαστε στο σύνολο των πολιτών και όχι σε κάποια κομματικά επιτελεία.

Έχετε προτείνει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και αξιοποίηση ικανών στελεχών στην τρικομματική κυβέρνηση.

Αυτά που λέμε και συνιστούν αποφάσεις του συνεδρίου μας είναι προφανή και αυτονόητα. Κάθε καθυστέρηση είναι βλαπτική γιατί δεν μας περιμένει ο χρόνος και πρέπει κάθε εβδομάδα να παράγεται ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό αποτέλεσμα. Υπάρχει κανείς που αμφιβάλει ότι σε μια κυβέρνηση, όπως η σημερινή που είναι κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και ιστορικών προκλήσεων, πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα ικανά στελέχη; Όχι μόνο κομματικά, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και από όλους τους δυνατούς χώρους;

Υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι η βάση στην οποία συζητούσαμε τον Ιούνιο του 2012, αμέσως μετά τις εκλογές για τη συγκρότηση της κυβέρνησης έχει μεταβληθεί; Έχει μεταβληθεί μέσα από τις αλλεπάλληλες φάσεις της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και επειδή έχουν μεταβληθεί οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, ακόμη και στη διεθνή οικονομία.

Άρα χρειαζόμαστε προφανώς μια νέου τύπου προγραμματική συμφωνία η οποία να ταυτίζεται με το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να πείθει μόνο τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, αλλά όλη την κοινωνία. Και πρέπει να συνιστά μια διαρκή πρόσκληση και πρόκληση ευθύνης και για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον αυτές που ισχυρίζονται ότι είναι φιλοευρωπαϊκές.

Οι διαρροές περί των οικονομικών στοιχείων του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν κατά πολλούς μια βόμβα στο εσωτερικό πεδίο. Σε πολιτικό επίπεδο οι γνωρίζοντες λένε ότι θα κορυφωθεί η σύγκρουση μετά το 2007 Βενιζέλου – Παπανδρέου. Πού ο μύθος και πού η πραγματικότητα;

Νομίζω ότι η εισήγησή μου στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη και η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου σε σχέση με τα επόμενα βήματά μας, μας επιτρέπει να μετατοπιστούμε από το χώρο του κουτσομπολιού, στο χώρο της θεσμικής ευθύνης, της διαφάνειας, της προοπτικής.

Το ΠΑΣΟΚ τολμά την αυτοκριτική και θέλει να εγκαθιδρύσει μια έντιμη σχέση ειλικρίνειας με την κοινή γνώμη. Άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι αυτές που νομίζουν ότι θα κρυφτούν και πάλι πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Για πρώτη φορά αναφερθήκατε στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν μια σταθερή πορεία στην Ευρώπη. Με αυτές τις δυνάμεις υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας; Δεν αποκλείετε δηλαδή ρήξη εντός του ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό που λέω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως ηγετική ομάδα, ως κομματικός μηχανισμός είναι προφανώς διασπασμένος, βαθιά διασπασμένος ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική και την παραμονή στο ευρώ και αυτούς που πιστεύουν πως η έξοδος από το ευρώ και άρα ενδεχομένως και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη λύση για τη χώρα. Αυτή η βαθιά διαίρεση συγκαλύπτεται μέσα στην υποτιθέμενη αντιμνημονιακή ρητορική και το υποτιθέμενο αντιμνημονιακό μέτωπο.

Αυτό στην ουσία δεν υπάρχει. Και αν υπήρχε κάποτε, τώρα δεν υπάρχει, γιατί προοπτική μας είναι βεβαίως η όσο το δυνατόν ταχύτερη έξοδος από το Μνημόνιο. Άρα εμείς δεν απευθυνόμαστε στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τους συσχετισμούς που υπάρχουν εκεί, αλλά στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 2012, γιατί αυτή προέρχεται από τη δημοκρατική παράταξη, ανήκει ιστορικά στο ΠΑΣΟΚ και εμείς θέλουμε τον επαναπατρισμό αυτών των πολιτών, οι οποίοι δεν παρακολουθούν τους εσωτερικούς προβληματισμούς στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το μέλλον της χώρας και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης.

Απομένουν περίπου 50 εβδομάδες μέχρι τις ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει εάν…

…αν αρχίσει να γίνεται αισθητή η ανάκαμψη της χώρας και αν αρχίσει να αποκαθίσταται η πολιτική και ιστορική αδικία που έχει συντελεστεί, καθώς το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ένα δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης και κάποιοι έχουν αγνοήσει το πώς πρέπει να κατανεμηθεί η ιστορική ευθύνη για τα αίτια της κρίσης, για την απουσία προετοιμασίας για την είσοδο στο σκληρό πυρήνα της κρίσης, ακόμη και για την πρώιμη φάση διαχείρισης της.

Είναι ιστορική ειρωνεία να εμφανίζονται ως εμπροσθοφύλακες και ως θεματοφύλακες της εφαρμογής της δικής μας εθνικής στρατηγικής αυτοί οι οποίοι είχαν μια καθαρά αντιμνημονιακή στάση στην πρώτη φάση.

Ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, νέες μειώσεις σε μισθούς ή συντάξεις εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα στην «εντέλεια».

Δεν μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, νέοι περιορισμοί σε εισοδήματα, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, δεν τα αντέχουν η οικονομία και η κοινωνία. Άλλωστε κινούμαστε στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχουμε συμφωνήσει τον Φεβρουάριο του 2012 και το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα προσαρμογών μέσα από τη ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη τώρα πλέον -μετά από τη δραματική εμπειρία που έχει ζήσει- από ένα success story και θα το επιβάλλει στον εαυτό της και στους άλλους. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επίσης αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξει ένα success story στην Ελλάδα. Το θέμα είναι να μην επηρεαστούμε από την ανακύκλωση της ευρωπαϊκής κρίσης

Η δραστική μείωση του ελλείμματος που έχουμε πετύχει, τα πρωτογενή πλεονάσματα που ήδη καταγράφονται, η αποφασισμένη ήδη περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, η στήριξη της κοινωνικής συνοχής και ιδίως η εφαρμογή των προγραμμάτων κατά της ανεργίας διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να είμαστε ασφαλείς.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε