Τετάρτη, 27 Νοε.
10oC Αθήνα

Οι πρώτες συμφωνίες της Ελλάδας με την Κίνα

Οι πρώτες συμφωνίες της Ελλάδας με την Κίνα

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ υπογράφηκε σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων.

Συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, όπως η China Development Bank, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece, με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους. Η China Development Bank καλωσορίζει θερμά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του Institute for Growth, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξετάζοντας θετικά τη συμμετοχή της σε αυτή τη διεθνή συνεργασία.

Στόχος του Συμφωνητικού Συνεργασίας μεταξύ του Invest in Greece και της China Development Bank είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως ενδεικτικά, ο τουρισμός και τα ακίνητα, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, και η ενέργεια. Επιπρόσθετος στόχος είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων, καθώς ορίζεται ότι η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και, κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους. Στην υπογραφείσα συμφωνία, η China Development Bank θερμά καλωσορίζει την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία του Institute for Growth για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, εξετάζοντας θετικά την συμμετοχή της σε αυτή τη διεθνή συνεργασία.

Η υπογραφή του Συμφωνητικού Συνεργασίας αποτελεί μια στρατηγική κίνηση που αναμένεται να στείλει θετικό μήνυμα στην Κινεζική επιχειρηματική κοινότητα, η οποία αξίζει να σημειωθεί, ότι κατατάσσεται 2η στην εκροή επενδυτικών κεφαλαίων διεθνώς (μετά τις ΗΠΑ – πηγή UNCTAD). Η Invest in Greece προχωρά έτσι, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε ένα αποφασιστικό βήμα για την τόνωση της εξωστρέφειας της Ελλάδας και την συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η εταιρεία είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως. Έχει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ικανοποιημένη από την υποδοχή και την ανταπόκριση που βρήκε η ελληνική κυβερνητική αποστολή

«Το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό και πέραν του αναμενομένου», έλεγε μέλος της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής και πρόσθετε ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μπει στα πλάνα της Κίνας για την επόμενη δεκαετία».

Ενδεικτικό του κινέζικου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ήταν το γεγονός ότι η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του διήρκεσε περίπου σαρανταπέντε λεπτά.

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Κινέζος πρωθυπουργός έδειξε βαθειά ενημερωμένος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γνώριζε όχι μόνο τις διεθνείς εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά ακόμη και την κίνηση των spreads τις τελευταίες ημέρες. Ήταν ενημερωμένος και απαντούσε συγκεκριμένα σε ό,τι του έθετε ο κ. Σαμαράς. Είναι οικονομολόγος, μιλάει με νούμερα, αλλά διαθέτει ευρύτερη φιλοσοφία και γνωρίζει το τί πέρασε η Ελλάδα και τι μπορεί να κάνει για να απογειωθεί. Είναι, όμως, ενημερωμένος και για τα ευρωπαϊκά πράγματα. Η κινεζική ηγεσία θέλει σταθερότητα του ευρώ, θέλει ανάπτυξη της ΕΕ και θέλει την Ελλάδα εντός Ευρώπης και το έδειξε και όταν συζητιόταν το grexit».

Οι Έλληνες κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν, πάντως, ότι χρειάζεται προσοχή:«Όταν έχεις τόσο βαρύ ιστορικό φορτίο και ο συνομιλητής σε αντιμετωπίζει σαν Σι Λα – όπως λένε την Ελλάδα – που σημαίνει ο άλλος πολιτισμός, σε σχέση με τον δικό τους, πρέπει να είσαι συνεπής και αξιόπιστος, πρέπει να ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες τους. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι».

Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ υπήρξε και επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια προς στον Πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος αύριο θα δεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επίσης, η κυβέρνηση απηύθυνε πρόταση να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, σε κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, παιδιά που επλήγησαν από τους σεισμούς στην Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η εντυπωσιακή υποδοχή των Κινέζων στον Αντώνη Σαμαρά (ΦΩΤΟ)

Στην υγειά της Ελλάδας! Τι συζήτησε ο Σαμαράς με τον Κινέζο ομόλογό του

Η βόλτα Σαμαρά στην Απαγορευμένη Πόλη – ΦΩΤΟ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε