Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Και τώρα πως θα φάει ο Κρόνος τα παιδιά του;

Και τώρα πως θα φάει ο Κρόνος τα παιδιά του;

Το μεγαλύτερο φεγγάρι της χρονιάς, δηλαδή η μικρότερη ετήσια απόσταση τροχιάς από τη Γη, έκανε τον κύκλο του τη χθεσινή νύχτα τροφοδοτώντας συζητήσεις φυσικής, μεταφυσικής και εμπλουτίζοντας τις φωτογραφικές εμπνεύσεις παγκοσμίως.

 Μέχρι το επόμενο περίγειο, περί τον Αύγουστο του ΄14, που το φεγγάρι θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα απομακρυνθεί κατά ελάχιστο από την οικονομική δυστυχία.

Το συμπαγέστερο πρακτικά, αλλά δυνητικά πιο αδύναμο δικομματικό κυβερνητικό σχήμα που μαγειρεύεται αυτές τις ώρες έχει να αντιμετωπίσει με πιο πυκνό και πιο επιτακτικό τρόπο, το πακέτο των συμφωνιών του περασμένου χειμώνα. Εκείνο που επέβαλε τις απολύσεις και το μίξερ στο Δημόσιο, το πλαφόν στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, στις δαπάνες για την θεραπεία των ασθενειών και τόσα άλλα, μερικά επιβεβλημένα, μερικά παντελώς απάνθρωπα.

Και μάλιστα με τον καθορισμό ρητρών περί τις αποκλίσεις του προγράμματος, που ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για το αν η αποφυγή των συμφωνημένων δεσμεύσεων οδηγήσει σε πιο απάνθρωπα οριζόντια μέτρα, όπως οι περικοπές των εισοδημάτων, η επέκταση των φόρων και η πορεία προς τον Καιάδα χιλιάδων ανθρώπων που θα χρήζουν νοσηλευτικής ή κοινωνικής προστασίας.

Κατακαλόκαιρο η νέα κυβέρνηση στήνει το σχήμα που είναι προορισμένο να μετατρέψει σε αναστενάρηδες ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ένα σχήμα ,συμπαγώς κατασκευασμένο από τους τρώσαντες, δηλαδή από τα δυο κόμματα που αλληλοδιαδόχως έσυραν την οικονομία στον γκρεμό. Η αριστερά του Φώτη Κουβέλη, δεν άντεξε τόση ευθύνη , για τη ακρίβεια τόσου βαθμού συνέργεια σε ό,τι σχεδιάζεται να επιχειρηθεί σε στιλ ΕΡΤ. Στην πορεία δεν είναι βέβαιο ότι θα το αντέξουν και οι άλλοι.

Ήδη τα πρώτα τροχιοδεικτικά δημοσιεύματα φανερώνουν τις επόμενες εστίες μεταρρυθμίσεων στο βαθύ κράτος , δηλαδή στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που έστησε μεταπολιτευτικά ο δικομματισμός για να τακτοποιήσει την πελατεία του. Όμως αυτή, απολιθωμένη πλέον, πάνω στους φέροντες οργανισμούς απειλεί τα πάντα με κατάρρευση.

Κοντολογίς, οι υπουργοί που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τον …. αμεραρρύθμιστο του Ελληνικού κράτους στην δημόσια διοίκηση, να διαχειριστούν τις απολύσεις χιλιάδων, να εξασφαλίσουν το πλαφόν των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που διαμορφώνονται στον τομέα της δημόσιας υγείας θα κρίνουν και τον βίο μιας κυβέρνησης και δυο κομμάτων, στην μάχη με το τέρας που δημιούργησαν. Και δεν ζούμε στην εποχή της μυθολογίας που ο Κρόνος έτρωγε με ευκολία τα παιδιά του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε