Επί της ουσίας το κίνητρο της κυβέρνησης είναι επικοινωνιακό. Μέσα στο καλοκαίρι θα δοθεί η μάχη των απολύσεων στο Δημόσιο και έτσι πρέπει να παρουσιάσει “νίκες” που θα αφορούν σε ακόμη μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες.
Έτσι θα επιχειρηθεί να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι που θα δώσει ανάσα στον τουρισμό σε πρώτη φάση αλλά και σε χιλιάδες ακόμη επαγγελματίες, ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί μέσω των φόρων των ακινήτων να ωφεληθούν από του χρόνου εκατομμύρια ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν σημαντικά μικρότερα ποσά.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα στα ακίνητα το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να υπάρξει μείωση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις των ακινήτων αλλά και πάγωμα στις αντικειμενικές της αφορίας, μαζί με πάγωμα στους πλειστηριασμούς ως το 2015.
Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι ο νέος έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τον μηχανισμό εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τότε, πιθανόν να «ανοίξει ο δρόμος» για την ανακεφαλαιοποίηση και των ελληνικών τραπεζών αναδρομικά μέσω ESM και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ. Επίσης, προσδοκά να έχει δοθεί νωρίτερα και η έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει καμία εκκρεμότητα στα τρία προαπαιτούμενα (νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μηχανισμός αντιμετώπισης της διαφθοράς και δράσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας).
Διαβάστε επίσης: