Πέμπτη, 4 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Η επίσκεψη της χρονιάς! Ο Ομπάμα στο Βερολίνο

Η επίσκεψη της χρονιάς! Ο Ομπάμα στο Βερολίνο

26 ώρες θα μείνει στο Βερολίνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και σε αυτό το διάστημα θα προλάβει να δει τον πρόεδρο της Γερμανίας, την Άνγκελα Μέρκελ και να μιλήσει (επιτέλους) μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου, όπως το 1963 ο Τζον Κένεντι.

Η παρουσία Ομπάμα στο Βερολίνο θεωρείται η επίσκεψη της χρονιάς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στη Γερμανία το βράδυ της Τρίτης μετά από το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G8 στη Βόρεια Ιρλανδία. Σήμερα, θα συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάϊνμπρυκ.

Και το μεσημέρι θα είναι… μεγάλη στιγμή του. Από το 2008 περιμένει να μιλήσει μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, όπως έκανε το 1963 ο Τζον Κένεντι, ο οποίος, με το Τείχος του Βερολίνου να ορθώνεται πίσω του, είχε πει το ιστορικό «Ich bin ein Berliner» («Είμαι Βερολινέζος»).

Στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα θα παραβρεθούν 6.000 επίλεκτοι προσκεκλημένοι. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει να μιλήσει στην Πύλη του Βραδεμβούργου και το 2008, όταν όντας υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε περιοδεία στην Ευρώπη. Αλλά του το είχαν αρνηθεί…

Στην ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα θα προτείνει σήμερα να μειώσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα τους κατά ένα τρίτο ενώ θα ζητήσει επίσης να μειωθούν τα τακτικά πυρηνικά οπλοστάσια στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Επίσης, θα δεσμευθεί ότι την ερχόμενη χρονιά θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στη Χάγη και θα οργανώσει μια αντίστοιχη σύνοδο κορυφής κατά το τελευταίο έτος της προεδρίας του, το 2016.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να διατηρήσουν μια αξιόπιστη πυρηνική δύναμη αποτροπής “μειώνοντας τις στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές που είναι ανεπτυγμένες μέχρι και κατά ένα τρίτο κάτω από το επίπεδο της νέας συνθήκης START”.

Θεωρείται βέβαιο, γράφει η Deutsche Welle, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν και υποστηρίζουν έναν πιο ενεργό ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή, ενώ και η Γερμανία από την πλευρά της δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει το πιο σημαντικό αίτημα των Αμερικανών στον οικονομικό τομέα: μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών Ε.Ε. και ΗΠΑ χωρίς δασμούς και περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, και παρά της όποιες αντιρρήσεις της Γαλλίας και άλλων χωρών για συγκεκριμένους κλάδους, όπως τα αγροτικά προϊόντα και τα πολιτιστικά αγαθά.

Υπάρχουν όμως και διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου, όπως φαίνεται στο ζήτημα του αμερικανικού προγράμματος ηλεκτρονικής κατασκοπείας PRISM. Συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ λένε ότι η καγκελάριος θα θέσει το θέμα στον Αμερικανό πρόεδρο, κάτι που επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τους έκλεισαν στα σπίτια τους λόγω… Ομπάμα

Καθησυχαστικός ο Ομπάμα για τις παρακολουθήσεις πολιτών

G8: Τι αποφάσισαν για τις απαγωγές από τρομοκράτες

Ομπάμα – Πούτιν συμφώνησαν για τα πυρηνικά

Κατακόρυφη πτώση στα ποσοστά αποδοχής τους “αναξιόπιστου” Ομπάμα

Το Βερολίνο θα ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον για τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε