Η πορεία όλων των προγραμμάτων, δράσεων, παρεμβάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών εξετάστηκαν, κατά τη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας.
Από αυτή τη συνάντηση τα πράγματα έδειξαν πως κι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα κριθούν στο χώρο του δημοσίου και συγκεκριμένα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, με την τρόικα να ζητά ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις 2.000 υπαλλήλων που θα τεθούν εκτός δημοσίου.
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές σε αυτό το μέτωπο με την κυβέρνηση να μην έχει άλλα περιθώρια αντίδρασης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ενδεικτικό του κλίματος με τους τροϊκανούς είναι μία φράση τους πως δεν θα φύγουν από την Αθήνα εάν δεν γίνουν αυτές οι 2.000 απολύσεις.
Με βάση αυτό το δεδομένο, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένα βασικό σενάριο το οποίο όπως όλα δείχνουν θα ανακοινωθεί σύντομα. Αυτό αφορά απολύσεις στην ΕΡΤ και με το σενάριο να αναφέρει πως οι απολύσεις στο δημόσιο κανάλι θα ξεπεράσει τα 1.000 άτομα και θα αφορά όλους όσους έχουν οργανικές θέσεις στο κρατικό μέσο.
Τα σενάρια μιλούν πως το μέτρο της απόλυσης πιθανότατα να μην αφορά τους δημοσιογράφους, αλλά φαίνεται πως τα γνωστά μουσικά σύνολα της ΕΡΤ θα είναι μία βασική πηγή μέσα από την οποία θα γίνουν οι απολύσεις.
Εξίσου σημαντικό και δυστυχώς οδυνηρό για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τα σενάρια οι αποζημιώσεις δεν θα έχουν τη γνωστή μορφή. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, οι αποζημιώσεις θα δοθούν όχι με βάση τα χρόνια που βρίσκονται στην ΕΡΤ, αλλά θα δοθεί σε όλους ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο όλα δείχνουν πως θα είναι σαφώς μειωμένο σε σχέση με τα χρήματα που θα έπρεπε να λάβουν οι εργαζόμενοι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και μπροστά στις μαζικές απολύσεις στην ΕΡΤ, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί Γενική συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να εξετάσουν τρόπους αντίδρασης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, στάθηκαν ιδιαίτερα και ζήτησαν διευκρινίσεις και στοιχεία για την πορεία της διαθεσιμότητας – κινητικότητας των υπαλλήλων, καθώς θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 υπάλληλοι. Το θέμα αυτό, πάντως, δεν έχει κλείσει καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη και τον επόμενο μήνα αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτοι 12.500 «διαθέσιμοι».
Πρέπει να επισημανθεί πως πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για μία ακόμη φορά επανέλαβαν κατηγορηματικά ότι το ακανθώδες ζήτημα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων φορέων του δημοσίου θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό, μετά από συνεννόηση με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Επίσης, εξετάστηκαν και τα θέματα της ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης, οι νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου, το μέτρο της δυνατότητας αναγνώρισης πλασματικού χρόνου (το ανώτερο μέχρι τρία χρόνια) στους υπαλλήλους, που συνταξιοδοτούνται χωρίς πλήρη σύνταξη και τίθενται σε διαθεσιμότητα. Μία διάταξη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τέλος, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, δεν έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά η συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είναι συνεχής και υπάρχει πλήρης ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μανιτάκης: 12.500 υπάλληλοι μετακινούνται μέχρι το τέλος Ιουνίου
Συγχωνεύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί Δημόσιας Διοίκησης – Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές τους