Πέμπτη, 25 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Παγκόσμιο θρίλερ: Εδώ ο Σνόουντεν, εκεί ο Σνόουντεν, που είναι ο Σνόουντεν

Παγκόσμιο θρίλερ: Εδώ ο Σνόουντεν, εκεί ο Σνόουντεν, που είναι ο Σνόουντεν

Από τη Χαβάη στο Χονγκ Κονγκ, από εκεί στη Μόσχα και μετά; Ισημερινός ή Κούβα. Οι ΗΠΑ ψάχνουν τον Έντουαρντ Σνόοουντεν και… απειλούν θεούς και δαίμονες για να τον γυρίσουν πίσω και να τον δικάσουν για κατασκοπεία. Εκείνος όμως, άφαντος.

Όλοι ψάχνουν τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην πράκτορα της CIA και τον άνθρωπο που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA).

Η τελευταία πληροφορία θέλει τον φυγά κατάσκοπο να διαφεύγει στην Κούβα. Έχει επίσης ζητήσει άσυλο στον Ισημερινό, αλλά η κυβέρνηση του Εκουαδόρ δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα του το χορηγήσει ή όχι.

Ο Σνόουντεν ξεκίνησε το… ταξίδι της διαφυγής του από τη Χαβάη για το Χονγκ Κονγκ. Η απαίτηση της Ουάσινγκτον να συλληφθεί και να εκδοθεί στις ΗΠΑ έπεσαν στο… βρόντο. Και ξαφνικά, την Κυριακή έγινε γνωστό πως αναχώρησε για τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν πως περιμένουν από τη Ρωσία να τους παραδώσει τον Σνόουντεν. Αλλά μάλλον ούτε και αυτή η απαίτηση εισακούστηκε.

Και αυτό φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον Μπαράκ Ομπάμα και την προσπάθειά του να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και να οικοδομήσει μια σύμπραξη με την Κίνα.

Λέγεται πως ο Σνόουντεν έφυγε από τη Μόσχα με προορισμό την Κούβα κι από εκεί τον Ισημερινό, όπου έχει ζητήσει άσυλο (σ.σ. όπως και ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, που μένει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο). Αλλά το αίτημά του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βιετνάμ.

Μια πηγή στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Αεροφλότ δήλωσε πως ο Σνόουντεν έκλεισε εισιτήριο σε μια πτήση που πρόκειται να αναχωρήσει για την Αβάνα σήμερα στις 2:05 μ.μ. (τοπική ώρα, 13:05 ώρα Ελλάδας). Ο Σνόουντεν πιστεύεται πως βρίσκεται στο τμήμα τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Η Κούβα ανακοίνωσε πως δεν έχει πληροφόρηση για το θέμα.

Η Ουάσινγκτον, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει διαμηνύσει σε χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου πως “δεν πρέπει να επιτραπεί στον Σνόουντεν να πραγματοποιήσει κι άλλο διεθνές ταξίδι, άλλο απ’ αυτό που θα είναι απαραίτητο για να επιστρέψει στις ΗΠΑ”. Αλλά μάλλον ούτε και αυτή τη φορά θα εισακουστούν.

Το θέμα είναι πως ταξιδεύει ο Σνόουντεν αφού οι ΗΠΑ ακύρωσαν το διαβατήριό του. Σύμφωνα με τους New York Times ο Ασάνζ δήλωσε σε συνέντευξή του πως ο WikiLeaks κανόνισε να ταξιδέψει ο Σνόουντεν μ’ ένα “ειδικό έγγραφο πρόσφυγα” που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον Ισημερινό.
Σύμφωνα με τον WikiLeaks, ο Σνόουντεν συνοδεύεται από διπλωμάτες και την Σάρα Χάρισον, μια βρετανίδα νομικό που εργάζεται για τον WikiLeaks.

Κατά με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ, ο Σνόουντεν είναι απλά ένα πιόνι στο μεγάλο παγκόσμιο σκάκι. Χρησιμοποιήθηκε από τον Πούτιν αλλά και από το Πεκίνο.

«Ο Πούτιν φαίνεται πάντα πολύ πρόθυμος να χώσει το δάχτυλό του στο μάτι των ΗΠΑ, είτε πρόκειται για τη Συρία είτε για το Ιράν και τώρα φυσικά με τον Σνόουντεν», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Σούμερ μιλώντας στο CNN. Βλέπει επίσης «το χέρι του Πεκίνου» στην απόφαση του Χονγκ Κονγκ να αφήσει τον Σνόουντεν να φύγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Για κατασκοπεία κατηγορείται ο Σνόουντεν

 Το Πεκίνο δεν θέλει να αναμειχθεί στην έκδοση του Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε τις υποκλοπές στις ΗΠΑ

Νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές υπόσχεται ο πρώην πράκτορας της CIA

Το κορίτσι του… πράκτορα: η σέξι μπαλαρίνα, σύντροφος του ανθρώπου που ξεσκέπασε τις ΗΠΑ

“Ο Σνόουντεν είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία Ρεπουμπλικανού”

“Ξέρω ότι θα υποφέρω γι αυτό που έκανα” λέει ο πράκτορας που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις

Στο Χονγκ Κονγκ ο Σνόουντεν που αποκάλυψε το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις πολιτών

Έντουαρντ Σνόουντεν: Αυτός είναι το… «βαθύ λαρύγγι» που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις πολιτών (VIDEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε