Πέμπτη, 4 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Τα 5 όχι της τρόικας – Επιστρέφουν σε 10 μέρες για οριστική συμφωνία

Τα 5 όχι της τρόικας – Επιστρέφουν σε 10 μέρες για οριστική συμφωνία

Τέλος του μήνα, πιθανότατα στις 29 επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα με σκοπό να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Ό,τι όμως έμεινε ανοιχτό είναι και ό,τι πιο δύσκολο σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Είναι ζητήματα τα οποία απαιτούν πολιτική απόφαση και αυτή με την τρικομματική κυβέρνηση σε τρικυμία πάρθηκε απόφαση να αναβληθεί προς το παρόν.

Τα ανοιχτά ζητήματα που έμειναν περιλαμβάνουν το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, ο φόρος των ακινήτων, ο ΕΟΠΥΥ αλλά και το έλλειμμα του ΟΑΕΕ. Μεγάλο αγκάθι, παράπλευρο της ΕΡΤ, και το θέμα του δημοσίου και των απολύσεων.
Σε μέγα ζήτημα έχει αναγάγει και όχι άδικα η τρόικα τη “μαύρη τρύπα” στον ΕΟΠΥΥ που προσθέτει 2,5 δισ. στο έλλειμμα. Την ίδια ώρα η τρόικα αμφισβητεί τα αποτελέσματα του νέου φόρου ακινήτων. Οι δανειστές ισχυρίζονται ότι δεν θα εξασφαλίσει έσοδα 3,17 δισ. ευρώ. Το τρίτο αμιγώς οικονομικού χαρακτήρα ζήτημα είναι το θέμα του ΟΑΕΕ και της εισφοράς 0,2% στο τζίρο των επιχειρήσεων. Η τρόικα απαιτεί την ενεργοποίηση της εισφορά, προσθέτοντας και το έλλειμμα του οργανισμού στα δημοσιονομικά κενά.
Κάπως έτσι η τρόικα φαίνεται ότι δίσκολα θα δεχθεί το “ρίσκο” της μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, έστω και με 6μηνη δοκιμαστική διάρκεια.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε