Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Εισήγηση Τέντε: Δε μπορεί η ΕΡΤ να πληρώνει με μειωμένο επιτόκιο

Εισήγηση Τέντε: Δε μπορεί η ΕΡΤ να πληρώνει με μειωμένο επιτόκιο

Η ΕΡΤ, σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, Ιωάννη Τέντε, πρέπει να υπολογίζει τους τόκους των χρεών της με το τρέχον κάθε φορά επιτόκιο της αγοράς.

Για δεύτερη φορά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η διάταξη εκείνη που προβλέπει ότι η Ε.Ρ.Τ. απολαμβάνει των προνομίων του δημοσίου, και κατά συνέπεια στους πιστωτές καταβάλλει τόκους υπερημερίας 6%, όπως το ελληνικό Δημόσιο. Η ΕΡΤ, σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, πρέπει να υπολογίζει τους τόκους των χρεών της με το τρέχον κάθε φορά επιτόκιο της αγοράς.

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες, ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, υποστήριξε ότι η διάταξη του άρθρου 14 του Ν. 1730/1987, που ορίζει ότι η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. απολαμβάνει των προνομίων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και εκείνο που προσδιορίζει τον τόκο υπερημερίας στους πιστωτές του στο ειδικό ποσοστό 6% ετησίως και όχι στο μεγαλύτερο, που ισχύει γενικά για όλους τους οφειλέτες ,είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι η επίμαχη διάταξη του Ν. 1730/1987 περί διαφοροποιήσεως του ύψους του επιτοκίου για τον προσδιορισμό του τόκου υπερημερίας της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., εφόσον δεν υφίσταται κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος που να την καθιστά ανεκτή ,αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, του άρθρου 6 παράγραφος 1 της ΕΣΔΑ, αλλά και του άρθρου 4 παράγραφος 1. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τον περασμένο έτος -δεχόμενη την εισήγηση του κ. Τέντε- με την υπ΄ αριθμ. 4/2012 έκρινε ότι επέκταση και στην ΕΡΤ Α.Ε. της διατάξεως του άρθρου 21 του Κώδικα Νόμων περί Δικών του Δημοσίου που έχει ως συνέπεια να προσδιορίζει τον τόκο υπερημερίας των πιστωτών της σε ποσοστό 6%, έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 4 παράγραφος 1 του Συντάγματος και 6 παράγραφος 1 της ΕΣΔΑ, δεδομένου ότι δεν προκύπτει ότι υφίσταται λόγος δημοσίου συμφέροντος που να καθιστά ανεκτή τη διαφοροποίηση.

Επίσης, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) με την υπ αρθμ. 25/2012 απόφαση του ευθυγραμμίστηκε με τον ‘Αρειο Πάγο και έκρινε και αυτό με τη σειρά του ότι η διάταξη του άρθρου 21 του Κώδικα των Νόμων περί Δικών του Δημοσίου εισάγει επιτρεπτή, υπέρ του Δημοσίου ,προνομιακή μεταχείριση, η οποία δεν αντίκειται στο περί ισότητας άρθρο του Συντάγματος.Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εισαγγελέας για τους “χρυσούς” μισθούς στην ΕΡΤ

Περιμένουν το πράσινο φως από την ΕΡΤ!

Ο Τέντες ζήτησε έρευνες εξπρές για τη φοροδιαφυγή

Το Δημόσιο θα πληρώνει σε 60 ημέρες! Τόκος 8% υπέρ των ιδιωτών αν δεν εισπράττουν τα χρωστούμενα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε