Ελλάδα

Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν να αλλάξουν λάστιχα από το… 2007!

Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα είναι «γερασμένα» και «καταπονημένα». Τα ιδιόκτητα εναέρια μέσα είναι καθηλωμένα. Τα πτυχία των 15 αξιωματικών χειριστών... έληξαν, λόγω έλλειψης ωρών πτήσης, και απαιτούν επαναπιστοποίηση.

Η προμήθεια 12.000 στολών εκκρεμεί. Η διαδικασία μίσθωσης 12 ελικοπτέρων βαρέως και μεσαίου τύπου, μέσω NAMSA, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το κονδύλι για τους 1.600 συμβασιούχους πυροσβέστες, αναμένει την έγκρισή του. Τα κονδύλια του Πυροσβεστικού Σώματος «περικόπηκαν» κατά 106.048.801 ευρώ (335.856.699 ευρώ το 2013 έναντι 441.914.500 ευρώ το 2012).  

Κάπως έτσι σε 17 ημέρες ξεκινά η αντιπυρική περίοδος για το 2013. Για άλλη μία φορά η αντιπυρική ετοιμότητα εξαρτάται από το φιλότιμο των Ελλήνων πυροσβεστών και τη «βοήθεια του Θεού» και του… καιρού. Ωστόσο οι σχετικές προβλέψεις κάνουν λόγο για «πύρινο» καλοκαίρι, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων του χειμώνα. Τα μόνα θετικά της φετινής «προετοιμασίας» είναι, ότι δεν υπάρχουν οργανικά κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα, μετά την πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, ενώ έχει εγκριθεί το κονδύλι των 18.400.000 ευρώ (ίδιο με πέρσι) που θα δοθεί στους ΟΤΑ για αποψιλώσεις.

Ο αρμόδιος υπουργός Ν. Δένδιας αν και δεν ανέφερε αναλυτικά τα σοβαρά προβλήματα πυρόσβεσης, ομολόγησε δημόσια ότι «έχουμε τεράστιο πρόβλημα υλικού». Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι κυρίως ο στόλος των αεροσκαφών είναι γερασμένος και ένα μεγάλο μέρος του, όλο και συχνότερα, μένει καθηλωμένο στο έδαφος. Τόνισε ότι δεν… υπάρχουν χρήματα, και είναι αναγκαία η αναζήσησή τους για την αγορά καινούργιων αεροπλάνων και καινούργιου υλικού. Η έλλειψη εναερίων μέσων και νέου εξοπλισμού για ακόμη μία χρονιά θα επιχειρηθεί να αναπληρωθεί με την… καλύτερη οργάνωση. Σε μια άλλη θαραλλέα ομολογία του, ο αρμόδιος υπουργός, είπε: «Το υλικό μας είναι σε μια κατάσταση που κινδυνεύουμε να μας προδώσει».

Τα δύο ελικοπτέρα ΒΚ-117, που αγοράστηκαν το 2002, ένα τρίτο που αγοράστηκε το 2004 και δυο Super Puma, είναι καθηλωμένα. Οι 15 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί χειριστές τους της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΕΜΠΣ), δεν μπορούν να πετάξουν, καθώς λόγω έλλειψης ωρών πτήσης, τα πτυχία τους έπαψαν να είναι σε ισχύ και απαιτούν επαναπιστοποίηση, η οποία βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.  Η διαδικασία μίσθωσης 12 ελικοπτέρων βαρέως και μεσαίου τύπου -ο διαγωνισμός των οποίων είναι σε εξέλιξη μέσω του Νατοϊκού Οργανισμού NAMSA- δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Όλες αυτές οι σοβαρές «εκκρεμότητες», δεν αναμένεται να κλείσουν μέχρι την 1η Μαΐου, την επίσημη πρώτη για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Η μόνη εκκρεμότητα, που φαίνεται πως έχει, κλείσει, είναι το κονδύλι των 18.500.000 ευρώ που θα δοθεί στους ΟΤΑ για αποψιλώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη εκριθεί και αναμένεται να δοθεί στους δήμους για την ενίσχυση του τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, και όχι στα μέσα του καλοκαιριού, όπως συνέβη το 2012.

Η «γύμνια» του Πυροσβεστικού Σώματος, αναδεικνύεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού πως οι ΟΤΑ και ο εθελοντισμός έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης για την πυρόσβεση. Ο κ. Δένδιας θέλοντας να «αποσύρει» το σύνολο της ευθύνης πυρόσβεσης, από το Πυροσβεστικό Σώμα, υποστήριξε ότι «δεν είναι μόνο θέμα των επαγγελματιών πυροσβεστών, μονίμων υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος και των αεροσκαφών». Κάτι αντίστοιχο είχε επισημάνει και πέρσι, «διαπιστώνοντας» την κακή κατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος από πλευράς υποδομής.

Σε νέα συνάντηση που είχε προχθές με εκπροσώπους της Περιφέρειας και Δήμων της Αττικής ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, επισημάνθηκαν για πολλοστή φορά τα «ίδια» προβλήματα. Οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ, έθεσαν ζητήματα, που σχετίζονται μεταξύ άλλων, με τις διαδικασίες χρηματοδότησης, την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό, την έγκαιρη πρόσληψη εποχικού προσωπικού, την ανάγκη καθαρισμού του δασικού ιστού της Αττικής, την επάνδρωση των παρατηρητηρίων, την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού σε θέματα πρόληψης των πυρκαγιών, καθώς και το ζωτικό ρόλο των εθελοντών και την ασφάλεια τους. Ορισμένοι εξέθεσαν επίσης, τον προβληματισμό τους για τα κρούσματα κλοπών μεταλλικών αντικειμένων και καλωδίων με αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιών, κατά την καύση καλωδίων από Ρομά.

Όταν πήρε τον λόγο ο κ. Δένδιας επεσήμανε και πάλι ότι «το υλικό το οποίο έχουμε- δεν αναφέρομαι στο ανθρώπινο υλικό, ευτυχώς το ανθρώπινο υλικό είναι εξαιρετικό, αναφέρομαι κυρίως στον στόλο και στα οχήματα- είναι γερασμένα.

Υπό άλλες οικονομικές συνθήκες της χώρας θα λέγαμε ότι χρειάζεται άμεση ανανέωση. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι το οποίο έχουμε και με αυτό πρέπει να παλέψουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα, το φυσικό, το δασικό πλούτο, την περιουσία και την υγεία των συμπολιτών μας να κινδυνεύσουν».

Να σημειώσουμε ότι με αύξηση 61,6% στις καμένες εκτάσεις, όταν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το 2012 ήταν μειωμένες κατά 3,5% συγκριτικά με το 2011, έκλεισε η περσινή αντιπυρική περίοδος. Μετά το 2000 και το 2007, όταν τα στρέμματα που αποτεφρώθηκαν έφτασαν τα 2.623.933,4 και τα 1.599.850,5 αντίστοιχα, το περσινό καλοκαίρι κατέκτησε τη θέση της τρίτης χειρότερης χρονιάς με 527.391στρέμματα καμμένων εκτάσεων.

Διαβάστε

166 εκατομμύρια ευρώ για μισθώσεις πυροσβεστικών ελικοπτέρων

Τα Σκόπια δανείζουν την Ελλάδα πυροσβεστικά αεροσκάφη

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα