Πιο αναλυτικά:
«Παραμορφωμένη» χαρακτηρίζει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες των χωρών του Νότου είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς και εξηγεί ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία οι άνθρωποι αγοράζουν ακίνητα κυρίως ως εξασφάλιση.
Η καγκελάριος εκφράζει τη συμπάθειά της για εκείνους που πλήττονται ιδιαίτερα από τη λιτότητα, αλλά ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει πια ευημερία με “βερεσέ”», ενώ επαναλαμβάνει ότι οι καταθέσεις των Γερμανών είναι ασφαλείς.
«Καθαρά στατιστικά, χώρες όπως η Ισπανία, η Κύπρος ή η Ελλάδα είναι ανά νοικοκυριό πλουσιότερες από εμάς. Αλλά, προσοχή! Η στατιστική είναι παραμορφωμένη. Σε αυτές τις χώρες είναι πολύ περισσότεροι οι ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων, κυρίως ως μέσο εξασφάλισης των γηρατειών τους. Στη Γερμανία υπάρχει ισχυρό νομικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι υψηλές αποδοχές των Γερμανών στη σύνταξη δεν περιλαμβάνονται ωστόσο στη στατιστική για την περιουσία ούτε η ιδιοκτησία ακινήτων των Γερμανών στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο πλούτος να εμφανίζεται μικρότερος από ό,τι είναι», δηλώνει η κ. Μέρκελ, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής της στην εφημερίδα Bild, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το νέο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο υποστηρίζει την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ, η καγκελάριος υποστηρίζει ότι το καλύτερο για τη χώρα είναι η συνέχιση της πολιτικής τής κυβέρνησής της, η οποία «σε καιρούς παγκόσμιου ανταγωνισμού δημιουργεί στο εσωτερικό οικονομική και κοινωνική ισχύ και στην Ευρώπη μια ένωση σταθερότητας». Τονίζει δε ότι αυτή η πολιτική στηρίζεται ευρέως από τους Γερμανούς, ενώ σε ό,τι αφορά την κρίση του ευρώ, εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η διάσωση του ευρώ δεν αφορά μόνο τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, αλλά κυρίως την ανάγκη η Ευρώπη να βγει από την κρίση πιο ισχυρή από ό,τι εισήλθε σε αυτήν.
«Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε κατορθώσει να καταστήσουμε σαφές στους εθνικούς και στους διεθνείς επενδυτές πόσο σημαντικό είναι για μας το ευρώ και πόσο ειλικρινείς είμαστε σχετικώς με αυτό το σύμβολο ενότητας για την Ευρώπη. Αυτό έχει τους τελευταίους μήνες σταθεροποιήσει ήδη το ευρώ, αλλά δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένη», δηλώνει η κ. Μέρκελ και συνεχίζει: «Θέλω μια ισχυρή ήπειρο, η οποία να μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της ευημερία και στο μέλλον. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ηγετική δύναμη στον κόσμο και αυτό σήμερα δεν ισχύει για πολλούς τομείς. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει γι αυτό τον σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και σε αυτό πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά».
Αναφερόμενη στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, η Γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνει ότι έχουν, «είτε λιγότερο είτε περισσότερο, ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να μπουν σε σταθερό δρόμο» και αναγνωρίζει ότι «αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν οδυνηρές περικοπές -είναι γεγονός- και πολλοί άνθρωποι υποφέρουν». Διευκρινίζει ωστόσο ότι «κάθε χώρα μπορεί μακροπρόθεσμα να επιβιώσει μόνο με τα δικά της μέσα και κάθε χώρα χρειάζεται μια ανταγωνιστική οικονομία, μια βιομηχανική βάση, μικρή μεγάλη και πρέπει να είναι σαφές προς όλους ότι δεν υπάρχει πια ευημερία με “βερεσέ”». Αναδεικνύει μάλιστα τη Γερμανία ως παράδειγμα χώρας, η οποία πριν από δέκα χρόνια θεωρείτο «ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης» και σήμερα αποτελεί απόδειξη αποτελεσματικότητας των μεταρρυθμίσεων.
Η κ. Μέρκελ ερωτάται ακόμη για την ασφάλεια των καταθέσεων στις γερμανικές τράπεζες, έπειτα από το σχέδιο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, για να επαναλάβει ότι η εγγύηση που είχε δώσει η ίδια και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ το 2008 ισχύει απολύτως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
“Βομβαρδισμός” στον γερμανικό τύπο! Οι Γερμανοί είναι φτωχοί και πλούσιοι οι νότιοι
Deutsche Welle: Μέρκελ όπως Χίτλερ; – Κόσμος
Πέρασε από τη γερμανική Βουλή το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου – Κόσμος