Πέμπτη, 4 Ιουλ.
23oC Αθήνα

Financial Times: Έκτακτο! Έκτακτο! Πωλούνται εφημερίδες!

Financial Times: Έκτακτο! Έκτακτο! Πωλούνται εφημερίδες!

”Το 2013 θα γίνει το μεγάλο έντυπο ξεπούλημα.Τα διαφημιστικά έσοδα έχουν μειωθεί στο μισό κατά την τελευταία 5ετία και οι εφημερίδες έχουν επιβάλλει δραματικές περικοπές δαπανών” αναλύουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Πρωτοσέλιδα” deals στις αμερικανικές εφημερίδες

Έκτακτο! Έκτακτο! Πωλούνται εφημερίδες!

Θα μπορούσε να είναι το πρωτοσέλιδο του αμερικανικού Τύπου, όπου έχουν βγει «στο σφυρί» οι εφημερίδες πάρα πολλών μεγαλουπόλεων, από την Βοστόνη ως το Λος Άντζελες και από το Σικάγο ως την Φλόριντα. Δεν είναι τυχαίο που ένας αναλυτής χαρακτηρίζει το 2013 «το μεγάλο έντυπο ξεπούλημα.»

Η Boston Globe έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός private equity group με έδρα στην Βοστόνη, βετεράνους της αγοράς των μήντια καθώς και μια τοπική αντιπροσωπία αυτοκινήτων, από τον περασμένο μήνα που η ιδιοκτήτριά της New York Times Company ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει την εφημερίδα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Globe, μαζί με τα υπόλοιπα ενεργητικά ης New England Media Group των Times, θα πιάσει 100 με 180 εκατ. δολ.

Η New York Times αγόρασε την Boston Globe προς 1,1 δισ. δολ. το 1993 και στην συνέχεια επέβαλε απομείωση 814 εκατ. δολ. στην New England Media Group.

Παράλληλα, η Tribune Company εξέρχεται από μια ταραχώδη χρεοκοπία και αναζητεί αγοραστές για οκτώ μεγάλες τοπικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων Los Angeles Times, Chicago Tribune και Baltimore Sun. Η Tribune επιχειρεί να πουλήσει τις εφημερίδες της μαζί και ζητά 1,2 δισ. δολ σύμφωνα με ανεπίσημες εφημερίδες.

Οι τίτλοι έχουν προσελκύσει αρχικό ενδιαφέρον από αρκετούς «μνηστήρες» μεταξύ των οποίων οι πολιτικά συντηρητικοί δισεκατομμυριούχοι βιομήχανοι αδελφοί Charles και David Koch, η News Corp του Rupert Murdoch και οκτώ υψηλού προφίλ μεγιστάνες των μήντια και φιλάνθρωποι, σύμφωνα με τις ανεπίσημες πληροφορίες.

Οι συνθήκες στην αγορά του ημερήσιου Τύπου είναι ζοφερές. Τα διαφημιστικά έσοδα έχουν μειωθεί στο μισό κατά την τελευταία 5ετία, εξαιτίας τόσο της οικονομικής διολίσθησης όσο και της ανέλιξης των ψηφιακών μέσων. Τα έσοδα από τις κυκλοφορίες πλήττονται. Οι εφημερίδες έχουν επιβάλλει δραματικές περικοπές δαπανών. Τα newsrooms υποχρεώθηκαν να μειώσουν το προσωπικό κατά 30% στην τελευταία 10ετία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Pew.

Τους αγοραστές ενθαρρύνουν οι πρόσφατες δηλώσεις του «γκουρού» των επενδύσεων Warren Buffett σχετικά με την αξία των εφημερίδων. «Οι εφημερίδες που προσφέρουν κατανοητές και αξιόπιστες πληροφορίες σε στενό τοπικό κύκλο κι έχουν λογική ιντερνετική στρατηγική, θα παραμείνουν βιώσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα,» έγραψε ο κ. Buffett, εξηγώντας την απόφαση της εταιρίας του Berkshire Hathaway να δώσει 344 εκατ. δολ. για να αγοράσει 28 εφημερίδες τους τελευταίους 15 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε