Τετάρτη, 17 Ιουλ.
29oC Αθήνα

«Μαύρο» καλοκαίρι με… ληξιπρόθεσμα και ΦΑΠ

«Μαύρο» καλοκαίρι με… ληξιπρόθεσμα και ΦΑΠ

Από τον Ιούλιο έρχεται η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες προς το δημόσιο, ντάλα καλοκαίρι ακολουθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας γνωστός και ως ΦΑΠ!

Όπως προβλέπεται στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο, η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο ως την 1 Ιουλίου.

Η πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ ) για το 2011 και το 2012 θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο ενώ για τον ΦΑΠ του 2013 από το Νοέμβριο αφού ως καταληκτική προθεσμία για την καταβολή και της τελευταίας δόσης από τα εκκαθαριστικά αυτά τίθεται η 28η Φεβρουαρίου 2014.

Σημειώνεται ότι ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 θα περιληφθεί σε ένα εκκαθαριστικό και θα καταβληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις ενώ ο ΦΑΠ του 2013 θα αποσταλεί σε ξεχωριστό εκκαθαριστικό που θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις.

Επίσης εξαιρούνται οι αγρότες από την έκτακτη εισφορά του 42% για τα νέα φωτοβολταϊκά.

Τι ισχύει για τα ληξιπρόθεσμα

Για τους μικρούς οφειλέτες, για όσους χρωστούν μέχρι 5.000 ευρώ, αν αποδείξουν ότι αδυνατούν να εξοφλήσουν το χρέος τους, θα μπορούν να το κάνουν μέχρι και με 100 δόσεις, με το ελάχιστο ποσό να φτάνει και τα 50 ευρώ.

Για τους μεγαλοοφειλέτες, όσους χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ, όπως ορίζεται στο σχέδιο, θα συνεκτιμάται η ρευστότητα που αποκτά η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο από την υπαγωγή σε άλλη ρύθμιση και εφόσον υπάρχουν επαρκή χρηματικά διαθέσιμα, η οφειλή δεν θα ρυθμίζεται και ζητείται να καταβληθεί άμεσα.

Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να υπάρχουν δηλώσεις ασφάλισης για τα τελευταία πέντε χρόνια προκειμένου να μπορεί να υπαχθεί κάποιος. Στην περίπτωση που κάποιος χάσει δεύτερη δόση τότε, αμέσως θα βγαίνει εκτός ρύθμισης και θα πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ όχι μόνο το υπόλοιπο της οφειλής αλλά και όλες τις προσαυξήσεις.

Επίσης όσοι οφείλουν εισφορές από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετάβαση της νέας αρχής στην πάγια ρύθμιση δεν επιτρέπεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημόσιο: ποιοι απολύονται και από που – Τι αποκάλυψε ο Μανιτάκης

Μικρότερο ή καθόλου χαράτσι για τα φτωχά νοικοκυριά

Βουλή: Ο Άδωνις, ο Καμμένος και το σκάφος στις Παρθένες Νήσους

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε