”Να συμμετάσχει η Ελλάδα στη διάσωση της Κύπρου” γράφει σε άρθρο της η Süddeutsche Zeitung για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων για την οικονομική διάσωση της Κύπρου.
Η εφημερίδα επισημαίνει: ”Η κυπριακή κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς μια συμφωνία για το πακέτο διάσωσης, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και 9 μήνες. Το Σαββατοκύριακο επικοινώνησαν τηλεφωνικά ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την καγκελάριο, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου διαπραγματευόταν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μέρκελ και Σαμαράς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική διάσωση της Κύπρου. Η μεν καγκελάριος πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει πράσινο φως στο πακέτο, ο δε Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κυπριακές τράπεζες θα μπουν στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών”.
Στόχος των προσπαθειών είναι να μειωθεί το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος από τα 17 στα 14 ή 15 δις ευρώ το πολύ.
Το όριο αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι η μικρή Κύπρος δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει τόσο μεγάλα ποσά. Μέχρι πρόσφατα το ΔΝΤ επέμενε στη συμμετοχή πιστωτών και καταθετών των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών στο κόστος της διάσωσης. Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του ΔΝΤ, αρνούμενη να συναινέσει σε ένα κούρεμα καταθέσεων.
Στο μεταξύ λόγω του κλίματος αβεβαιότητας οι καταθέτες γυρίζουν την πλάτη στην Μεγαλόνησο. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από 3 δις ευρώ έχουν φύγει από κυπριακές τράπεζες.
Πηγή Deutsche Welle
Διαβάστε επίσης: Το Δημόσιο θα πληρώνει σε 60 ημέρες! Τόκος 8% υπέρ των ιδιωτών αν δεν εισπράττουν τα χρωστούμενα