Ελλάδα

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

- “Υπερτροφικό” το Δημόσιο, “ανεύθυνη στάση” όσων δεν θέλουν απολύσεις
- Προαναγγελία – σοκ από Βρυξέλλες για απολύσεις παρά τις διαψεύσεις
- “Αν δεν αυξήσετε τα έσοδα πρέπει να απολύσετε” είναι η διαταγή της τρόικας

Δεν είναι μονάχα το ΔΝΤ και ο σκληρός κ. Τόμσεν που δεν θέλουν ούτε διαθεσιμότητα, ούτε κινητικότητα αλλά.. σκέτες απολύσεις.

Και από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών το αίτημα είναι το ίδιο: “Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων”.
Ανώτατο στέλεχος της Ε.Ε. Χθες ξεσπάθωσε κατά του κυβερνητικού σχεδίου. Χαρακτήρισε χωρίς περιστροφές “υπερτροφικό” και αναποτελεσματικό το ελληνικό δημόσιο. Δεν στάθηκε μόνο εκεί πλήρως ενήμερος ο αξιωματούχος για το τι συμβαίνει χαρακτηρίζοντας “ανεύθυνη τη στάση” του “μικρού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση και δεν επιθυμεί απολύσεις”

Οι δηλώσεις αυτές στην άτυπη ενημέρωση πριν το eurogroup της Δευτέρας προκάλεσαν αναστάτωση καθώς δεν απομένουν παρά τρεις μέρες μέχρι τη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με την ελληνική πλευρά.

Όλα δείχνουν ότι αυτό το αίτημα θα τεθεί άμεσα.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής πλευρά με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του euroworkinggroup να επικοινωνήσει με τον Γ. Στουρνάρα και να … διαψεύσει.

Παρά τη διάψευση αυτή το χαλί φαίνεται να στρώνεται. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουΐλιαμ Μάρεϊ, τόνισε ότι εφόσον συνεχιστεί η πρόοδος στις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα χρειαστούν άλλα επώδυνα μέτρα λιτότητας.

Δεν στάθηκε εκεί, συμπλήρωσε πως η φοροδιαφυγή είναι το μεγάλο αγκάθι και εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου, εάν τα έσοδα μείνουν χαμηλά τότε η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση μείωση του δημόσιου τομέα, δηλαδή να κάνει απολύσεις, αλλά και νέα μείωση δαπανών, δηλαδή να κάνει νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για το απαιτούμενο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ότι οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν και πως μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν έχουν συζητήσει αριθμούς για απολύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το “τελικό αποτέλεσμα” θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος.


Βέβαια όλα αυτά είναι πάγια τακτική πίεσης της τρόικας πριν καταφθάσει στην Ελλάδα, ωστόσο δείχνουν πάντα και τις προθέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα