Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, οι διοικητικές υπηρεσίες του Βελγίου «κατέγραψαν έλλειμμα 3,9% του ΑΕΠ μετά την εγγραφή της ανακεφαλαιοποίησης της Dexia».
Το βελγικό και το γαλλικό κράτος είχαν αποφασίσει να αυξήσουν κατά 5,5 δισεκ. ευρώ το κεφάλαιο της τράπεζας, η οποία δραστηριοποιείται και στις δύο χώρες και κατέρρεε υπό το βάρος της διεθνούς κρίσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διάσπασή της. Το μερίδιο του Βελγίου ανερχόταν στα 2,9 δισεκ. ευρώ.
Οι δύο χώρες ευελπιστούσαν κάποια στιγμή πως η ανακεφαλαιοποίηση αυτή θα απέδιδε ως επένδυση και δεν θα επιβάρυνε το έλλειμμα.
Εν τούτοις, η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή Eurostat ανακοίνωσε στις 19 Μαρτίου πως η ανακεφαλαιοποίηση αυτή θα έπρεπε να εγγραφεί εξ άπαντος στο έλλειμμα κάθε χώρας και πως θα είχε επίπτωση 0,8% στο βελγικό δημοσιονομικό έλλειμμα και 0,1% στο γαλλικό.
Ως εκ τούτου, το Βέλγιο απέτυχε εκ των πραγμάτων να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά του στο 2,8% το 2012 και ξεπέρασε το όριο του 3%, πέραν του οποίου επιβάλλονται κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επί του παρόντος, η βελγική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Επιτροπή το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί ο στόχος για έλλειμμα 2,15% το 2013 και πλέον προσανατολίζεται σε ένα ποσοστό περί το 2,5%, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί χάρη σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση. Το Βέλγιο ακόμη ευελπιστεί ότι θα επιτύχει έναν πλήρως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015.
Διαβάστε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
To Βέλγιο κρατικοποίησε την Dexia
Συμφώνησαν η Γαλλία το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο για τη διάσωση της Dexia
Εγκρίθηκε η διάσωση της τράπεζας DEXIA