Ο οικολόγος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, που εδώ και 45 χρόνια είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία της πολιτικής σκηνής, επιβεβαιώνει σε βιβλίο του το οποίο κυκλοφορεί σήμερα ότι αποσύρεται και δεν θα διεκδικήσει καμιά εντολή στις ευρωεκλογές του 2014, παρόλο που είχε ονειρευτεί μια τελευταία υποψηφιότητά του στην Ελλάδα.
“Αποφάσισα να μην διεκδικήσω έδρα το 2014. Έχω ήδη δώσει πολλά και θα αρκεστώ πλέον στο να συνεχίσω να διαδηλώνω και να… ψηφίζω”, γράφει ο βουλευτής σ’ ένα μικρό βιβλίο με τίτλο “Για να καταργηθούν τα πολιτικά κόμματα!; Σκέψεις ενός απάτριδος χωρίς κόμμα”.
Η απόφαση να πάρει τη σύνταξή του όταν θα είναι ένας “αληθινός εξηνταοχτάρης”, στις 4 Απριλίου, χρονολογείται από τα τέλη Ιανουαρίου 2010. “Στα 68 μου, θα είμαι ένας εξηνταοχτάρης, αληθινός, ολοκληρωμένος” και “αυτό θα είναι το τέλος της πολιτικής για μένα”, είχε δηλώσει τότε.
Οι πρώτοι του αγώνες ανάγονται στην ευφορική περίοδο του “Μάη του ’68” στο Παρίσι όταν, ως φοιτητής της κοινωνιολογίας και έχοντας επιστρέψει από τη Γερμανία όπου είχε πάρει το απολυτήριο Λυκείου, έγινε ένας από τους ηγέτες του επαναστατικού κινήματος επονομαζόμενος “Κόκκινος Ντάνι”. Μια φωτογραφία του από την εποχή εκείνη που έγινε διάσημη τον δείχνει να προκαλεί έναν αστυνομικό.
Έπειτα από μια αναγκαστική εξορία στη Γερμανία, στη Φραγκφούρτη, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε στην “κοινωνική επανάσταση” και στη ζωή σε κοινότητες, πήρε το δρόμο της πολιτικής με τους “Grünen” (Πράσινοι), πρώτα στη Γερμανία και μετά το 1994 στην ευρωπαϊκή σκηνή με την πρώτη εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επανεκλεγόμενος έκτοτε σε όλες τις ευρωεκλογές ως το 2009, οπότε εξελέγη γάλλος υποψήφιος του σχηματισμού Ευρώπη-Οικολογία-Οι Πράσινοι (EELV), o “Ντάνι” παραδέχεται στο βιβλίο του πως είχε ονειρευτεί ένα τελευταίο γύρο και “να είναι υποψήφιος σε ένα οικολογικό ψηφοδέλτιο στην Ελλάδα”, μετά “να είναι υποψήφιος των οικολόγων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.
“Με ένα 10 ως 15%, θα έθετα σε κίνηση μια νέα δυναμική μέσα στην ελληνική κοινωνία και θα είχα κλονίσει τους ηττοπαθείς ή κυνικούς συντηρητισμούς που υπονομεύουν την πολιτική στην Ευρώπη”, γράφει και προσθέτει: “Όμως όλο αυτό δεν είναι παρά ένα όνειρο. Το φάντασμα ενός αντίο”.
“Κι έπειτα θα με κατηγορούσαν για μια ακόμη φορά ότι είμαι ξεροκέφαλος και έχω ένα υπερβολικό εγώ”, ειρωνεύεται. “Η ιδέα να επανεφεύρεις το χώρο της ιδιωτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής σου” στο μέτρο των 68 χρόνων σου κινητοποιεί τη φαντασία του: “Τρέξε, σύντροφε, ο παλιός κόσμος είναι πίσω σου”.
Όμως πριν από την απόφαση να σταματήσει είχαν προηγηθεί πιο προσωπικές σκέψεις, ιδιαίτερα έπειτα από μια επιτυχημένη επέμβαση για την αφαίρεση ενός καρκινικού εξογκώματος.
“Άρχισα να αφουγκράζομαι το σώμα μου. Δεν αισθάνομαι πλέον ικανός να φέρω σε πέρας μια ευρωπαϊκή εκστρατεία που απαιτεί σωματική και πνευματική παρουσία σε όλη την ήπειρο”, εξηγεί.
Δηκτικός σχολιαστής της επικαιρότητας, δεν φείδεται ούτε των δικών του: το Δεκέμβριο αποστασιοποιήθηκε από το κόμμα EELV στη Γαλλία, το οποίο έχει δύο υπουργούς στη σημερινή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κατάλογος των λαθών του κόμματος είναι μακρύς: η καταστροφική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2012, η κακή διαχείριση της συμφωνίας ανάμεσα στους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, μια ακατανόητη και αμφίσημη στάση στην προεδρική πλειοψηφία…
Σύμφωνα με τον Κον-Μπεντίτ, “το δίδυμο” που σχηματίζουν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δεν βοηθάει τους Πράσινους. “Αυτό που μπορούμε και οφείλουμε να τους προσάψουμε δεν είναι το ότι είναι σοσιαλδημοκράτες που αναζητούν συμβιβασμούς με την κοινωνία, την εργοδοσία και τα συνδικάτα, αλλά ότι λειτουργούν με το σκληρό δίσκο ενός άλλου αιώνα”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ εκτιμά πως το EELV οφείλει “να επιβληθεί δημιουργώντας το χώρο ενός σύγχρονου, επινοητικού και ανατρεπτικού ρεφορμισμού”.
Διαβάστε
Ντανιελ Κον Μπεντίτ: Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη προοπτικής
Παραιτήθηκε από το Κόμμα των Πρασίνων ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ
Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ: Η καταγγελία του μνημονίου οδηγεί στο χάος
Ευρωβουλευτής ζητά να αναγράφονται στα κινητά οι κίνδυνοι για την υγεία