Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Σεισμός στην Ευρώπη, ακυβερνησία και νέες εκλογές στην Ιταλία!

Σεισμός στην Ευρώπη, ακυβερνησία και νέες εκλογές στην Ιταλία!

– Το μεγάλο μπαμ από τον Μπέπε Γκριλο, «απέθαντος» ο Μπερλουσκόνι
– Τελικά αποτελέσματα στην Ιταλία: 29,5% ο Μπερσάνι, 29,1% ο Μπερλουσκόνι, 25,5% ο Γκρίλο, 10,5% ο Μόντι
– Κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση
– Ο Μπερλουσκόνι πήρε τη Γερουσία και “μπλοκάρει” το σχηματισμό κυβέρνησης
– Σήμερα παίρνει την εντολή ο Μπερσάνι – Στελέχη της κεντροαριστεράς μιλούν ήδη για νέες εκλογές
– Ο Γκρίλο κρίνει αν θα υπάρξει κυβέρνηση ή νέες εκλογές
– Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία για την Ελλάδα

Το μήνυμα των Ιταλών ήταν σαφές: δε θέλουν μνημόνιο, δε θέλουν λιτότητα, δε θέλουν τον Μάριο Μόντι και ο συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού καταποντίστηκε. Όπως, επί της ουσίας, και ο Τζιανλουίτζι Μπερσάνι και η κεντροαριστερά καταποντίστηκαν.

Ο Μπερσάνι μπορεί σήμερα να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αλλά μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων έλαβε 29,5% των ψήφων ενώ ο Μπερλουσκόνι κατάφερε με τα… ψέμματα να πάρει 29,1%, πήρε μεν την πλειοψηφία στην Βουλή αλλά ουσιαστικά έχασε τη Γερουσία (σ.σ. έχει μεν τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι αρκετές για να κυβερνήσει και χρειάζεται συνεργασία) και χωρίς αυτή δε μπορεί να κυβερνήσει!
Γράφημα: La Repubblica
Οι Ιταλοί προτίμησαν τον Μπέπε Γκρίλο, που ναι μεν τάχθηκε κατά του μνημονίου αλλά είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να παίξει το ρόλο του σταθεροποιητή και δε θα έλεγε όχι στη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, με τη συμμετοχή και του συνασπισμού του Μάριο Μόντι.

Μια εικόνα από την κατανομή των εδρών στη Γερουσία, όμως, δείχνει πως η εκτόξευση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν επιτρέπει αισιοδοξία για σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας.

Η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: 113 έδρες στην κεντροαριστερή συμμαχία, 116 στην κεντροδεξιά, 54 στο κίνημα «Πέντε Αστέρων» και 18 έδρες στην κεντρώα συμμαχία του Μόντι.
Για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση χρειάζονται 158 έδρες.

Αν συνεργαστούν Μπερσάνι, Γκρίλο και Μόντι συγκεντρώνουν 195 έδρες. Το θέμα είναι αν το κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Αλλιώς, όλα δείχνουν νέες εκλογές.

Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια «πολύ ευαίσθητη κατάσταση». Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του. Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

«Έχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά-οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς…είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας», έγραψε στο blog του ο Μπέπε Γκρίλο. «Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια»…

Ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχασε το στοίχημα για τη διαμόρφωση μίας μεγάλης δύναμης του ιταλικού κέντρου, καθώς ο συνασπισμός του οποίου ηγείται περιορίσθηκε στο 10% των ψήφων στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ωστόσο ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι ο συνασπισμός του ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο μήνες. Ο «προφεσόρε» ευχήθηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση να τα καταφέρει καλύτερα από τη δική του, χωρίς να πετάξει τις θυσίες των Ιταλών για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας.
Οσο για τον Μπερλουσκόνι, κάνει μία θεαματική επιστροφή. «Όσοι νόμιζαν ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν τελειωμένος, πρέπει να το ξανασκεφτούν», δήλωσε ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας.

«Εκλογές σοκ που μάς δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος της Corriere della Sera, ενώ στην εφημερίδα La Repubblica ο Μάσιμο Ράτζι γράφει πως «μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά». Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου, είτε μόνο για τη Γερουσία.

Η επερχόμενη ακυβερνησία και το ενδεχόμενο νέων εκλογών προκάλεσαν νευρικότητα στις αγορές. Η Ιταλία άλλωστε είναι η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα; Είναι σαφές ότι η ψήφος των Ιταλών είναι κατά της λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ. Η Ευρώπη δε μπορεί να ρισκάρει μια Ιταλία σε πολιτική κρίση και ακυβερνησία. Και ίσως αυτό να την αναγκάσει να αλλάξει λίγο την πολιτική της. Κι αν γίνει αυτό, ίσως το ποτάμι να πάρει κι εμάς…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ιταλία ρίχνει χρηματιστήρια και ευρώ

Εκλογικό θρίλερ στην Ιταλία! Μάχη “στήθος με στήθος” για Μπερσάνι – Μπερλουσκόνι – Έπιασε πάτο ο Μόντι

Ανατροπή στην Ιταλία! Μπερλουσκόνι δείχνουν δυο νέα exit poll

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε