Με μία ανατροπή ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση των τριών προτάσεων για την συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (“Προανακριτικής”), για την υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ”:
Το προεδρείο της Βουλής, κατόπιν συμφωνίας των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, χθες το βράδυ, εισηγήθηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή τριών κύκλων ψηφοφοριών επί των τριών διαφορετικών προτάσεων, στο πλαίσιο αυστηρά τυπικής εφαρμογής του Κανονισμού.
Μετά, ωστόσο, από οξεία παρέμβαση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος ζήτησε μία ψηφοφορία με μία κάλπη για τα τέσσερα εγκαλούμενα πρόσωπα, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο «σκασιαρχείου βουλευτών της συμπολίτευσης, κατά το πρότυπο της ΝΔ στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου», ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε οργίλο ύφος, πρότεινε τη διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας με τέσσερις κάλπες, για τα τέσσερα εγκαλούμενα πρόσωπα- κάτι που υπήρξε και η χθεσινή αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, όπως και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.
Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αποδέχθηκαν επίσης την πρόταση που ήταν αρχικά δική τους, με τον ΣΥΡΙΖΑ (και αργότερα και τη Χρυσή Αυγή) να επιμένει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των βουλευτών σε όλες τις κάλπες- πρόταση, ωστόσο, που απερρίφθη από το προεδρείο.
ΟΛΗ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Μετά την αρχική εισήγηση του προέδρου του Κοινοβουλίου Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτήρισε την πρόταση των τριών ψηφοφοριών «πρόταση των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης με στόχο το κουκούλωμα». «Γίνεται για να μπορούν μετά την πρώτη ψηφοφορία, κάποιοι βουλευτές, είτε με αρχηγική εντολή ή ανοχή να κάνουν σκασιαρχείο, όπως έκανε η ΝΔ στην πρόταση για το Βατοπέδι (…). Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν θα σας κάνουμε το δώρο της δικής μας αποχώρησης από ψηφοφορία», προειδοποίησε την συμπολίτευση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παπαδημούλης πρότεινε τη διεξαγωγή «μίας ψηφοφορίας με μία κάλπη, ένα ψηφοδέλτιο που θα περιέχει και τα τέσσερα ονόματα, καθώς και τα προτεινόμενα προς έρευνα αδικήματα».
«Το προεδρείο και η Βουλή, είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσει την ψηφοφορία. Από κει και πέρα, αν κάποιος αποχωρήσει ή “κάνει σκασιαρχείο”, επαφίεται στη συνείδηση του συναδέλφου ή του κόμματος να αποφασίσει- και δεν αφορά το προεδρείο και τη Βουλή, αλλά τον συνάδελφο» απάντησε ο κ.Μεϊμαράκης.
«Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αποκλείσουμε, είναι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη μία κάλπη», απάντησε στην πρόταση αυτή αργότερα ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ), με το επιχείρημα ότι εφόσον ο Κανονισμός απαγορεύει στους εγκαλούμενους να ψηφίσουν για τον εαυτό τους, θα αποστερούσε το δικαίωμα στον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο να ψηφίσουν για τους άλλους δύο εγκαλούμενους (Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Παπαδήμο).
Οργίλη υπήρξε η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Δ. Παπαδημούλη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε «πολιτικό θράσος και υποκρισία» στον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τον ίδιο, το ΠΑΣΟΚ, «την πολιτική σταθερότητα και τη χώρα».
«Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να βρει προσχήματα ή θέματα. Σήμερα θα πρέπει να αναδείξουμε την σκευωρία και να πάει ο καθένας στον πάγκο του. Κατηγορούνται τέσσερα πρόσωπα επειδή έτσι θεώρησαν τα κόμματα. Οι πολιτικοί αντίπαλοι και οι σκευωροί θα ψηφίσουν. Ας ψηφίσουν σε μία κάλπη ανά πρόσωπο, αλλά δεν θα με βάλουν σε μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος προτείνοντας την χθεσινή πρόταση της αντιπολίτευσης για «τέσσερις κάλπες- μία ανά πρόσωπο».
«Έρχεται σήμερα και προτείνει ο κ. Βενιζέλος το αυτονόητο. Φαίνεται σήμερα πως η προσπάθεια για επτά κάλπες σε τρεις γύρους, ανήκει μόνον στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που θέλει να ελέγξει τους βουλευτές της ΝΔ», παρενέβη ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. «Η προσπάθεια από χθες το βράδυ είναι να μην δοθεί η δυνατότητα στην ελεύθερη βούληση των βουλευτών να παραπέμψουν εκείνους που για χρόνια ολόκληρα κατηγορούσαν», συμπλήρωσε, προτείνοντας διήμερη συζήτηση, ώστε «να μιλήσουν όσοι βουλευτές θέλουν».
«Θέλουμε να είμαστε οι τελευταίοι που θα δυναμιτίσουμε το κλίμα για να μην δώσουμε την αφορμή να πει η κυβερνητική πλειοψηφία να πει πως “αποχωρούμε γιατί οι κακοί φασίστες αποφάσισαν αυτά”. Συμφωνούμε και είναι πρότασή μας οι τέσσερις κάλπες για τα τέσσερα πρόσωπα, αλλά για να διασφαλιστεί η μυστικότητα, θα πρέπει ο κάθε βουλευτής με ένα ψηφοδέλτιο να ψηφίζει σε κάθε κάλπη – αλλιώς θα πρόκειται για κουκούλωμα», δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.
«Το ΚΚΕ το αφήνουν παγερά αδιάφορο οι αναφορές για τη “σκευωρία”. Πριν μια εβδομάδα, απ’ αυτό εδώ το βήμα, η γγ του ΚΚΕ επισήμανε τους κινδύνους για τη διαδικασία και την πορεία συγκάλυψης. Όλα τα στοιχεία δείχνουν, μέχρι πριν λίγο, πως προς τα κει οδηγούμασταν. Κάναμε την πρόταση για τέσσερις κάλπες και τέσσερα ψηφοδέλτια για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση», ανέφερε ο Σπύρος Χαλβατζής.
«Τέσσερις κάλπες σε αντιστοιχία με τα πρόσωπα. Η ουσία μας ενδιαφέρει», παρενέβη λακωνικά ο Φώτης Κουβέλης.
«Το αν θα συμμετάσχουν οι βουλευτές, δεν έχει να κάνει με τη διαδικασία, αλλά με την απόφαση των βουλευτών. Πίσω από την έμφαση στο διαδικαστικό, κρύβεται η ένδεια ουσιαστικής επιχειρηματολόγησης και η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης. «Τέσσερις κάλπες, για να προχωράμε και να τελειώνουμε», κατέληξε.
«Ο κ. Βενιζέλος, εν μέσω λυσσώδους επίθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθέτησε την πρόταση που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Διάσκεψη των Προέδρων. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αποστούμε από την αρχική μας πρόταση», απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης. Από κει και πέρα, ο κ. Παπαδημούλης πρότεινε διήμερη συζήτηση, καθώς και «να εξασφαλιστεί πως ο κάθε βουλευτής, εφοδιασμένος και με λευκό ψηφοδέλτιο, θα περάσει και απ’ τις τέσσερις κάλπες, ώστε να ακυρωθεί η δυνατότητα των αρχηγών να εμποδίσουν τους βουλευτές τους να ζυγώνουν τις κάλπες».
«Δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικότητα της ψήφου. Ο κάθε συνάδελφος έχει προσωπική ευθύνη. Βεβαίως θα διανεμηθεί λευκό ψηφοδέλτιο» απάντησε ο Γ. Μεϊμαράκης.
«Ο κ.πρωθυπουργός δεν έχει τη βούληση και επιθυμία να ελέγξει την ψήφο των βουλευτών. Εκείνοι που φαντάζονται πως μπορούν να εξοπλίσουν τις υπηρεσίες της Βουλής με αρχαίους Σκύθες που θα μεταφέρουν τους βουλευτές στην κάλπη, δεν μπορούν να ισχυρίζονται πως είναι οι φρουροί της Δημοκρατίας», σχολίασε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όλες οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τελικά 4 κάλπες μια για κάθε πρόσωπο αποφάσισε η Βουλή – Ξαφνικά συμφώνησαν όλοι!