Σάββατο, 20 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Σλοβενία: Ο Γιάκομπ Πρεσέτσνικ ορίστηκε προσωρινά πρόεδρος της Βουλής

Σλοβενία: Ο Γιάκομπ Πρεσέτσνικ ορίστηκε προσωρινά πρόεδρος της Βουλής

Ο Γιάκομπ Πρεσέτσνικ από το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS) ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος της Βουλής της Σλοβενίας μετά την παραίτηση του Γκρέγκορ Βίραντ και την έξοδο του κόμματός του, της Λίστας Πολιτών, από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Γκρέγκορ Βίραντ αποφάσισε την αποχώρηση του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την παραίτησή του από την προεδρία της Βουλής λόγω της πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε στη χώρα από την έκθεση της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, βάσει της οποίας ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα δεν δήλωσε την πραγματική περιουσιακή του κατάσταση.

“Αποχωρώ εξαιτίας εκείνων που θα έπρεπε να έχουν φύγει, αλλά δεν το πράττουν” τόνισε ο κ. Βίραντ απευθυνόμενος στα μέλη της Σλοβενικής Βουλής. Ο κ. Πρεσέτσνικ ορίστηκε πρόεδρος με βάση τον κανονισμό της Βουλής που προβλέπει ότι ο γηραιότερος βουλευτής αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα έως την εκλογή νέου προέδρου.

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν και τα δύο στελέχη της Λίστας Πολιτών, οι υπουργοί Οικονομικών Γιάνεζ Σούστερτσιτς και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης Σλένκο Πλίτσανιτς. Ο κ. Πλίτσανιτς εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο του και τόνισε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα παραμείνει στην πολιτική.

Με ανοιχτή επιστολή του, ο κ. Πλίτσανιτς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα για τη θαυμάσια συνεργασία, τονίζοντας ότι τον σέβεται ως πολιτικό και ως προσωπικότητα. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης είπε ότι ο πρωθυπουργός έκανε λάθος που δεν δήλωσε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις άλλες του αρετές. Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας επανέλαβε χθες ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και ότι η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι αναξιόπιστη και ασχολείται με την πολιτική δυσφήμισή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε