Οικονομία

Τι είπαν στη συνάντησή τους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με τον Όλι Ρεν

Σττο διάλογο που είχαν πρόσφατα στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, με τον επίτροπο οικονομίας, Ολι Ρεν, στο πλαίσιο της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ETUC) για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου "Agence Europe".

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ απαντώντας στην προειδοποίηση του κ. Ρεν ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο πρόγραμμα λιτότητας, εξέφρασε την άποψη πως η Ευρώπη δεν έχει καλές επιδόσεις, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Πρόσθεσε δε πως η ελληνική οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και ότι η λιτότητα εξαπλώνεται σαν μόλυνση σε άλλες χώρες. Αναφερόμενος σε αριθμητικά στοιχεία, σημείωσε πως η Ελλάδα διανύει την έκτη χρονιά ύφεσης, παρά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το δεύτερο «πρόγραμμα διάσωσης» της χώρας, ενώ επεσήμανε πως και το ΔΝΤ παραδέχτηκε πρόσφατα πως οι συστάσεις της για μέτρα λιτότητας ήταν λανθασμένες.

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν απάντησε πως είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των αιτιών και των επιπτώσεων της κρίσης, μιας κρίσης που υπήρχε ήδη πριν την άφιξη της Τρόικας στην Αθήνα για πρώτη φορά. Είπε πως οι ρίζες της κρίσης εντοπίζονται στις οικονομικές ανισορροπίες που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και αυτή ήταν μιά κατάσταση που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Το πακέτο πολιτικών προσαρμογής θα αποκαταστήσει την ισορροπία στην ευρωζώνη, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως όταν μια χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα χρέη της, τότε είναι αναγκαίες οι περικοπές στον προϋπολογισμό, κάτι που δεν χρειάζεται, όμως, να γίνει βιαστικά, δίνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας, στην οποία δόθηκε άλλος ένας χρόνος (2014) για να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς της στόχους.

Σύμφωνα με την “Agence Europe”, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι οι τράπεζες δεν υποχρεώθηκαν να πληρώσουν την κρίση, που οι ίδιες είχαν δημιουργήσει, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν παγιδευτεί σε ένα «ζουρλομανδύα», με τα μέτρα που τους έχουν επιβληθεί.

Ο Ο.Ρεν απάντησε πως η προσπάθεια που έχει γίνει δεν πρέπει να απαξιωθεί και πως οι συζητήσεις στην ευρωζώνη στα τέλη του περασμένου έτους για την αποκατάσταση της βιώσιμης πορείας του ελληνικού χρέους οδήγησαν σε μια «βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα».

Η ευρωζώνη αντιδρά πλέον καλύτερα στις κινήσεις των αγορών και η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά, παρά το ότι είναι ακόμα εύθραυστη, προειδοποίησε ο Ο. Ρεν, σημειώνοντας ότι το κόστος δανεισμού της Ιταλίας ανέβηκε όταν χαλάρωσε τις προσπάθειές της το 2011, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική κρίση.

Ο Επίτροπος είπε ότι τα θετικά μέτρα που εισάγει η Ευρώπη συμπεριλαμβάνουν ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, καθώς και την αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα έχει ως αποτέλεσμα παραπάνω επενδύσεις 180 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

Παράλληλα ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε την ακύρωση μέρους του ελληνικού χρέους –και του χρέους άλλων κρατών της ευρωζώνης – σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ έχει εκφράσει την ίδια άποψη. Ο Επίτροπος Ρεν σχολίασε, ωστόσο, πως είναι δύσκολο να ζητηθεί από χώρες, όπως η Φινλανδία και η Αυστρία να αποδεχτούν περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι έχουν συμφωνήσει ήδη τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που δόθηκαν το Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα