Τα προκαταρκτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης για το σύνολο του προηγούμενου έτους, ενισχύουν την άποψη για συρρίκνωση του πρωτογενούς ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης σε επίπεδα χαμηλότερα του αναθεωρημένου επίσημου στόχου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της μελέτης το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 αναμένεται να περιορισθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 1%-του-ΑΕΠ παρά τη βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση και χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Επίσης, για το 2012 η μελέτη της Eurobank προβλέπει υποχώρηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ, σημαντικά χαμηλότερα από το 11.7% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος και έναντι σχετικής προβλέψεις για έλλειμμα 8.2% του ΑΕΠ που προβλέπεται στην τελευταία αναθεωρημένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Υπό τη προϋπόθεση, ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και των παρεμβάσεων για τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αναμένουμε διατήρηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε πορεία βελτίωσης τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, οι καταθέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα συνεχίζουν να επιστρέφουν ενώ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους έχει ήδη ξεκινήσει. Ενθαρρυντικό σημάδι αποτελεί επίσης η συνεχής βελτίωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας της χώρας καθώς και οι βάσιμες προσδοκίες για σταδιακή καλυτέρευση των εγχώριων συνθηκών ρευστότητας τη προσεχή περίοδο.
Η μελέτη καταγράφει επίσης τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου οι ευρωπαίοι εταίροι να δώσουν “το πράσινο φως” για την εκταμίευση των δόσεων για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ύψους 2.8 δις ευρώ η καθεμία. Η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δις ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα θεωρείται διασφαλισμένη δεδομένου ότι τα προαπαιτούμενα μέτρα – ψήφιση νέου φορολογικού νομοσχεδίου και αυξήσεις της ΔΕΗ – έχουν ήδη νομοθετηθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης της Eurobank.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: