Ωστόσο ο αριθμός τους αναμένεται να υποχωρήσει φέτος έπειτα από επτά χρόνια αύξησής του, σύμφωνα με την Cosec, την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας της Ιβηρικής.
Στο ετήσιο απολογιστικό της δελτίο η Cosec ανέφερε ότι 6.688 επιχειρήσεις αθέτησαν την πληρωμή των χρεών τους και κήρυξαν πτώχευση το 2012, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο δραστηριοποιούνταν στους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων. Τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων που πτώχευσαν ήταν μικρού μεγέθους.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% το 2012, ύφεση που είναι η χειρότερη από το 1970 και επιδεινώθηκε από τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας τα οποία εφαρμόστηκαν βάσει του μνημονίου σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της Λισαβόνας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που συνολικά ανέρχεται σε 78 δισεκ. ευρώ. Η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί -1% το 2013 και θα επανέλθει σε οριακή ανάπτυξη το 2014.
Η Κεντρική Τράπεζα στη Λισαβόνα προβλέπει φέτος συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,9% του ΑΕΠ, ενώ οικονομολόγοι στο Citi υπολογίζουν ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και το 3,7% του πορτογαλικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.
“Η Πορτογαλία θα πρέπει να είναι ανάμεσα στις χώρες (της Ευρώπης) όπου φέτος ο αριθμός των πτωχεύσεων θα γνωρίσει μείωση, ύστερα από απότομες αυξήσεις (των χρεοκοπιών) επί επτά χρόνια”, ανέφερε στο δελτίο της η Cosec, που εκτίμησε ότι οι πτωχεύσεις εταιριών θα μειωθούν επίσης φέτος στη Βρετανία, την Ελβετία και τη Νορβηγία.
Αντίθετα με ό,τι συνέβη στη γειτονική Ισπανία στην Πορτογαλία δεν υπήρχε τόσο μεγάλη “φούσκα” στον τομέα των ακινήτων πριν από την οικονομική κρίση η οποία ξέσπασε το 2008. Όμως ο τομέας των κατασκευών και της αγοράς ακινήτων επλήγη από την απότομη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και την μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης που προκάλεσε η εφαρμογή της πολιτικής σαρωτικής λιτότητας.
Το 2012 ο τομέας των κατασκευών, που απασχολεί περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλον στην Πορτογαλία και αντιστοιχεί στο 18% του πορτογαλικού ΑΕΠ, γνώρισε μείωση του εργατικού δυναμικού του κατά ποσοστό 20%, ή κατά 130.000 θέσεις εργασίας.
Συνολικά το ποσοστό της ανεργίας στην Πορτογαλία έχει φθάσει σε επίπεδο-ρεκόρ, περίπου στο 16% του εγχώριου εργατικού δυναμικού.