Παρασκευή, 26 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Εξασθενές χρώμιο στα νερά των Μεγάρων

Εξασθενές χρώμιο στα νερά των Μεγάρων

Ξεκίνησε ο έλεγχος των υπόγειων υδάτων των γεωτρήσεων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Μεγαρέων από το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης  προκειμένου να μετρηθούν οι ποσότητες εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα και κυρίως στις περιοχές Βένιζα, Τούτουλη και Αλεποχωρίου.

Η ανάγκη για ενδελεχή έλεγχο των τιμών, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου,  προέκυψε μετά από προηγούμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους όπου είχε βρεθεί ποσότητα εξασθενούς χρωμίου ελάχιστα πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Αμέσως  η δημοτική αρχή προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών και να μηδενιστεί η πιθανότητα δυσφήμισης των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής του δήμου Μεγαρέων. 

 
Ο έλεγχος διεξάγεται από το ΕΚΒΑΑ μετά από σύμβαση που υπέγραψε με το Φορέα ο δήμος Μεγαρέων.  

Οι έλεγχοι από τον φορέα, που θα ξεκινούσαν πολύ νωρίτερα εάν στο μεταξύ ο αρμόδιος Φορέας (ΙΓΜΕ) δεν εντασσόταν στους υπό κατάργηση φορείς και εάν δεν συγχωνευόταν στις ευρύτερες αρμοδιότητες του  ΕΚΒΑΑ, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός δύο μηνών.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα ανακοινωθούν και εάν χρειαστεί θα ληφθούν μέτρα.  

 
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας των πολιτών, καθώς και από τους αρχικούς ελέγχους έχει φανεί ότι τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις στις τρεις γεωτρήσεις στις περιοχές Βένιζα και Τούτουλη, ήταν ελάχιστα πάνω από τα ανώτατα όρια που θέτει η ελληνική πολιτεία.

Επίσης το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση, ακόμη κι αν ανιχνεύονται μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες ποσότητες χρωμίου, δεν επηρεάζει τις καλλιέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές της Αττικής έχουν εμφανιστεί πολύ μεγαλύτερες ποσότητες χρωμίου στο νερό και διαδοχικές ανεξάρτητες μελέτες έδειξαν ότι δεν έχει επηρεαστεί η αγροτική παραγωγή. 

 
Ταυτόχρονα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής στις 12 Ιουλίου παρουσία του δημάρχου Μεγαρέων ο Περιφερειάρχης Αττικής προανήγγειλε αντίστοιχους ελέγχους στις περιοχές της Δυτικής Αττικής για τους ίδιους προληπτικούς λόγους.  
 
Ο δήμος Μεγαρέων, ταυτόχρονα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις προαναφερθείσες περιοχές επικεντρώνει το ενδιαφέρον της και στις γεωτρήσεις και τα πηγάδια στην περιοχή του πρώην ΧΑΔΑ.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο διενεργούνται έλεγχοι για την ποιότητα των υδάτων στην περιοχή.

Στόχος των συγκεκριμένων ερευνών να ληφθούν μέτρα εάν υπάρξει ανάγκη πριν από την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης της χωματερής, που ήδη έχει δρομολογηθεί..

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε