H εστία κρίσης στην Ισπανία φαίνεται να τίθεται υπό κάποιον έλεγχο με τον Επίτροπο Όλι Ρεν να κάνει λόγο για πράξεις που συμβάλλουν στην αποτροπή της διάχυσης της κρίσης.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα μέχρι την υπογραφή του μνημονίου ο Όλι Ρεν είπε ότι η Ισπανία θα πρέπει να υποβάλλει επισήμως το σχετικό αίτημα πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Μέχρι τότε αναμένονται και τα αποτελέσματά των ανεξάρτητων οίκων για τις τρύπες των ισπανικών τραπεζών.
«Σαφώς και θα έχει αντίκτυπο στο χρέος, διότι πρόκειται για δάνεια που θα πρέπει να αποπληρωθούν», τόνισε ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Το ευρωπαϊκό δάνειο, που θα μπορούσε να ανέλθει και έως τα 100 δισ. ευρώ, θα μεταγγισθεί πάραυτα στο ισπανικό δημόσιο ταμείο για τη βοήθεια στον τραπεζικό τομέα (FROB), ο οποίος εν συνεχεία θα διαθέσει τα αντίστοιχα ποσά στις τράπεζες που θα έχουν ανάγκη.
Ο Αλταφάζ τόνισε σχετικά με την προσφυγή της Μαδρίτης, πως η ισπανική κυβέρνηση οφείλει να διατυπώσει «τάχιστα» το επίσημο αίτημά της.
Το δε ΔΝΤ, από την πλευρά του θα εισφέρει «την τεχνογνωσία, την εξειδίκευσή του και την εμπειρία του», αλλά δεν πρόκειται να συνεισφέρει οικονομικά σε αυτό το πρόγραμμα διάσωσης, τόνισε ο Αλταφάζ. «Είναι το Eurogroup που θα λάβει την απόφαση» να χορηγήσει τη βοήθεια προς την Ισπανία, υπογράμμισε.
Mε την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο δείκτης Ibex εκτινάχθηκε πάνω από πέντε μονάδες με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να οδηγούν το ράλι, ενώ υποχωρησαν τα επιτόκια για τα δεκαετή ισπανικά ομόλογα, παραμένοντας όμως κοντά στο 6%.
Οι περισσότεροι Ισπανοί, ωστόσο, που βιώνουν τη σκληρή λιτότητα και τις βίαιες αλλαγές στην αγορά εργασίας, δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησής τους που αποφεύγει πάση θυσία τον όρο “διάσωση” στις δημόσιες τοποθετήσεις της.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών κερδίζει λίγο χρόνο για τη Μαδρίτη, συμφωνούν αναλυτές, αλλά τα μεγάλα προβλήματα, όπως π.χ. η καλπάζουσα ανεργία, παραμένουν άλυτα.
“Έχω εμπιστοσύνη στην ισπανική κυβέρνηση, που έχει ήδη προχωρήσει σε πολύ εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά πρέπει να συνεχίσει σ’ αυτό το δρόμο”, τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν.
Η συμφωνία δανειοδότησης της Ισπανίας εντείνει πάντως την πίεση στην Άγγελα Μέρκελ να δράσει γρήγορα για να διασφαλίσει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης που είναι απαραίτητη για την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του Μόνιμου Μηχανισμού ευρω-στήριξης απ’ τη γερμανική βουλή πριν τις θερινές διακοπές.
Η κατ’ αρχήν συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που αξιώνει η Κεντροαριστερά ως αντάλλαγμα μαζί με μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, φαίνεται ότι καταρρέει.
Σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών η Άγγελα Μέρκελ συναντάται μεθαύριο με τις ηγεσίες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης. Μια αποτυχία επικύρωσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ΕSM, που τίθεται σε ισχύ απ’ την πρώτη Ιουλίου, θα συνιστούσε σύμφωνα με αναλυτές ηχηρό ράπισμα για τη Γερμανία, που ως ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, υπαγορεύει απ’ την έναρξη της κρίσης τους τρόπους και τα μέσα για την υπέρβασή της.
Στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων
Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας της: «Η ισπανική κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και θα συνεχίσει το πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του χρέους της ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Διαβάστε την σχετική είδηση
Το ευρωπαϊκό σχέδιο χαιρέτισε επίσης και η Κίνα: «Χαιρετίζουμε τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από κοινού από την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών», δήλωσε ο Λιου Γουεϊμίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
Ανοδική ώθηση στο ευρώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Κέρδη σημειώνουν οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη στις 14:30. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει κέρδη 0.89%, ο γερμανικός DAX είναι πάνω κατά 1,78% και ο δείκτης CAC-40, στο Παρίσι, σημειώνει άνοδο επίσης κατά 1,54%.
Το ευρώ καταγράφει «υψηλό» τελευταίων τριών εβδομάδων και ποσοστιαία άνοδο 1%, έναντι του δολαρίου (1.25670).
To επιτόκιο των ισπανικών ομολόγων αποκλιμακώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης, στο 6.07%.
Θετικό είναι το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου στις 14.30 μ.μ ο γενικός δείκτης τιμών ενισχυόταν κατά 3,86%, φθάνοντας τις 512 μονάδες
Η ανακούφιση από τη συμφωνία Ισπανίας – Ευρωζώνης μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια, σημειώνει στην ανάλυσή του το Reuters καθώς οι επενδυτές στρέφονται πλέον στις ελληνικές εκλογές της επόμενης Κυριακής που αντιμετωπίζονται ως το μεγάλο κρας τεστ.
Φιλοξενώντας τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου (8 Ιουνίου/τηλεόραση Bloomberg), σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις λίγες εβδομάδες προτού ξεμείνει από λεφτά κάτι που καθιστά την προσεχή περίοδο της «λύσης ή της διάλυσης», το Bloomberg εκτιμά ότι οι ελληνικές εκλογές θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ και για την ισπανική οικονομία.
«Οι αγορές νιώθουν ότι η συμφωνία Ευρωζώνης – Ισπανίας αντιμετώπισε μία πηγή τραπεζικής κρίσης», σημειώνουν οι Financial Times. Οι πιο προσεσκτικοί από τους αναλυτές όμως, προσθέτει η εφημερίδα, παραμένουν επιφυλακτικοί βλέποντας ότι μπροστά στις αγορές ορθώνεται ένα ακόμη εμπόδιο, αυτό των ελληνικών εκλογών στο τέλος της εβδομάδας.
Αλμούνια, Σόιμπλε: Βεβαίως και θα υπάρξει τρόικα στην Ισπανία
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προανήγγειλε ακριβή παρακολούθηση των ισπανικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, θα περιοριστεί στον έλεγχο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.
«Θα υπάρξει τρόικα, η οποία θα παρακολουθεί στενά αν τηρείται το συμφωνηθέν πρόγραμμα» ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας τη Δευτέρα στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Ωστόσο, ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.
Αναφερόμενος γενικότερα στα αίτια της ισπανικής κρίσης ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στην αγορά ακινήτων. Τα μέτρα που λαμβάνονται, είπε, πηγάζουν από τα συμπεράσματα της κρίσης στην αγορά ακινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών. “Ως μάθημα από την κρίση της εποχής εκείνης συμβουλεύσαμε την Ισπανία να οπλίσει τις τράπεζές της με αρκετά χρήματα – είτε το θέλουν είτε όχι».
Την ίδια ώρα ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια αναδιάρθρωσης. Και για την Ισπανία θα υπάρξει τρόικα, που θα επιβλέπει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων απαιτήσεων, τόνισε ο κ. Αλμούνια μιλώντας στο ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. Εκτός από την ομάδα ειδικών της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συμμετέχουν και εδώ εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα ανακοινώσει τη ανεξάρτητη μελέτη σχετικά με τις ισπανικές τράπεζες στις 21 Ιουνίου. Έτσι το σχετικό αίτημα βοήθειας θα υποβληθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διάσωση χωρίς μνημόνιο
Εκτόξευση στην Ασία λόγω Ισπανίας
Έκρηξη ανόδου στις αγορές λόγω Ισπανίας
Μαδρίτη:Η λιτότητα συνεχίζεται
Ισπανική λύση στο ελληνικό πρόβλημα; – Ελπίδες για αλλαγή στο μνημόνιο μετά την απόφαση για την Ισπανία
Το παρασκήνιο της συμφωνίας για την προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό”
Η Μαδρίτη δανείστηκε σκοινί για να κρεμαστεί”
Όλι Ρεν: Η βοήθεια προς την Ισπανία είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές