Η Ευρώπη βιώνει μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας της. Το ντόμινο της κρίσης απειλεί την «καρδιά» της ευρωζώνης, κάνοντας πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες. Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία και εσχάτως Ισπανία, Κύπρος ζητούν βοήθεια. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες μοιάζουν κατώτεροι των περιστάσεων.
Παίζουν παιχνίδια εξουσίας, στις πλάτες κρατών και λαών. Ο καθένας κοιτώντας περισσότερο τον αντίκτυπο που θα έχει κάθε του κίνηση των εσωτερικό παρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο…
Άνγκελα Μέρκελ
Μετά το βαρύγδουπο «μόνο πάνω από το πτώμα μου θα υπάρχει ευρωομόλογο», η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε πως εννοεί όσα λέει. Το μεσημέρι της Τετάρτης παρουσίασε στη γερμανική Βουλή τις θέσεις του Βερολίνου στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω όσον αφορά στο θέμα του ευρωομόλογου. Αυτή τη φορά δεν είπε «όσο ζω» αλλά ήταν σαφές ότι και τώρα αυτό εννοούσε. Το χαρακτήρισε «οικονομικό λάθος» και «αντιπαραγωγική επιλογή». Και δεν ξέχασε να στείλει ένα καθαρό μήνυμα προς τους υπόλοιπους της ευρωζώνης: μη μας πολυπιέζετε!
«Μπορεί η Γερμανία να είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης, αλλά οι δυνατότητές της δεν είναι ούτε απεριόριστες ούτε ανεξάντλητες», είπε. Το έχει ξαναπεί και παλιότερα, αλλά μάλλον θεώρησε πως δεν εισακούστηκε…
Η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε για μία ακόμη φορά κατά της κοινοτικοποίησης των βαρών και ζήτησε «περισσότερη Ευρώπη», στην κατεύθυνση όμως του συνδυασμού «ευθύνης και ελέγχου», δηλαδή της ενίσχυσης των εξουσιών των ευρωπαϊκών θεσμών επί των εθνικών δημοσιονομικών και της λειτουργίας των τραπεζών.
«Δεν υπάρχουν εύκολες, γρήγορες λύσεις για την κρίση του ευρώ, καμιά μαγική φόρμουλα», δήλωσε, μεταξύ άλλων η κυρία Μέρκελ και ζήτησε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, όπως είπε, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.
Φρανσουά Ολάντ
Θα μπορέσει να πείσει τη νέα Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης να βάλει νερό στο κρασί της και να ακούσει τις αγωνιώδεις φωνές των υπολοίπων. Αν το κάνει, θα εξασφαλίσει, θεωρούν πολλοί, ένα καλύτερο μέλλον για την ευρωζώνη.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα δειπνήσει απόψε με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Και θα συζητήσουν για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, την εναρμόνιση και ολοκλήρωσή του με τρόπο που να εγγυάται τις καταθέσεις, το ρόλο της ΕΚΤ και φυσικά το ευρωομόλογο.
Ο Ολάντ έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου πριν καν βγει πρόεδρος. Αλλά κι εκείνος έχει περισσότερο το βλέμμα του εντός της Γαλλίας, παρά στην Ευρώπη. Οι αυξήσεις 2% στον κατώτατο μισθό τουλάχιστον, αυτό δείχνουν. Ο Ολάντ αντιτίθεται στην πολιτική της λιτότητας που επιβάλει η Μέρκελ.
Όπως δεν καλοβλέπει και την πρόταση των 4 (Ρομπάι, Μπαρόζο, Γιούνκερ, Ντράγκι) για μεγαλύτερο έλεγχο στους εθνικούς προϋπολογισμούς από την ευρωζώνη.
Μάριο Μόντι
Η Μέρκελ ουσιαστικά τον επέβαλε για να γλιτώσει από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το κατάφερε, αλλά ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός αποδείχθηκε περισσότερο σκληρός αντίπαλος παρά πειθήνιος εταίρος. Ο πρώην τραπεζίτης βλέπει τη δημοτικότητά του (που κάποτε ήταν στα ύψη) να κατρακυλά, τους νόμους για τα εργασιακά να μην περνάνε και δείχνει ότι δεν πρόκειται να πάρει πάνω του την κατάρρευση της ευρωζώνης.
«Θα κρατήσω τη Σύνοδο Κορυφής μέχρι την Κυριακή αν χρειαστεί, αρκεί να βρεθεί λύση» διεμήνυσε μέσω ομιλίας του στην ιταλική Βουλή, στέλνοντας μήνυμα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. Κατ’ άλλους άρχισε έναν… ιταλογερμανικό πόλεμο. Χαρακτηριστικός ο τίτλος των Financial Times: «Ο Μόντι παίρνει τ’ όπλο του στη Σύνοδο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις 17.00 αναχωρεί για Βρυξέλλες ο Παπούλιας – Πρώτη συνάντηση με Ρομπάι
Συναγερμός στην ευρωζώνη! – Τηλεδιάσκεψη για Ισπανία και Κύπρο
Ξέσπασε Ιταλογερμανικός πόλεμος πριν τη Σύνοδο Κορυφής
Νταλάρα: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα – Υπερβολικά σκληροί οι όροι που της επιβάλλατε!
Κύπρος:Εύχονται να μην ”πονέσουν” λόγω Μνημονίου
Μέρκελ: Όσο ζω η Ευρώπη δεν θα έχει κοινή ευθύνη για όλα τα χρέη
Οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει τη Γερμανία εξαιτίας της στάσης της προς την Ελλάδα