Σάββατο, 23 Νοε.
19oC Αθήνα

Γερμανικές προβλέψεις για κάλπη και νέα κυβέρνηση

Γερμανικές προβλέψεις για κάλπη και νέα κυβέρνηση

”Τα ποσοστά ίσως αρκούν οριακά για το σχηματισμό κυβέρνησης από τα δύο μεγάλα κόμματα. Μιλάμε για 40 – 45%, ίσως λίγο παραπάνω” εκτιμά στη Deutsche Welle ο Γερμανός πολιτολόγος Χάιντς Γιούργκεν Άξτ.

Καλύτερη λύση η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;

Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο σενάριο για την επόμενη μέρα των εκλογών στην Ελλάδα; Ποιο το διακύβευμα και ποιες οι προσδοκίες της γερμανικής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της κάλπης;

Όπως υπογραμμίζει ο Γερμανός πολιτολόγος και γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας Χάιντς Γιούργκεν Άξτ, οι εκλογές στην Ελλάδα είναι αναγκαίες.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μεταβατική και η χώρα χρειάζεται τώρα μία κυβέρνηση που να έχει νομιμοποιηθεί μέσω εκλογών.

Τι προβλέπει όμως ο ίδιος για το αποτέλεσμα των εκλογών;

«Το ποιος θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, είναι το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους αναλυτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσοστά ίσως αρκούν οριακά για το σχηματισμό κυβέρνησης από τα δύο μεγάλα κόμματα. Μιλάμε για 40 – 45%, ίσως λίγο παραπάνω. Αυτό αρκεί, βάσει του εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα. Ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει την εμπειρία των κυβερνητικών συνασπισμών, πολλώ δε μάλλον ενός μεγάλου συνασπισμού. Ειδικότερα τώρα, ο αρχηγός της ΝΔ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι διαφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ωστόσο θα πρέπει να επιδείξει συμβιβαστικό πνεύμα και πνεύμα συνεργασίας. Συνεπώς ακόμη και στο εσωτερικό ενός μεγάλου συνασπισμού το κλίμα θα ήταν βαρύ».

Προβληματικές οι εναλλακτικές λύσεις

Η ακυβερνησία θα ήταν το χειρότερο σενάριο της επομένης των εκλογών στην Ελλάδα, όπως εκτιμά ο καθηγητής. Η πιο ρεαλιστική λύση θα ήταν η συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων καθώς οι εναλλακτικές λύσεις, όπως λέει, είναι προβληματικές:

«Μία συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και άλλων θα συγκέντρωνε 35 – 40 %, ίσως και περισσότερο, ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι πάρα πολύ μεγάλες. Το ίδιο ισχύει και στη δεξιά. Εάν συνεργάζονταν ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και Χρυσή Αυγή θα είχαμε μια ισχυρή μετατόπιση προς τα δεξιά, με δραματικές συνέπειες για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Η ριζική αυτή μετατόπιση προς τα δεξιά αναμφίβολα θα έπληττε την Ελλάδα και δεν θα προμήνυε κάτι καλό».

Τι θα γίνει όμως εάν η κάλπη «βγάλει» ακυβερνησία τη Δευτέρα ή εάν επικρατήσουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις; Συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη κίνδυνο για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη;

«Αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι ψηφοφόροι. Εάν οι κάλπες βγάλουν όντως ένα τόσο καταστροφικό αποτέλεσμα, τότε φαντάζομαι ότι θα έχουμε και νέες εκλογές. Δεν μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα να βυθίζεται στο χάος. Τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτική ελίτ στην Ελλάδα, θα πρέπει να διδαχθούν από αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι το καίριο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι η πολιτική και οι πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων δεν μπορούν πλέον να πείσουν τους Έλληνες. Τα κόμματα διαμαρτυρίας, τα οποία καθιερώνονται και τα οποία εμφανίζουν υψηλά ποσοστά δημοτικότητας στην παρούσα φάση, δεν αποτελούν εναλλακτική λύση για μία αξιόπιστη διακυβέρνηση στη χώρα. Την ίδια ώρα η νέα πολιτική τάξη, η οποία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας, δεν υπάρχει ακόμη. Σε αυτά τα συμφραζόμενα λοιπόν, μιλάμε για μία διαδικασία ανάπτυξης, δημιουργίας, μία διαδικασία γέννησης μιας νέας και αξιόπιστης πολιτικής τάξης. Σε αυτό θα πρέπει να επιδείξει κανείς υπομονή και εκτός Ελλάδας».

Οι προσδοκίες του Βερολίνου

“Η ακυβερνησία θα ήταν το χειρότερο σενάριο της επομένης των εκλογών στην Ελλάδα”
Όσον αφορά τις προσδοκίες της γερμανικής κυβέρνησης από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ο καθηγητής Χάιντς Γιούργκεν Αξτ είναι σαφής:

«Το Βερολίνο ελπίζει ότι θα μπορέσει να σχηματιστεί μια αξιόπιστη κυβέρνηση που θα τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, δεσμεύσεις που αφορούν στην εξυγίανση των δημοσιονομικών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνον για τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και για τις αγορές, γιατί πιέσεις ασκούνται λιγότερο από την Α. Μέρκελ και περισσότερο από τις χρηματαγορές. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς τη βοήθεια της ευρωζώνης. Γι΄ αυτό θα πρέπει να επιδείξει βούληση για περικοπές και να επιμείνει σε αυτή τη γραμμή. Με την αναβάθμιση από την Standard & Poor´s δόθηκε, τρόπον τινά, ‘λίγο’ πράσινο φως».

Αυτό που χρειάζεται όμως περισσότερο η Ελλάδα είναι η ανάπτυξη και αυτό απαιτεί χρόνο, όπως τονίζει ο καθηγητής. «Δημοσιονομική εξυγίανση, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Αυτό περιμένει η γερμανική κυβέρνηση αλλά και όλα τα γερμανικά κόμματα, αν και με διαφορετικά κέντρα βάρους».

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε