Πριν από λίγες όμως μέρες, ο «Duke», σε ηλικία 23 ετών, πέθανε από φυσικά αίτια σκορπίζοντας θλίψη στα μέλη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αλλά και στο κοινό καθώς ήταν από τις πιο αγαπημένες και φιλικές αρκούδες για τους επισκέπτες του καταφυγίου της καφέ Αρκούδας.
Ο φροντιστής που επιβλέπει τη συνολική εικόνα του καταφυγίου, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε στον Duke αδιαθεσία καθώς ήταν πιο νωχελικός και χωρίς τη συνηθισμένη του όρεξη για φαγητό. Ανήμπορος να κινηθεί, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων, στον Αετό της Φλώρινας όπου και κατέληξε σύντομα, χωρίς συμπτώματα ασθένειας ή εκδηλώσεις πόνου. Το κτηνιατρικό πόρισμα επιβεβαίωσε φυσικά αίτια καθώς ο Duke ήταν ήδη 23 ετών (ο μέσος όρος ζωής των αρκούδων είναι τα 25 χρόνια) και είχε επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, λόγω του ότι υπήρξε αρκούδα – χορευτής στα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Μάλιστα, στο πίσω αριστερό του πόδι, είχε σημάδι που προκλήθηκε από έγκαυμα την εποχή της εκπαίδευσής του, με πυρωμένο σίδερο όταν μάθαινε να “χορεύει” επάνω σε κάρβουνα.
Ο Duke βρισκόταν στην κατοχή ιδιώτη στην κοινότητα Σαγιάδας του νομού Θεσπρωτίας. Ο ιδιοκτήτης του, Μιχάλης Μπασιάκος, επειδή τον λυπήθηκε, τον αγόρασε σε ηλικία 3 ετών, έναντι 30.000 δραχμών από διερχόμενο αρκουδιάρη.
Το ζώο ζούσε δεμένο στα δέντρα της αυλής του σπιτιού, γιατί κατέστρεφε τα πάντα σε ακτίνα ίση με το μήκος της αλυσίδας του. Ο ιδιοκτήτης τον παρέδωσε πρόθυμα στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, στις 17 Μαΐου 1994, σε ηλικία 5 ετών πιστεύοντας ότι το μέλλον του θα ήταν το καλύτερο δυνατό. Του έγιναν εμβόλια και αποπαρασιτισμός, καθώς και επανειλημμένες επεμβάσεις στα δόντια για σφραγίσματα αλλά και εμφυτεύματα. Ήταν παρατηρητικός, έξυπνος και ικανός να επαναλαμβάνει κάτι που γίνεται μπροστά του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ήταν η δεύτερη αρκούδα, μετά την «Κούκλα», που χάρηκε τη ζωή του στο καταφύγιο και είναι ο πρώτος που δημιούργησε δική του φωλιά σκάβοντας κάτω από τις ρίζες ανάμεσα στις οξιές και είχε την εμπειρία του χειμέριου ύπνου κάτω από απόλυτα φυσικές συνθήκες.
Όσο ήταν αρκούδα χορεύτρια ονομαζόταν Μάρκος, Duke ονομάστηκε όταν ο «Αθλητικός Σύλλογος των Εκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑΣ» τον «υιοθέτησε» και τον έκανε μασκότ του Συλλόγου.
Διαβάστε ακόμα: