Μερικοί από τους τίτλους των αναλύσεων είναι «Κρίσιμη ετυμηγορία σε μια άρρωστη χώρα» (BFM), «Εκλογές στην Ελλάδα: Κακοτυχία! Η χειρότερη κρίση με τους χειρότερους πολιτικούς» (France-Info), «Εκλογές που θυμίζουν σχιζοφρένεια» (Huffington post).
Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι το τέλος της εποχής του δικομματισμού, ενώ παράλληλα είναι διάχυτη η ανησυχία για το αποτέλεσμα που θα δώσουν οι κάλπες. Εάν προκύψει ένας συνδυασμός ικανός να κυβερνήσει, ή εάν θα χρειασθεί συνεργασία με κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οπότε το διακύβευμα θα είναι η παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ.
Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, και επισημαίνεται το παράδοξο, ότι το γεγονός αυτό συμβαίνει στη γενέτειρα της δημοκρατίας. «Χρυσή Αυγή: Νεοναζιστικό λυκαυγές στο ελληνικό κοινοβούλιο», τιτλοφορεί σχετικό ρεπορτάζ η «Λιμπερασιόν». «Τα μέτρα λιτότητας των πιστωτών, κάνουν το παιγνίδι των ακραίων, της Αριστεράς και της Δεξιάς», τιτλοφορεί από μέρους της η «Φιγκαρό». «Στη χώρα της Αθηνάς», γράφει η συντάκτης, «η σοφία δεν είναι πιστή στο ραντεβού με την πολιτική.
Μετά την ευφορία των τριάντα χρόνων δημοσιονομικής χαλάρωσης, το ηθικό των Ελλήνων παρασύρθηκε από την καταιγίδα της οικονομικής κρίσης και τη σειρά των σκληρών μέτρων λιτότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούνται οι Έλληνες να ψηφίσουν στις καθοριστικές εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες από τότε που η χώρα τέθηκε υπό την κηδεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Ένα αποτέλεσμα- τιμωρία, μοιάζει να είναι το πιο πιθανό (που θα δώσουν οι κάλπες), ενώ πολλοί ειδικοί ανησυχούν για μελλοντικό πολιτικό χάος στη χώρα».
Οι φόβοι για το μελλοντικό «χάος» εκφράζονται ιδιαίτερα από τους οικονομικούς αναλυτές και τα οικονομικά μίντια. Σε αντίθεση με τις αρχές της κρίσης, πολλές είναι πλέον οι «φωνές» που υψώνονται, όπως στο οικονομικό κανάλι BFMTV, αναγνωρίζοντας ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι «υπέρ το δέον σκληρά με αποτέλεσμα να αποδειχθούν αντιπαραγωγικά».
«Είναι δύσκολο για τον Έλληνα ψηφοφόρο να ψηφίσει με τη λογική και τον καταλαβαίνω», εξήγησε σήμερα ο αρχισυντάκτης του τομέα BFM Business, Μπεναούντα Αμπντεντέμ. «Τα μέτρα που τους επεβλήθησαν είχαν ως συνέπεια τη μείωση των μισθών κατά 28% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Εργασιακή Επιθεώρηση, η δε εξυπηρέτηση του χρέους ξεπερνάει κατά 10% τα έσοδα της κυβέρνησης», προσέθεσε. Καυτηρίασε στη συνέχεια το γεγονός ότι «πολλοί μιλούν για την Ελλάδα σαν να είναι η τελευταία των χωρών, για πολλές δε κυβερνήσεις έχει καταντήσει το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης».
Για τον Ζερόμ Φουρκέ, οικονομολόγο και υποδιευθυντή του γνωστού Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων IFOP, η Ελλάδα «αποτελεί ένα εργαστήριο σε πραγματικές διαστάσεις», μέσα από το οποίο μπορούμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Εάν δεν καταλήξουμε σε όλες τις απαραίτητες λύσεις, τότε και σε άλλες χώρες θα έχουμε σοβαρά προβλήματα με την άνοδο των ακροδεξιών, όπως οι νεοναζί στην Ελλάδα. Η δε Γαλλία, ή θα έχει να βρει τρόπους για το πώς θα αποφύγει μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ένα σενάριο “α λα ελληνικά”, ή θα πρέπει να συμβάλει ώστε να κρατήσει η Ελλάδα το κεφάλι έξω από το νερό, για να μην συμπαρασυρθεί ολόκληρο το οικοδόμημα», σημειώνει ο κ. Φουρκέ.
Για τον Μαρκ ντε Σκιτιβό, ιδρυτή της εταιρείας «Πράσινα Τετράδια της Οικονομίας» που ειδικεύεται στη μακροοικονομική και επενδυτική στρατηγική, το εν λόγω «οικοδόμημα» δεν αφορά μόνο την ευρωζώνη αλλά και την Ένωση. «Το ευρώ που ένωσε μέρος των χωρών της Ένωσης» εξηγεί, «δεν ήταν παρά ένα εργαλείο, για τη λειτουργία του οποίου όμως δεν λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ο φόβος μου σήμερα είναι ότι, υπερασπιζόμενοι αυτό το εργαλείο, κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η θεμελιώδης ιδέα», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η μάχη της … 7ης Μαΐου – Οι συσχετισμοί που θα κρίνουν συνεργασίες και κυβέρνηση